Kamu kurumlarında F Klavye dönemi başladı!

Geçtiğimiz yıllarda F Klavyenin kamu kurumlarında zorunlu hale getirilmesi ile ilgili birçok haber görmüştük. Kamu kurumlarında  F Klavye kullanımı 2018 yılı başlarında yavaş yavaş gerçekleşiyor…

Kamu kurumlarında F Klavyenin kullanılması zorunlu hale geldi. Kamu kurumlarında artık kademeli olarak F klavye kullanılmaya başlanıyor.

F Klavye kamu kurumlarında yerini alıyor

ak Parti İstanbul milletvekili ve Türkiye dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkan’ı Ekrem Erdem, Devletin malzeme ofisi’nin alımlarını  F klavye olarak gerçekleştirdiğini dile getirdi. Erdem, “Şu anda hangi kurumda ne kadarlık bir geçiş yaşandığını bilmiyoruz. Ama bu konuda ciddi bir duyarlılık olduğunu görüyoruz” dedi.

f klavye dönemi resmen başlıyor

F klavyenin sadece Türkçe’ye değil tüm dillere uygun olduğunu da sözlerine ekleyen Erdem, Bireysel olarak herkesin F klavye kullanmaya alışmasını ve artık yavaş yavaş F klavyeye geçilmesi gerektiğini söyledi.

Ekrem Erdem, “Q klavye 1850’lerde keşfedildi. Her dil için zor bir klavye. F klavye ise ondan yüz yıl sonra 1955’lerde Türkiye’de çıkarıldı. En hızlı yazabilmek için düzenlendi. On parmak olarak hiç bakmadan yazmaya uygun. Bilgisayarın daha verimli kullanılmasını sağlıyor. Bakmadan, düşünmeden yazıyorsunuz. Göz sağlığı açısından da önemli. Ekrana daha az bakmanıza olanak tanıyor. Ortopedik olarak da kullanıcıları arasında daha az soruna neden oluyor. Kamuda ve bireysel kullanımda bir an önce herkesin bu klavyeye geçmesini bekliyoruz.” diyerek konuşmasını bitirdi…

” Klavyenin kullanımı özel sektörde de arttırılmalı”

F Klavye Harf Yerleşimi TS

Casper Yönetim Kurulu Üyesi Yalçın Yıldırım, F klavyenin gerektiği kadar tanıtılmasını, özel sektörlerin de F klavyenin kullanımına sıcak bakması gerektiğini söyledi.

İlgili içerik: Klavyeyi kullanarak Sendkeys Yapmak

“Fatih Projesi kapsamında öğrencilerin F klavyenin kullanımı artacaktır. Belediyelerin öğrencilere verdiği bilgisayarlar da F klavyeye sahip. Ancak şu anda ülkemizde F klavyenin kullanımı sadece yüzde 5’e yakın seviyelerde. Yerli bilgisayar markaları bu konuda mesafe kat etmeli” diyerek bu konudaki görüşünü belirten Yıldırım, İhsan sıtkı Yener’in geliştirdiği F klavyeye karşı olan fikirlerini belirtmiş oldu.

20 Ekim 1955’te bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi tarafından onaylanan F klavye, 30 bin sözcük incelenerek, Türkçe’de en çok kullanılan seslere göre tasarlanmıştı.

Photo of author

Burak Durmuş

Belgeli Web Tasarım, Grafik Tasarım ve Dijital Pazarlama uzmanı. Tecrübeli E-Ticaret Yöneticisi. Öğrendiklerini öğreterek pekiştirmeye çalışan gönüllü bir yazar. Kişisel Hesaplar: Instagram @oburakdurmus * Twitter @oburakdurmus

Yorum yapın