Aselsan Temettü ve Hisse ile İlgili Detaylar

%25.80’lik kısmıyla Borsa İstanbul Endeksinde ASELS hisse koduyla işlem gören ASELSAN, temettü yatırımcılarının ilgisini çeken şirketlerden biri. Temettü tarihi yaklaşmadan önce, Aselsan temettü aramasını sıklıkla yapan yatırımcılar, 2023 yılı temettü miktarını merak ediyor. Hem portföyünde ASELS olanlar hem de şirkete yatırım yapmak isteyenler için önce şirketi yakından tanıyalım.

ASELSAN’ın Kuruluş Amacı

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kendi aralarındaki güvenilir haberleşme ağının milli şekilde karşılanması amacıyla kurulmuştur. ASELSAN, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni Güçlendirme Vakfı’na (TSKGV) bağlı anonim bir şirkettir.

Aselsan Temettü ve Hisse ile İlgili Detaylar

Bilgi Notu: ASELSAN’ın açılımı, Askeri Elektronik Sanayi’dir.

Adını 2020 yılında “Back to Turkey” haberiyle duyduğumuz ASELSAN, beyin göçünü tersine çevirmeyi planlıyor. Bu konuda olumlu dönüşler de alan şirket, birçok alanda üretim yapmaya devam ediyor.

Aselsan temettü miktarı nedir? ASELSAN Hangi Alanlarda Üretim Yapıyor?

Aselsan temettü yatırımı düşünen yatırımcılar için şirketin üretim alanlarını yazalım.

  • Haberleşme ve Bilgi Teknolojisi
  • Radar, Elektronik Harp ve İstihbarat Sistemi
  • Kamu Güvenliği Haberleşme Sistemi
  • Hava Savunma ve Müze Sistemi
  • Komuta Kontrolü Sistemi
  • Elektronik Harp Kendini Koruma Sistemi
  • Silah Sistemi
  • İnsansız Hava Sistemi
  • Taktik Saha Haberleşme Sistemi
  • Aviyonik, Uydu ve Deniz Haberleşme Sistemi
  • Mikroelektronik
  • Elektro-optik gibi üretim alanları mevcut.

ASELSAN faaliyet alanları da üretim alanına göre;

Elektronik teknolojiler, elektro optik ve mekanik teknolojiler, Bilgisayar destekli üretim ve geliştirme olarak ayrılır.

Aselsan şirketiyle ilgili gerekli bilgileri verdik. Bu bilgiler ışığında yatırım stratejinizi geliştirebilirsiniz. Şimdi de ASELSAN’ın temettü geçmişini inceleyelim.

Aselsan Temettü Geleneği

1997 yılından bu yana temettü dağıtan ASELSAN, 2022’ye kadar 4 sene hariç, her sene temettü dağıttı. (Temettü dağıtmadığı seneler; 1998, 2000, 2002, 2004)  Bu bilgiye dayanarak şirketin temettü geleneğinin olduğunu söyleyebiliriz. Bazı yıllarda 1, bazı yıllarda birkaç kere temettü dağıtan ASELSAN;

  • 2016-2020 yıllarında her sene 3 ayrı zamanda temettü dağıttı.

2021 ve 2022 yıllarında 1’er kere temettü dağıtan ASELSAN’ın son yıldaki temettü verimi %0.49 olarak gerçekleşti. 2022 temettü miktarı ise 0,18 kuruş. Şimdiye kadar çeşitli aylarda temettü dağıtan ASELSAN son iki yıl Kasım ayında temettü dağıttı. 2023 yılı için henüz net bir tarih açıklanmadı.

Aselsan Hakkında Detaylı Bilgi

Aselsan, Türkiye’nin önde gelen savunma sanayi şirketlerinden biridir. Kuruluşu 1976 yılına dayanmaktadır ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) yönelik elektronik ve haberleşme sistemleri, radarlar, elektronik savunma sistemleri, komuta ve kontrol sistemleri gibi ürünler üretmektedir. Aselsan aynı zamanda askeri ve sivil havacılık, ulaşım, enerji ve telekomünikasyon sektörlerine yönelik ürünler de üretmektedir.

Aselsan, TSK’ya yönelik ürünlerin yanı sıra, yurtdışında da birçok ülkeye savunma sanayi ürünleri satmaktadır. Özellikle Orta Doğu, Afrika ve Asya bölgelerinde faaliyet göstermektedir. Aselsan, Türkiye’de savunma sanayi alanında önemli bir oyuncu olmasının yanı sıra, uluslararası arenada da önemli bir şirket olarak tanınmaktadır.

Aselsan temettü ve hisseleri Borsa İstanbul (BİST) borsasında işlem görmektedir. Aselsan’ın hisse fiyatı, piyasa koşullarına, şirketin finansal performansına ve sektördeki gelişmelere göre değişebilmektedir. Aselsan temettü ve hisselerinin fiyatını etkileyen diğer faktörler de şirketin yönetim yapısı, ürettiği ürünlerin talep düzeyi ve şirketin gelecekteki beklentileri gibi faktörler olabilir.

Aselsan, yıllık olarak temettü ödemektedir. Temettü, şirketin net karının bir kısmının hisse sahiplerine ödenen bir ödemedir. Aselsan’ın temettü oranı, şirketin finansal performansına ve yönetim kurulu tarafından belirlenen politikaya göre değişebilmektedir. Aselsan hisse sahiplerinin temettü ödemesi almaları için, temettü ödemesi yapılacağı tarihte hisse sahipliği sürdürmeleri ve temettü ödemesi tarihinden önceki süre içinde hisse senetlerini Borsa İstanbul’da işlem gördükleri bir şirketin özel hesap çatısı altında tutmaları gerekir.

Yorum yapın