Donanım, Yazılım ve Bilgi Teknolojisi Kavramlarını Anlamak

Bilgi Teknolojisi (BT): Bilişim Teknolojisi veya Bilgi Teknolojisi kelime anlamıyla, “bilgisayar tabanlı bilişim sistemlerinin, özellikle yazılım uygulamaları ve bilgisayar donanımının incelenmesi, tasarlanması, geliştirilmesi, yürütülmesi, yönetimi ve desteğine verilen isimdir” (http://tr. wikipedia. org / wiki / Bilisim_teknolojisi). Günümüzde, Bilgi Teknolojisi kavramı, hem teknolojideki, hem de iletişim alanındaki ilerlemeler doğrultusunda kapsamı genişleterek, yerini Bilgi ve Đletişim Teknolojisi kavramına bırakmıştır.

Hardware (Donanım):

Bilgisayarın, elle tutulan somut parçalarını ifade etmektedir. Bilgisayar kasası içerisinde bulunan tüm parçalar (Çip, Ekran Kartı vb.), donanım olarak nitelendirilmektedir. Kasa dışında bulunan Klavye, Fare, Hoparlör, Monitör ve Yazıcı da bilgisayarın temel donanımı içerisine girmektedir. Bahsi geçen parçalar, aynı zamanda bilgisayarı kullanmak için en gerekli donanım üniteleridir.

Software (Yazılım):

Bilgisayarın çalışması için, gerekli olan tüm programları ifade etmektedir. Yazılım, soyut bir kavramdır. Bu programlar, özel bir kodlama sistemine göre bir programlama dili kullanılarak yazılmaktadır. Bilgisayarın, hangi işlemi, hangi sıraya göre yapacağını, kullanıcının isteklerini nasıl gerçekleştireceğini bu programlar belirlemektedir.

 

Photo of author

Burak Durmuş

Belgeli Web Tasarım, Grafik Tasarım ve Dijital Pazarlama uzmanı. Tecrübeli E-Ticaret Yöneticisi. Öğrendiklerini öğreterek pekiştirmeye çalışan gönüllü bir yazar. Kişisel Hesaplar: Instagram @oburakdurmus * Twitter @oburakdurmus

Yorum yapın