İşlemci seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? Pek çok bilgisayar kullanıcısının seçiminde zorlandığı, özelliklerini bilmeden aldığı işlemciler bulunuyor. Peki, işlemci nedir? İşlemci seçiminde dikkat edilmesi gerek hususlar nelerdir? gibi soruları yazımızda derledik.
Konu Başlıkları
İşlemci Nedir? Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir?
Bilgisayarın en temel işletim donanımlarından biri olan işlemci, birtakım matematiksel ve mantıksal işlemleri elektronik şekilde yapan, yorumlayan, yürüten; yongalardan oluşmuş bir donanımdır.
İşlemcinin en temel amacı kendine gelen komutları işleyip, diğer donanımlara geri bildirim şeklinde aktarmaktır. İşlemci insan vücudunun beynine benzetilebilir. Beyin, vücudumuzu yöneten, diğer organlara komutlar veren bir organdır. İşlemci de aynı beyin gibi çalışarak diğer donanımlara ve yazılımlara komutlar alıp verir.
Bilgisayar birimlerinden olan anakarta entegre edilerek bağlanır. Anakart üzerinde yer alan veri yollarını kullanır ve diğer donanımlara komutlar gönderir.
Diğer donanımlarda olduğu gibi işlemcilerin de çeşitleri vardır.
- Slot Tipi İşlemciler, kasanın üzerine yerleştirilerek kullanılan bir işlemci tipidir. Günümüzde kullanımı çok düşüktür.
- Soket Tipi İşlemciler, anakarta entegre edilen işlemci türüdür. Anakarta direk bağlı olması sayesinde işlemleri diğer tipe göre daha hızlı gerçekleştirir. Dikdörtgen şeklinde bir kart görünümüne sahiptir. İşlemcinin alt yüzeyinde işlemci türüne göre çiviyi andıran pinler vardır. Bu nedenle işlemci seçimi yaparken aynı zamanda anakarta uyumluluğu da sağlanmalıdır.
CPU-Z Nedir?
Bilgisayarınıza yeni bir donanım almaya karar verdiyseniz donanımlarınızın işlevlerini ve özelliklerini bilmeniz gerekir. Çünkü alacağınız donanımların kendi donanımlarınıza uymama ihtimali vardır.
Donanım özelliklerini bilmek zor olsa da CPU-Z yazılımı sayesinde kolayca donanım özelliklerinizi bulabilirsiniz. CPU-Z yazılımı ekran kartı, anakart, işlemci ve diğer belleklerinizin temel özelliklerini bulmaya yardımcı olan bir yazılımdır.
Bilgisayara kurulum gerektiren ve gerektirmeyen sürümleri mevcuttur. Bu sürümleri www.cpuid.com adresinden detaylı bilgi alarak edinebilirsiniz.
İşlemci Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
İşlemci almak kolay gibi görünse de birkaç hususa dikkat etmek gerekir. İşlemci almak isteyenlere rehber niteliğinde derlediğimiz adımları ayrıntılarıyla inceleyelim.
- İşlemci seçimi yaparken zorlananlar öncelikle ne için işlemci almak istediklerini ve bütçelerini belirlemelilerdir. Böylelikle amaca ve fiyata göre belirlenmiş işlemciler arasında tercih yapmak daha kolay bir hale gelecektir.
- Sonrasında anakartınıza ve diğer ilgili donanımlarınıza uyumluluğunu gözden geçirip, anakartınızın desteklediği soket tipini belirlemelisiniz. Bu hususlara dikkat etmezseniz
- işlemciyi boşuna almış olursunuz.
- Bilgisayarı kullanım amacınıza göre işlemci nesil ve özelliklerine dikkat etmelisiniz.
- Hangi markadan daha fazla performans alacağınızı belirlemek, kullanımda rahatlık sağlayacaktır.
- İşlemci seçimi yaparken çekirdek sayısı ve GHZ özelliklerini gözden geçirmelisiniz.
- Ayrıca nanometre değeri değeri düşük olan işlemciler tercih edilmelidir. Bu işlemciler bilgisayar performansını artırırken güç tüketimini azaltacaktır.
Intel İşlemci Çeşitleri
Intel dünyanın en büyük yarı iletken donanım üreten firmasıdır. Diğer bir büyük firma olan AMD ile yıllarca bir yarış içinde olmuştur. Kullanıcıların sordukları Intel mi AMD mi karşılaştırmasını yapamasak da her ikisinin de yeterince iş gördüğünü söyleyebiliriz.
Intel bünyesinde pek çok farklı işlemci çeşitleri bulunur. Bunları kullanım amaçlarınıza göre belirleyebilmeniz mümkündür. Detaylı bilgiyi almak isterseniz yine Intel’in kendi sitesinden ulaşabilirsiniz.
Intel İşlemci Çeşitleri Nelerdir?
- Intel Core İşlemciler
- Intel Pentium İşlemciler
- Intel Celeron İşlemciler
- Intel Xeon İşlemciler
- Intel Xeon Phi İşlemciler
- Intel Itanium İşlemciler
- Intel Atom İşlemciler
- Intel Quark SoC İşlemciler
İşlemci seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? Konusunu detaylı olarak işledik. Yorum ve sorularınızı bizlere iletebilirsiniz.