Metaverse kavramının ne olduğu hakkında, kendisini gelecekte nasıl göstereceğine ve hatta bugün varolun olmadığına dair pek çok tartışma var. Peki en basit tanımıyla metaverse nedir?
Konu Başlıkları
Bu terim ilk olarak 1992 yılında Neal Stephenson tarafından dönemin bilim kurgu romanı Snow Crash‘te, fiziksel gerçekliği artıran ve taklit eden 3D bir sanal dünyaya atıfta bulunmak amacıyla kullanıldı. O zamanlardan bu yana Tron, Ready Player One ve The Matrix filmlerinde kurgusal olarak ele alındı. Peki gerçekte Metaverse ne demek?
Metaverse Nedir?
Metaverse nedir kısaca? En basit haliyle ifade etmek gerekirse Metaverse; gelişmiş potansiyel ve yetenekleri bulunan sanal bir dünyadır. Artırılmış gerçeklik cihazları ile çevrimiçi kalıcı 3D ortamları desteklemesiyle internetin varsayımsal bir yinelemesi olarak kabul edilir.
Ortaya çıkan bu paralel doğası göz önüne alındığında ziyaretçiler sanal dünyada birbirleriyle iletişim kurmak için karmaşık hareket izleme araçları ve sanal gerçeklik kulaklıkları kullanırlar. Burada bir nevi anonim bir hayat yaşanıyor demek mümkün.
Facebook’un konuya olan ilgisi kavramın daha da ön plana çıkmasına sebep olmuştur. Kimileri bu yapay zeka temelli yapay bir dünyanın insanların kişisel sınırlarını tehdit edebileceği kaygısı yaşıyor. Metaverse aslında bir bakıma sanal bir kamusal alan oluşturmayı da vadetmektedir.
Metaverse Coin Nedir?
Metaverse teknolojisinin gittikçe gelişmesiyle, insanlar edindikleri sanal gerçeklik araçlarıyla Metaverse içinde sinemaya gitme, arkadaşlarla buluşma ve hatta alışveriş yapma gibi pek çok fiziksel eylemi gerçekleştirebilir hale gelecek gibi duruyor.
Oluşan yapı çeşitli sanal dünyaların bir araya gelmesine de olanak tanır hale geliyor ve Metaverse projeleri geliştikçe çeşitli Metaverse coinleri ortaya çıkıyor. Piyasa değerlerine göre en bilinen Metaverse coinleri arasında Decentraland, The Sandbox ve Axie Infinity‘i sayabiliriz.
Metaverse Projeleri – Metaverse Terimleri
Metaverse için şu ana kadar en yüksek değerli yatırımcıların başında Facebook gelmektedir. Pek çok büyük şirket tarafından büyük araştırma ve geliştirme yatırımları yapılmakta. Hatta bu sanal evrenin kendisi için özel terimleri bulunuyor. Şöyle kısaca bir göz atacak olursak:
- Sanal Dünya: Gerçek zamanlı kullanıcı davranışlarını görüntüler ve tartışmaları izler. Çok sayıda kişi tarafından erişilebilen simülatif bir ortamdır. Gelecekte askeri ve tıbbi eğitimlerde kullanılma potansiyeli çok yüksektir.
- Karma Gerçeklik: Kullanımları arasında askeri ve tıp eğitimi, sağlık hizmetleri ve insan-robot işbirliği yer alır.
- Artırılmış Gerçeklik: Tüm duyu verilerini kullanarak gerçek dünyayı zenginleştirir. Kullanım örneği olarak; müşterilere herhangi bir ürünü kendileriyle karşılaştırabilir olarak algılamalarına yardımcı olmak için kullanılabilir.
- Sanal Ekonomiler: Çevrimiçi oyunlarda hali hazırda kullanılan bir yapıdır. Kripto ve NFT’ler çeşitli sanal ekonomi modelleriyle kullanılabilir.
Metaverse projeleri hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız “Uzmanlar Metaverse Projelerinin Gelecek Vadettiğini Düşünüyor” adlı yazımıza göz atabilirsiniz.