Gelişen dünyamızda, şirketler varlıklarını artık sadece lokal olarak değil, global olarak da sürdürmektedir. Bundaki en büyük etken internettir. Global olarak ürün ve hizmetlerini pazarlamak isteyen şirketler pazarlama stratejilerinin içerisine dijital pazarlamayı da eklemektedir. Dijital pazarlama, geleneksel pazarlama yöntemlerine nazaran daha düşük maliyetle daha fazla hedef kitleye ulaşmayı başaran yenilikçi bir pazarlama türüdür.
Konu Başlıkları
Dijital pazarlamanın 8 genel adımı bulunur. Bu adımlar;
- Hedef belirlemek ve gerekli stratejileri oluşturmak,
- Bütüncül reklam yaklaşımını belirlemek,
- Yeniden pazarlama ve müşteri sadakatini sağlamak,
- Arama motoru reklam stratejileri,
- SEO
- Sosyal medya kullanımı,
- Kullanıcı deneyimleri ve tasarımları,
- Müşteri deneyimi yönetimi.
Her bir basamağın kendisine ait maliyeti bulunur ve dijital pazarlama süreçleri için bütçe hesaplaması yaparken bu adımların maliyetleri hakkında gerçekçi bir tahminde bulunmak oldukça zor olabilir. Bu yüzden istenilen çalışmaya bir fiyat belirlemek yerine, belirlenen fiyat ile istenen çalışma yapılır. Yani bütçe belirlenir ve bu bütçe ile en doğru süreç yürütülmeye çalışılır.
İnternet Reklamı Maliyetleri
Şirketler dijital pazarlama stratejileri içerisinde internet reklamlarından da sıklıkla yararlanır. Ancak internet reklamları için standart bir maliyetten söz etmek mümkün değildir. Bunun sebebi ise internet reklamlarının maliyetlerinin belirleyen unsurların değişkenlikleridir.
İnternet reklamcılığında kullanılan birbirinden farklı maliyetler vardır ve reklam maliyet hesaplamaları da seçilen reklam türüne göre değişiklik gösterir. Bu türler ise;
- Cost Per Click (CPC)
- Cost Per Mille (CPM)
- Cost Per View (CPV)
- Cost Per Action (CPA) olarak sıralanabilir.
Cost Per Click (Tıklama Başına Maliyet) CPC – TBM
Bu reklam şekli site trafiğini artırmak isteyen kimseler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Bu reklam türünde ücret belirleme işlemi, reklama yapılan tıklama sayısına göre hesaplanır. Bu reklam türü için en iyi örnek Google arama sonuçlarında ilk başta çıkan reklamlardır. Hedeflenen anahtar kelime arama motorunda tetiklendiğinde, normalde çıkan sonuçların üzerinde yer almak, hedeflediğiniz anahtar kelimenin hitap ettiği kişilere ulaşmanızı sağlar. Bu sayede “Ekran Kartı” yazıldığında, ekran kartı satışı yapan web sitenize trafik alabilirsiniz. Bu reklama tıklandığında bir olay gerçekleşir. Google Ads hesabınızdan Tıklama olayı başına da bir tutar tahsil edilir. Bu tutar, sektöre, ürüne, rekabete ve diğer şartlara göre değişir. TBM değeri asla sabit değildir. Bu yüzden bütçe belirlemede reklamlar için ne kadar bakiye tüketileceği önceden tahmin edilemez.
Bu durumda bir bakiye belirlenir. Bu bakiye tahmini olarak Google keyword planner ile elde edilebilir. Fakat sonuçlar %100 değildir. Belirlenen bakiye Google ads hesabınıza yüklenir ve bu bakiye tükenene kadar ilgili ayarlarda reklamlarınız görüntülenir ve tıklanır.
Hesaplaması ise şu şekilde yapılır:
CPC= Maliyet / Tıklama Sayısı.
Örneğin, Bütçeniz 1000 TL olsun. Sektörünüz ve anahtar kelimenize göre CPC (TBM) değeriniz 0,30 TL olsun. Bu, her tıklamada hesabınızdan 0,30 TL eksileceği anlamına gelir. Bu tutar özel koşullara göre değişebilir olsa da hesabı anlamanız için 0,30 TL üzerinden açıklayacağım:
Her reklam tıklaması gerçekleştiğinde hesabınızdan 0,30 TL eksileceği için 1000 TL’lik reklam bakiyeniz 3.333 tıklama ile tükenecektir. Tabii ki bu tutarlar temsilidir. TBM – Bütçe terimleri bu şekilde değerlendirmeye alınır.
Cost Per Mille (Bin Gösterim Başına Maliyet BGBM) – CPM
Pazarlama stratejisinin temelini en fazla kişiye ulaştırmak olan şirketlerin kullandığı bir internet reklamcılığı şeklidir. Bu reklam türünün amacı marka bilinirliğini artırmaktır. CPM kullanmak için şirketlerin arama motorlarında reklamın kullanıcılara ne sıklıkla çıkmak istediğini belirtmeniz gerekmektedir. CPM maliyetinin hesaplanmasında tıklama zorunluluğu bulunmaz. Bu reklamın maliyeti 1000 kişiye reklam gösterim ücreti üzerinden hesaplanmaktadır.
Eğer arama sonuçlarında, görüntülü reklamlarda ve diğer reklam alanlarında (Sosyal Medya) amacınız görünmek ise, bin gösterim başına maliyet hesabı ile reklam verirsiniz. Tıklama başına ücret ödemek, sadece görünmeyi hedeflediğiniz bir kampanya için doğru tercih olmayacaktır. Bu yüzden 1000 gösterim başına ücret ödemeniz gerekir. Yine 1000 TL bakiye üzerinden örnek verecek olursam;
1000 gösterim başına 0,75 TL ücreti olan bir reklam kapmanyamız olsun. 1000 TL bütçe ile 1.333 tane birim görüntüleme alabiliriz. Her bir birim 1000 görüntüleme olduğu için 1.333.330+ görüntüleme elde ederiz. Tabii ki bu görüntülemeler elde edilirken süreç devam ediyordur ve bu süreç içerisinde 1000 gösterim başına maliyet 0,75 TL den 0,71 TL’ye de düşebilir 0,86 TL’ye de çıkabilir. Bu yüzden son dönemlerdeki şartlar göz önünde bulundurularak tahmini bir bütçe araştırması yapılır.
CPM= (Maliyet / Gösterim sayısı)*1000 olarak hesaplanır.
Cost Per View (Görüntüleme Başı Maliyet)
Görüntüleme başına maliyete sahip olan reklam çeşitlerine genellikle video sitelerinde rastlanır. Reklamın ilk 5 saniyesinin izlemek zorunda kaldığımız bu reklamlar CPV olarak adlandırılır. CPV reklamlarının avantajı ise, reklam kampanyalarının video ile desteklenmesini sağlamaktır. Video reklamlarından faydalanılabilecek tüm özelliklerden bu reklam türü sayesinde faydalanılabilir.
Bu reklam türünde bütçe belirlemek için BGBM yani bir önceki reklam türündekine benzer bir araştırma yapılır. Ücret, belirli koşullar göz önünde bulundurularak talep ettiğiniz görüntülenme sayısına göre belirlenir.
CPV= Maliyet(bütçe)/ İzlenme sayısı olarak hesaplanır.
Cost Per Action (CPA)
Dönüşüm odaklı verilen reklam türleri olan Cost Per Action reklamları, diğer reklam türlerine nazaran daha maliyetli bir dijital pazarlama türüdür. Çünkü, satış başına, üyelik başına, yorum başına ya da form gönderimi başına ücret ödenen bir reklam modelidir.
Bir ürünün arama motorunda karşınıza çıktığını varsayalım. Eğer bu ürünü sadece görüyor isek 1000 görüntüleme başına belirlenen bütçenin 1000’de 1’i, reklam veren hesaptan tahsil edilir. Eğer o reklama tıklar isek TBM tutarı reklam verenin bütçesinden tahsil edilir. Eğer bu ürünü satın alıyorsak ve işlemi tamamlamış isek, bu hareketlerimiz izlenir ve ilgili satışın reklam vasıtası ile gerçekleştiği anlaşılır. Bu durumda da dönüşüm başına maliyet için belirlenen tutar tahsil edilmiş olur.
Bu tutar dönüşüm türüne ve şartlarına göre değişiklik göstermekle beraber, sabit değildir.
Sonuç: Dijital pazarlama süreçlerinizin maliyetlerini hesaplamak için pek çok teknik terime hakim olmanız gerekiyor. Eğer reklam ve tanıtım süreçleri için belirlediğiniz bütçe sabit ise, bu bütçeyi en iyi şekilde organize edecek ajanslar ya da ekip ile çalışmanızı tavsiye ederiz. Ayda 5.000 TL reklam bütçesi ile 100.000 TL ciro yapmak da mümkün. Ayda 5.000 TL reklam bütçesi ile 500.000 TL ciro yapmak da mümkün. Buradaki en temel faktör, kampanyayı organize eden kişi ya da kişilerin teknik düzeydeki yeterlilikleridir.