Google Fotoğraflar, Bulut Depolama konusunda oldukça başarılı ve faydalı bir servis. Google Fotoğraflar hakkında En çok merak edilen sorulardan birisi de tüm fotoğrafların emanet edildiği Google fotoğrafların ne kadar güvenli olduğu. Bu içerikte Google Fotoğraflar güvenli mi? Güvenli ise ne kadar güvenli bu soruları ele alıyor olacağız.
Konu Başlıkları
Google Fotoğraflar Bir Bulut Depolama Hizmetidir
Google Fotoğraflar bilindiği üzere bulut depolama hizmetidir. Bulut depolama hakkında daha önce yazmış olduğumuz bu içerik ile bulut depolamaya dair pek çok bilgi alabilirsiniz. Google Fotoğraflar da bir bulut teknolojisi olduğu için diğer bulut teknolojileri ile ortak özellikleri bulunuyor.
Bu özelliklerden kısaca bahsedecek olursak;
Yedeklemeler için dosya boyutlarında ayarlama imkanı
Google Fotoğraflar ile yedekleme yapıyorsanız ve fotoğraflarınızın (ve videolarınızın) kalitesi sizin için önemli ise yedekleme ayarlarından fotoğraflarınızın boyutlarını 16MP değerinde depolayabilirsiniz. Daha yüksek boyutlu fotoğraflarınız 16MP çözünürlükte yüklenecektir. Bunun için Yedekle ve Senkronize Et ayarlarından Yükleme Boyutu alanından Orijinal ve Yüksek Kalite seçeneklerinden size uygun olanı seçmelisiniz. Orijinal boyutta yükleme yapılırsa Drive için geçerli kotalardan düşüş görülecektir. Yüksek kalite seçilir ise standart Google Fotoğraflar‘ın kotaları geçerli olacaktır.
Yüklemeler için kategorilendirme imkanı
Google Fotoğraflar üzerinde depoladığınız dosyalarımızı kategorilendirebiliyor olmamız da oldukça kullanışlı bir özellik. Sadece resim görmek istediğinizde ya da sadece ekran resimlerini görmek istediğinizde tek tek yüklenen dosyaları analiz etmektense ilgili içeriğin türüne göre filtreleme yapılabiliyor. Bu da zamandan tasarruf edilmesini sağlıyor.
Eşitleme Ayarlarındaki esneklik
Cihazınızdaki dosyaların yedeklenmesi belirli şartlara göre yapılabilir. Mesela siz telefonu kullanmıyorsanız ve şarjda iken yedeklemelerin yapılması hem şarj konusunda yem kullanım konusunda artılar sağlayacaktır. Bu sayede telefonu kullanıyor iken arka planda yedekleme yapılırken cihazın yavaşlaması sorunu ortadan kalkacaktır. Diğer yandan cihazın şarjı bu sebeple tüketilmeyecektir. Zaten şarjda otomatik olarak yapılacak olan bu işlemi bir de Wi-Fi ile yapıyorsanız o zaman internet paketinizi de korumuş olursunuz.
Üçüncü taraf uygulamaların içeriklerini de yedekleme imkanı
En kullanışlı özelliklerden birisi olan bu özellik aslında konu başlığı ile de doğrudan alakalı. Diğer uygulamalardan alınan verilerin Google Fotoğraflar ortamında barınması ne kadar güvenli bilinmez. Ama WhatsApp gibi gerekli uygulamaların içeriklerinin kaybolmaması adına oldukça önemli bir özellik.
Daha pek çok özelliği barındırıyor olması Google Fotoğrafları kullanmamız için yeterince sebep sunuyor. Pekala Google Fotoğraflar güvenli mi? Güvenli ise ne kadar güvenli?
Fotoğraflar güvenli mi?
Bu sorunun cevabı doğrudan sizinle alakalıdır. Öncelikle güvenlik çok geniş ve kapsamlı bir konu. Bu yüzden sorunun cevabı hem evet hem hayır.
Google Fotoğraflar Güvenli mi? : Evet
Eğer Google Fotoğraflar kullanırken güvenlik hakkında bilgi sahibiyseniz yapmanız gerekenleri biliyor olacaksınız. Google servislerinde ortak olarak kullanılan Google Adresleri (gmail adresi) ne kadar güvenli ise Google Fotoğraflar da bir o kadar güvenlidir.
Ek olarak Google Fotoğraflar için ekstra güvenlik önlemleri alınmalıdır. Hem Google hesabı hem de Google Fotoğraflar hizmeti için en üst güvenlik önlemleri alınmalıdır. Bir şifrenin ne şekillerde kırıldığını bilmek tüm bu tehlikelerden sizi koruyabilir. Bu yüzden Şifre Kırma Yöntemleri yazımızı okumanızı tavsiye ediyorum. Çok detaylı bir yazı olmakla beraber kesinlikle güvenliğinizi en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olacaktır.
Google Fotoğraflar Güvenli mi? : Hayır
“Google Fotoğrafları güvenli değildir.” diyebilmemiz için güvenlik önlemlerinizi almamış olmanız gerekiyor. Şifre kırma yöntemlerinde anlattığımız herhangi bir yöntem ile şifreniz kırılabilir. Eğer bu önlemleri almaz iseniz Google Fotoğraflar hesabınız güvenli değildir. İçerisindeki tüm içeriğe şifreyi kıran saldırganların ulaşması an meselesi olabilir.
Bu yüzden tüm üyeliklerinizi en üst düzeyde korumalısınız. Güvenlik önlemlerinizi eksiksiz olarak almalısınız. Eğer merak ettiğiniz Google Fotoğraflar servisinin kendisinin güvenli olup olmadığı ise endişelenmenize gerek olduğunu düşünmüyorum.
Eğer Google Fotoğraflar güvenli değil ise, bu zamana kadar muhtemelen zaten bir çok içeriğinizi ele geçirmiştir demektir. Eğer Google Fotoğraflar güvenli ise tüm dosyalarınızı yedekleyebilirsiniz.
Bu iki varsayımdan da anlaşılacağı üzeri Google Fotoğrafların güvenliği, hesabın sahibine göre şekillenmektedir. Bulut teknolojilerinde dosyalar şifreli olarak barındırılır. Günümüz teknolojileri ile bu şifreler kırılamamaktadır. Yani herhangi biri sizin üyelik bilgileriniz olmadan bu dosyaların şifrelerini çözemeyeceğinden Google Fotoğraflar teknik anlamda güvenlidir diyebiliriz.
Dosyaların şifreleme türleri ve yöntemleri, sizin Google Fotoğraflar hizmetine girerken kullandığınız şifrelerden bağımsızdır. Dosya şifrelemeleri 128 – 256 bit olarak gerçekleştiğinde bile günümüz teknolojileri ile kırılamamaktadır.
Google Fotoğrafların güvenliği yazılımsal olarak Google ekibi tarafından sağlanıyor. Hiçbir sistem tam anlamı ile güvenli değildir. Fakat Google bu konuda elinden geleni yapıyor. Diğer işlerinden ve servislerinden sağladığı güven duygusunu Fotoğraflar hizmetinde de sağlamak için önemli yatırımlar yapıyor.
Bozulma riski yüksek Fiziksel diskleri kullanmak yerine bulut depolama kullanmak hep daha mantıklı olmuştur. Dosya yedeklemelerini ve akıllı telefon yedeklemelerini Google Fotoğraflar üzerine yapmanızı tavsiye edebiliriz.
Ayrıca son zamanlarda sıkça bahsedilen 5G teknolojisinin ülkemizde kullanılmaya başlaması bulut kullanımını artıracaktır. Artık işlem yüklerini çok güçlü sunucular çekerken bizler sadece yüksek bant genişliği ve hızı destekleyen bağlantılar ile o sunuculara bağlanacağız. Yani sadece düşük donanım özelliklerine sahip ama iyi bir internet bağlantısı olan bir cihaz ile çok daha fazla performans elde edebileceğiz. Kaynak tüketen işlemleri düşük donanımlar ile gerçekleştirebileceğiz.