Reboot terimi hakkında çeşitli bilgiler içeren yazımızda reboot ne demek? reboot ne işe yarar ve reboot ne anlama geliyor sorularına cevap veriyor olacağız. Genellikle telefon, tablet, bilgisayar ve diğer teknolojik aletler için kullanılan reboot ne demek hep birlikte öğrenelim…
Konu Başlıkları
Reboot ne anlama geliyor, reboot ne demek gibi sorular, özellikle bilgisayar ve telefonu yoğun şekilde kullanan kişiler tarafından sıkça sorulan bir sorudur. Bu sorunun en net cevabı; sistemi yeniden başlatma olarak verilebilir. Yeniden başlatılan sistem telefon olabileceği gibi, bilgisayar, server veya bir tablet de olabilir. İşletim sistemine sahip her aygıtın yeniden başlatılmasına reboot etmek denir.
Reboot ifadesi yeniden başlatılabilen her cihazın arayüzünde görülebilir. Herhangi bir makinenin yeniden başlatılmasını da temsil edebilen reboot, yeniden başlatma işlemlerinin tümünü temsil eder. Özetle, Yeniden başlatma ifadesinin İngilizce karşılığıdır.
Reboot Nedir? Ne İşe Yarar?
Telefon, bilgisayar veya başka sistemlerde çalışma veriminin azalması, sistem kasılması veya donma problemi olduğunda reboot etkili bir çözüm olabilir. İşletim sistemindeki köklü değişikliklerin uygulanabilmesi ve güncellemelerin geçerli olabilmesi için yine cihazı reboot etmek gerekebilir.
Dizüstü bilgisayarların bazılarında yeniden başlatma tuşu bulunmaktadır. Masaüstü bilgisayarlarda ise büyük Power tuşunun yakınlarında küçük bir reset düğmesi daha bulunur. Telefonlarda kapat düğmesine uzun bastığınızda cihazı yeniden başlat seçeneği de sunulmaktadır. Tüm bu metotlar ile cihazınızı yeniden başlatabilirsiniz. Yani cihazınızı reboot edebilirsiniz.
Cihazınızı reboot etmek aslında cihazınızı yeniden başlatmaktır. Yeniden başlayan cihazın tüm özellikleri kapatılır ve yeniden başlatılır. Cihazı birden kapatmak ya da kapatmaya zorlayarak tekrar açmak yeniden başlatmak değildir. Cihazı yeniden başlatmak yani reboot etmek, cihazın uygun şekilde kapatılması ve tekrar açılmasıdır.
Bu sayede cihaz her yapılan işlemi ve ayarları kaydeder. Daha sonra kendisini kapatır. Daha sonra ise kendisini yeniden açar. Bu durumda RAM’de yer alan işlemler de kapatılıp tekrar açılmış olur. RAM tazeleneceği için de cihaz ayrıca daha rahat açılacak ve çalışacaktır. Yeniden başlatmak her sorunu çözmese de pek çok sorunu çözebilir.
Reboot System Now Ne Demek?
Android işletim sistemlerinde bulunan recovery mode üzerinde bulunan bir ifade olarak karşımıza çıkan reboot system now, recovery mode üzerinde yaptığınız değişiklikleri kaydettikten sonra cihazı başlatmak için kullanılan bir ayar. Ayrıca recovery mode’dan çıkıp normal işletim sistemini boot etmeye yarayan bu ayar, en genel tanım ile sistemi şimdi yeniden başlat anlamına gelir.
Normal şartlarda telefon üzerinden yapılamayan bazı işlemler Recovery Mode adı verilen kurtarma modu olarak Türkçe’ye çevrilen bir arayüz ile yapılabiliyor. Bu arayüz üzerinde yapılan değişikliklerin geçerli olması için ise reboot system now ile sistemi yeniden başlatmak gerekiyor. Detaylara Reboot System Now Ne Demek? Android Recovery Mode başlıklı yazıdan ulaşabilirsiniz.
Reboot Ne Anlama Geliyor?
Yeniden başlatma olarak Türkçeye çevrilen bu işlem, donan, kasılan, yorulan bir cep telefonunun, bilgisayarın veya bir serverin kendini toparlaması için uygulanan bir işlemdir. Bu işlem için herhangi bir uzmanlığa gerek yoktur. İşletim sistemini yeniden başlatmak (re-boot etmek) bazı işletim sistemi ve yazılım sorunlarını çözebilir.
Bilgisayarlarda işlemcilerin aşırı ısınması ile sistem kendini otomatik olarak yeniden başlatır ve soğuma için zaman kazanmaya çalışır. Fakat ısınma devam ettikçe sistem kendini sürekli yeniden başlatır. Bu durum da sistemin kendini korumaya aldığının göstergesidir ve oluşan hasarın önüne geçmek için tasarlanmıştır.
Bu durumda kullanıcı, işlemcinin fanını değiştirip işlemci üzerine yeniden termal macun sürerek soğutma sistemini düzeltebilir. Aksi taktirde sistem sürekli olarak reboot işlemini gerçekleştirecektir.
Özetle, Reboot ne anlama geliyor sorusuna verilecek en genel yanıt yeniden başlatmadır. Yeniden başlatma, işletim sistemlerinin kendini yeniden başlatarak bazı sorunların çözülmesini, bazı ayarların uygulanmasını ve güncellemelerin tam olarak devreye alınmasını sağlar.