Video oyunları pek çoğumuz için artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Zamanı en keyifli şekilde değerlendirmek için oynadığımız bilgisayar oyunlarından daha fazla keyif almamızı sağlayacak bazı programlar var. Bu programlar sayesinde oyunları daha iyi oynayabilir, kaydedebilir, kurgulayıp yayınlayabilir ya da hızlandırabilir, optimize edebiliriz.
Konu Başlıkları
Her oyuncunun bilgisayarında bulunması gereken bu programlar ise şu şekilde;
- VPN Programları
- Epic Games
- Origin
- Discord
- Razer Cortex: Game Booster
- MSI Afterburner
- OBS Studio
- IObit Uninstaller
- Twitch
- SpeedFan
- Launchbox
- f.lux
- GameSave Manager
- WindDirStat
- SuperF4
- KeyTweak
- Borderless Gaming
- ShareX
- Pin Steam
- Diğer Programlar
Bu oyun oynarken destek olacak programların farklı farklı görevleri var. Kimisi ekran videosu kaydetme, kimisi güvenliğinizi sağlama, kimisi arkadaşlarınızla oyundayken bile iletişimi koparmama işine yarıyor. Kimisi performans vaat ederken kimisi temizlik vaat ediyor.
Bilgisayarınızdaki donanımlara varana kadar destek sağlayan bu oyun oynama programları sayesinde daha iyi, daha güvenli ve daha rahat oyun oynama deneyimi yaşabilirsiniz.
1. VPN Programları
Listemizin ilk sırasında VPN Programları yer alıyor. Oyun oynarken bazı servisler ülkemizde engellenebiliyor. Ayrıca oyun sunucularına bağlanırken verilerinizi şifrelenmesi gerekebiliyor. Böyle durumlarda VPN Programlarını kullanabilirsiniz.
Ağınızdaki diğer cihazlar için de VPN koruması arıyorsanız Router için VPN hizmetinden faydalanabilirsiniz. Teknolojide her soruna bir çözüm var!
İster router ister kablolu şekilde internete çıkın, verilerinizin hedef sunuculara güvenle iletilmesi gerekir. Bilgisayarınızdaki oyunların login ve diğer bilgileri hedef sunucuya güvenli şekilde ulaşsın istiyorsanız ve çeşitli kısıtlamalardan kurtulmak istiyorsanız VPN programlarını kullanmanızı tavsiye ederiz.
2. Epic Games
Epic Games‘i hemen her oyuncu bilir. Pek çok oyunun yer aldığı bu oyun platformuna ait mağaza programı mutlaka bilgisayarınızda olmalı. Bu uygulama sayesinde pek çok oyunu bilgisayarınıza indirebilir ve güncelleyebilirsiniz.
Bu oyun oynamaya yardımcı program sayesinde oyunları kolaylıkla satın alabilir, oyunlar hakkındaki gelişmeleri takip edebilir ve yeni çıkan oyunlardan anında haberdar olabilirsiniz. Epic Games pek çok oyuncunun bilgisayarında yer alan bir programdır.
3. Origin
Electronic Arts (EA) şirketinin oyun mağazası olan Origin isimli mağazada çeşitli oyunlar bulunuyor. Bu oyunlar GRID Legends, The Sims 4, Knockout City ve FIFA 22 gibi oyunlar. Oyun oynayanların bilgisayarında mutlaka bulunması gereken bu programı indirmek ücretsiz.
4. Discord
Oyun oynarken arkadaşlarınızla konuşmak ve iletişimde kalmak için kullanabileceğiniz en iyi programlardan biri Discord‘dur. Sadece oyun oynarken değil genelde tercih edip keyifle mesajlaşabileceğiniz ve topluluklara katılabileceğiniz bu program oldukça popüler.
Discord size hem video görüşme, hem sesli görüşme, hem Spotify ile müzik dinleme, hem kanal kurma, yayın açma hem de bilgisayar ekranını paylaşma gibi pek çok özellik sunar.
Bu özelliklerden en çok öne çıkanı ise oyun oynarken ekipler arasındaki iletişimi sorunsuz sağlamasıdır. Dolaylı olarak bu özellikler pek çok oyuncuyu ilgilendirir. Bu sebeple her oyuncunun bilgisayarında olması gereken programlardan biri de Discord‘dur.
5. Razer Cortex: Game Booster
Bilgisayarda oyun oynarken arkaplanda pek çok servis çalışır. Bu servislerden bazıları oyunda performans kaybı yaşamanıza sebep olabilir. Bu performans kayıplarını en aza indirmek için performans arttırıcı oyunlara ihtiyacınız olabilir.
Razer Cortex: Game Booster programı tam olarak bu işe yarar. Bilgisayarınızdaki optimizasyonu sağlayarak oyunlarda en iyi deneyimi yaşamanızı sağlar. Bilgisayarı hızlandırmak için de kullanılabilir.
6. MSI Afterburner
Sürekli oyun oynayanların bilgisayarında çeşitli görüntüleme programları olması gerekiyor. Bilgisayarın donanımının ne düzeyde çalıştığını, sıcaklığını ve performansını takip etmek son derece önemlidir. Hem bilgisayarın kaynaklarını daha uzun süre kullanmak hem de en iyi oyun deneyimini yaşamak için kaynak tüketimini ve donanım kullanımını izlemek faydalıdır.
MSI Afterburner tam olarak bu işi yapan bir program. Bilgisayarınızın kaynaklarının ne kadar tüketildiğini gösteren bu program ayrıca bu kaynakları en verimli şekilde kullanmanızı sağlar.
Program sayesinde oyundaki FPS değerlerini ve diğer detayları görmeniz mümkündür.
7. OBS Studio
Oyun oynarken ekran kaydı almak ve canlı yayın açmak için kullanacağınız en popüler program OBS Stuido’dur. Programa En İyi Ekran Video Çekme Programları – Ekran Kaydetme Programları adlı listemizde yer vermiştik. Hem OBS Studio hem de muadillerini ilgili içerikte bulabilirsiniz.
Eğer oyun oynarken video kayıtları alarak bunları editlemek istiyorsanız kayıt ve basit edit işlerini OBS Stuido ile yapabilirsiniz. Oyun videoları çekip kaydeden ve düzenleyen hemen her oyuncunun bilgisayarında olması gereken programlardan biri OBS Studio‘dur.
8. IObit Uninstaller
Sürekli oyun yükleyip kaldıran biri iseniz IObit Uninstaller tam size göre bir program. Hemen her oyuncu bilgisayarında olması gereken bu program ile oyunları kaldırdıktan sonra kalıntı dosyalarını temizleyebilirsiniz.
Ayrıca kaldırmakta zorlandığınız programları ve oyunları bu program yardımı ile temiz şekilde kaldırabilirsiniz. Geride kalıntı dosyalar olmadan tam kaldırma yapmanıza yardımcı olur.
Bu temizlik hem diskinizde yer açar hem de oyunlarınızın daha rahat ve verimli çalışmasını sağlar. IObit Uninstaller ile pek çok programı kolayca kaldırabilir ve kayıt defteri girdilerini temizleyebilirsiniz.
9. Twitch
Oynadığınız oyunları canlı yayın ile takipçilerinize ulaştırıyor iseniz kesinlikle Twitch platformunu seçmişsiniz demektir. Çünkü Twitch, dünyada en çok abonesi ve kullanıcısı olan canlı yayın platformdur.
İlgini Çekebilir
Twitch programı hemen her oyuncunun bilgisayarında bulunur. Yayın açmak ya da yayınları takip etmek için oldukça işlevsel bir programdır. Bazen oyun oynamak yerine oynanış videosunu izlemek, canlı yayınlara katılıp farklı oyunları deneyimlemek için her oyuncunun bilgisayarında olması gereken bir programdır.
10. SpeedFan
Oyun demek kaynak tüketimi demek. Kaynak tüketimi demek sıcaklık demek. Bilgisayarınızın sıcaklık seviyesini görüp fanları kontrol etmek için kullanacağınız program SpeedFan.
Bu program sayesinde özellikle yaz aylarında ısınan bilgisayarınızı soğutmak ve fanları kontrol etmek mümkün. Her oyuncunun bilgisayarında bir fan kontrol programı olmalıdır.
11. Launchbox
Launcher olarak adlandırılan başlatıcılar arasında yer alan Launchbox, bilgisayarınızdaki oyunları organize etmenize yardımcı oluyor. Özellikle emülatör gerektiren oyunlar için (Arcade ve Retro dahil) pek çok kolaylığı beraberinde getiren Launchbox sürekli olarak güncelleniyor.
Güncelleme desteği ise pek çok kişinin dahil olduğu bir oluşum sayesinde geliyor. Bu launcher, Steam oyun kütüphanenizdeki oyunları bile organize etmenize de yardımcı oluyor.
12. f.lux
Bilgisayarda geçirdiğimiz vakit her ne kadar oyunlar ile şenleniyor olsa da göz sağlığımız bu yoğunluktan olumsuz şekilde etkilenebilir. F.lux ile göz sağlığınızı korumak için gece görünüşü ya da nit, kelvin değerlerini ayarlayabilirsiniz.
Gözünüzün alışık olduğu modlardan birini etkinleştirerek ekranın gözlerinizi almasını engelleyebilirsiniz. Göz sağlığı için bu çok önemlidir. Gözünüzü Flux İle Koruyun adlı içerikte bu konu ile ilgili detay yer alıyor.
F.lux hemen her oyuncunun bilgisayarında olması gereken bir program. Windows 10 ve 11 kullanıcıları gece ışığı özelliği ile f.lux özelliklerinin bir kısmına erişebilir. Fakat tam ayarlar ve kontrol için f.lux iyi bir gece ışığı programıdır.
13. GameSave Manager
Sık sık oyun oynayan kişilerin oynadıkları Single Player türündeki oyunları kaydetmesine yarayan GameSave Manager oldukça popüler bir program. Hemen her oyuncunun bilgisayarında olması gereken bir program olan GameSave Manager, bilgisayarınızda oyun ilerlemelerinizi ve çeşitli dosyaları yedeklemenize imkan sağlıyor.
Özellikle sık sık yer değiştiren ve oyun kayıt dosyalarını bir şekilde yanında dolaştırmak isteyen kişilere hitap eden bu programın içerisinde oyunlarınızın bozulan dosyalarını onarmaya yönelik özellikler de bulunuyor.
14. WinDirStat
Oyunla içli dışlı olanların bir diğer sorunu da genelde depolama oluyor. Diskinizin kapasitesi ne kadar büyük olursa olsun mutlaka bir gün dolacaktır. Eğer sürekli oyun indirip kaldıran biriyseniz ise bu kaçınılmazdır.
İlgini Çekebilir
Bilgisayarınızdaki dosyaları ve genel olarak disk durumunu, kapasitesini ve dosya türlerini analiz etmek için WinDirStat adlı program yardımınıza koşuyor. Bu program aslında ‘Windows Directory Statistics‘in kısaltılmış hali ile adlandırılmış.
Özellikle oyunları indirirken bilgisayarınızda yeterli depolama alanı kalmadığında size rapor oluşturan ve neleri silebileceğinizi gösteren bu program hemen her oyuncunun bilgisayarında olması gereken programlardan biridir.
15. SuperF4
Bu listedeki gerekli programların hemen her birinin önemli bir işe yaradığını ya da önemli bir sorunu çözdüğünü fark etmişsinizdir. Sıradaki programımız çöken ve bilgisayarınızı kilitleyen oyunları zorla kapatmanıza yarayan SuperF4 programı.
Programın adında geçen F4 ifadesinin ne anlama geldiğini anlamışsınızdır. Bilgisayarda bir programı ALT + F4 ile kapatabiliriz. Eğer çökmüş bir programı kapatmak istiyor isek bazen CTRL + ALT + F4 kombinasyonunu kullanabiliriz. SuperF4 programının adı da bu kombinasyonlardaki F4’den gelir.
Bilgisayarınızdaki crash olmuş (çökmüş ya da kilitlenmiş) programları kapatmanıza ve bilgisayarı kontrol etmenize yarayan bu program da hemen her oyuncu bilgisayarında bulunmalı.
16. KeyTweak
Oyuncuların bilgisayarında olması gereken programlardan bir diğeri KeyTweak programıdır. Bu program adından da anlaşılacağı üzere tuşlarla ilgilidir. Kısayollar bilgisayarı daha efektif kullanmamızı sağlar. Aynı şekilde oyun içerisinde hayat kurtarabilir.
Fakat bazı kısayollar işimize yaramayabilir ya da bazı tuşlara görev atamak isteyebiliriz. Tam bu noktada imdadımıza KeyTweak programı yetişir. İstediğimiz tuşa istediğimiz görevi atayabildiğimiz bu program oyunlarda işimizi oldukça kolaylaştırmaktadır.
Normal şartlarda Windows içerisinde kısayolları ayarlamak için pek çok yöntem bulunur. Fakat en kolayı KeyTweak programını kullanmaktır.
17. Borderless Gaming
Oyun denince akla hep en son, en güncel ve en büyük video oyunları geliyor olabilir. Fakat bazı oyun tutkunları eski oyunların bağımlısı. Eski oyunlar bildiğiniz üzere 480p gibi ölçülerde çalışıyor. Bu sebeple güncel teknoloji ve büyük ekranlarımızda küçücük kalıyor.
Tam olarak bu noktada yardımımıza Borderless Gaming adlı program yetişiyor. Bu program sayesinde eski ve küçük pencereli oyunları tam ekran oynayabiliyorsunuz. Eski oyunları seven her oyuncunun bilgisayarında olması gereken programlardan biri.
18. ShareX
Bilgisayarda oyun oynarken bu oyunlara ait görüntüleri anlık olarak bazı platformlarda paylaşmak isteyebilirsiniz. ShareX programı tam bu iş için biçilmiş kaftan.
Bilgisayarınızda print screen tuşuna basarak ekran görüntüsü alabilirsiniz. Fakat bu görüntü istediğiniz şekilde kaydedilmeyebilir. Sonradan sizi uğraştırır. Ayrıca paylaşmak için pek çok işlem yapmanız gerekir. Diğer yandan print screen tuşu her oyunda çalışmayabilir.
Fakat ShareX programı tüm bu sorunları ortadan kaldıracak özelliklerle donatılmıştır. Oyun içerisinde sürekli olarak görüntü yakalayabilir ve bu görüntüyü önceden ayarladığınız şekilde çeşitli platformlarda yayınlayabilirsiniz. Üstelik bu görsellere filigran da ekleyebilirsiniz.
19. Pin Steam
Pek çok oyuncunun bilgisayarında Steam programı vardır. Steam programının içeriğine erişmek için programı başlatmak gerekir. Eğer bilgisayarınızda Steam varsa ve içeriğine doğrudan başlat menüsünden erişmek istiyorsanız Pin Steam adlı program tam size göre.
Pin Steam oyuncuların bilgisayarında bulunması gereken programlardan biri. Çünkü Steam uygulamasındaki oyunlarınızı ve arkadaşlarınızı direkt olarak başlangıca ekleyebilmenize yardımcı oluyor. Ayrıca Steam uygulamasını başlatmadan bu tür kısayollar ile içeriklere erişmenizi sağlaması kaynak tüketiminize de olumlu etki ediyor.
20. Diğer Programlar
Oyuncuların bilgisayarında olması gereken programlar kişiden kişiye değişiklik gösterebileceğinden bazı program önerilerini ayrı bir kısımda ele almak istiyoruz. Bu programları da bilgisayarınıza indirerek oyun indirme, oyun oynama, daha keyifli oyun deneyimi gibi kazanımlar elde edebilirsiniz:
- Download Manager
- Winrar / 7zip
- Microsoft Visual C++ 2008-2022
- Microsoft .NET Framework 4.0
- Microsoft XNA Framework Redistributable 4.0 Refresh
- DirectX End-User Runtime
- Java
- Spotify
- Opera GX
Tüm bu ve benzeri programlar daha iyi, daha kolay ve daha keyifli oyun oynamanıza yardımcı olur. Oyunları araştırmanıza, oyun videoları izlemenize ya da oyun içerikleri üretmenize destek veren bu programlar için sizin de öneriniz var ise aşağıdaki yorum alanını kullanarak kendi önerilerinizi bize ve diğer ziyaretçilerimize iletebilirsiniz.
Listemizin sonuna geldik. Bu listede sizler için oyun bilgisayarlarında olmazsa olmaz programlara yer vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir liste olmuştur.