Bir robot süpürge, tuvalette oturan genç bir kadının fotoğraflarını çekti ve görüntüler daha sonra bir yapay zeka firmasının sunucularına yüklendi. Burada çalışan bazı kişiler tarafından ilgili görüntüler Facebook’ta yayınlandı. Daha önce nesnelerin interneti hakkında yayınladığımız yazıyı tekrar gündeme getiren bu olaya yakından bakıyoruz…
Konu Başlıkları
Olayı gerçekleştiren elektrikli robot süpürge iRobot’un CEO’su Colin Angle, şirketin ‘görüntüleri sızdıran servis sağlayıcı ile ilişkisini sonlandırdığını ifade ettiği bir açıklama yayınladı. Bu, aslında firmanın, tüm sorumluluğu yazılım firmasına atması anlamına geliyordu.
iRobot Roomba j7 Modelinde Kamera Var
Olayı gerçekleştiren robot süpürgenin adı iRobot Roomba j7. Diğer ürünlerde de kamera olabileceği, bu kameraların sensör gibi gösterildiği ve sürekli görüntüleri bir yerlere yüklediği düşünülüyor. Bu görüntüler, robot süpürge ve benzeri teknolojilerde kullanılan yapay zekayı geliştirmek için kullanılan dataset’i geliştirmek için kullanılıyor. Bu yüzden bazı modellerde kamera var ve bu görüntüler sürekli kaydedilip işleniyor.
Burada sorun olan kısım bu görüntülerin insanların eline geçebilecek şekilde depolanması ve işlenmesi.
Tuvaletteki bir kadının görüntülerini çekip Facebook’ta yayınladılar!
Elbette bu olay sadece bilinen ve basına düşen olay. Muhtemelen bilinmeyen çok daha fazlası vardır. Fakat ilgili olayda, bir robot süpürgenin klozette oturan bir kadının görüntülerini çektiği ve bu görüntüleri, ilgili firmada çalışanların Facebook’ta paylaştığı biliniyor. Bu durum basında yer bulduğu için ilgili suç gerekli kuruluşlara ve basına ulaşabilmiş.
Firma, görüntülerin yapay zekayı beslemek için gereken verileri sağlamak ve görüntüleri işlemek için kaydedildiğini ve aktarıldığını savunuyor. Scale AI’ın da adı geçtiği olayla ilgili pek çok makale yayınlandı. Dünya basınında yer bulan bu olay, evlerdeki robot süpürgelerin hepsinde kamera olup olmadığı sorusunu akıllara getiriyor.