Taze Webmaster’ların Hosting Seçimi Nasıl Olmalı?

Web sitelerinin sayısı günden güne artıyor. Sektörün böyle canlı olması, yeni neslin de bu sektöre yönelmesindeki en önemli etmenlerden bir tanesi. Webmaster’lığa ilk adımı atmış, bu işi hayatının sonuna kadar yapmak isteyen ve bu işi yaparken keyif almayı hedefleyen arkadaşlarımız için derlediğim webmaster hosting seçim rehberine hoşgeldiniz…

Sunucu

Öncelikle daha önce yazdığım hosting seçerken nelere dikkat edilmeli yazımızı mutlaka okuyun. Yaklaşık 2 yıl önce yazdığım o konuda da anlık tecrübelerim yer alıyordu. Bu yazıda da bu şekilde detaylar vermeyi düşünüyorum.

Hosting Seçerken birçok konuya dikkat etmemiz gerekir. E malum bu işlere yeni başladığımız için ilk önceliğimiz son derece ucuz hosting olacaktır. Peki ucuz etin yahnisi olur mu?

Taze webmaster’larımızın localhost’tan web sunucularına geçmeleri, öğrenme sürelerini daha da hızlandıracaktır. Biraz maliyetli olsa da yayında olan bir proje her zaman daha fazla tecrübe kazandırır. Web projelerini yayına koymak için iki temel unsurumuz var. Bunlar domain ve hosting. Bildiğiniz üzere domainin fiyatı hemen her yerde aynıdır. Kontrol panelleri vs aynıdır. Ama hosting öyle mi azizim?

hosting
hosting

Ucuz Etin Yahnisi

Ucuz etin yahnisi sürekli dile getirmemin sebebi şu; Bu yazıyı yeni yazılımcılara, yeni tasarımcılara, web tasarım konusunda kendini geliştirmek isteyenlere yönelik yazıyorum. İsteği bu doğrultuda olan arkadaşlarımızın bütçesi oldukça düşük. Ellerindeki 50-100 lirayı da en doğru şekilde değerlendirmesine vesile olmak istiyorum. Bu yüzden alınan hosting hizmetinin hem ucuz hem de iyi olması önceliğimiz.

Peki ucuz ve kaliteli bir hosting nasıl alınır?

Bir çok forumda dolaştım. Bu forumlarda özellikle webmaster portallarında hosting satışı yaptığını söyleyen, bu işi gerçekten yapan yada yapacağını söyleyen yüzlerce üyeye denk geldim. Piyasada bilinen firmalar ile çalışma fırsatım olsa da başlangıç aşamasında tanınmayan firmalar ile de çalışma fırsatım oldu. Çok yüksek bütçelere zaten herkes güzel hizmet veriyor, ben bütçesi olmayan biri olarak iyi bir hizmet almak istiyordum.

Hosting

Ne yazdık ki bu firmaları tek tek deneyerek, görerek ve para harcayarak öğrenme fırsatım oldu. Zaman içerisinde gördüm ki birçok firma yada şahıs bu işi gerçekten para için yapıyordu. “Nasıl Yani?” demeyin. Herkes işini para için yapsa bu Dünya’nın hali ne olur bi’ düşünün…

İşini severek yapan, müşteri memnuniyetini ön planda tutan, ticket yanıt süreleri hızlı ve gerçekten çözüm odaklı düşünen kişi yada firmalar her zaman bu sektörde barınmayı başardı, başaracaktır da. Öncelikle bu kişi yada firmaları sonraki zamanlarda yazmayı düşündüğüm 6 Yıllık Hosting Maceram yazısında belgeler, yazışmalar, resimler, dekontlar ve forum alıntıları ile süsleyerek anlatmayı düşünüyorum. Yazı yazıldığında da ilgili yerlere gönderip yeterince forumda paylaşıp insanlara duyurmayı planlıyorum.

Hosting

Bu firmalar ile yaptığım hosting ticareti bana bir çok şey öğretti. Hosting alırken dikkat etmeniz gerekenleri ise tecrübelerime göre şu şekilde sıralamak istiyorum;

  1. Fiyat
  2. Ticket Yanıt Süresi
  3. Çözüm Odaklılığı
  4. Samimiyet
  5. Kalite
  6. Devamlılık
Hosting

Listeminizin ilk başında fiyat bulunuyor. Diyelim ki Bu işe yeni başladık ve paramız ne yazık ki yeteri kadar yok. Biriktirdiğimiz 20-50-100-200 liramız var ve hosting almak istiyoruz. Bu durumda dikkat edeceğimiz ilk kriter tabii ki fiyatı olacaktır. Paramıza göre araştırma yapıyoruz ve fiyat aralığımızda hosting satışı yapan firmaları buluyoruz.

10 Tane firma bulduk ve her birinde üyelik oluşturup yine her birinde destek talebi oluşturduk. Aklımızdaki sorular ne olursa olsun destek paneli üzerinden firma görevlilerine bu soruları ilettik. Soruların yanıtlanma süresi, verilen cevapların gerçeği ne kadar yansıttığı ve ne kadar çözüm odaklı olduğunu göz önünde bulundurarak bu 10 firmadan birkaçını eledik. Sonuç olarak 5 firma kaldı.

Hosting

Kalan 5 firma içerisinde artık yavaş yavaş teknik anlamda incelemelerde bulunmamız gerekiyor. Tamam yeni başlamış olabiliriz ama yeni de doğmadık en nihayetinde. Bizim de kendimize göre numaralarımız var ve bu numaraları kullanma zamanı geldi.

İlk olarak hosting paketlerindeki Depolama alanına bakıyoruz. 1GB – 5Gb – 10GB işimize yarayacak kadar depolama alanı olan paketleri incelemek mantıklı olacaktır. Bu noktada dikkat etmemiz gereken şu ki; web sitelerimizin boyutları, bilgisayarımızdaki resimler, oyunlar ve müzikler kadar yer kaplamaz. Çünkü html yada php kodlarımızın bulunduğu metin dosyaları oldukça küçük boyutludur. Web sitelerimizdeki resimler optimize edilmiştir. Bu yüzden ilk başlarda sınırsız depolama alanı yazısına çok aldanırız…

Hosting

Sınırsız depolama alanına sahip hosting paketleri genelde inode (dosya adedi) sınırına sahiptir. Yani hosting hesabınız içerisinde 50.000 – 100.000 adet dosya bulundurabileceğiniz anlamına gelir. Bu dosyaların boyutu değil adedi önemlidir.

Depolama alanı konusunda dikkat edilmesi gereken diğer husus ise SSD mi HDD mi olduğudur. SSD Diskli hosting hesaplarına öncelik tanımamız gerekir ve bu hosting paketleri genelde sınırsız depolama alanlarına sahip olmazlar.

Hosting

Depolama, işlemci yetkisi, uptime oranı,  trafik, Linux – windows, E-Posta ve Veritabanı gibi terimlerin alacağımız pakette ne durumda olduğunu inceliyoruz. Yeterli depolama alanı, yeterli uptime oranı (sitenin sürekli açık kalma oranı), aylık bant genişliği (ziyaretçi  ve veri transfer kapasitesi), e-posta adresi ve veri tabanı oluşturma konusunda hizmetin yeterli olduğuna ikna olduğumuzda buna göre hosting tercihi yapabiliyor olacağız. (Koşulsuz şartsız iade süresini satın alma işleminden önce görüşmekte fayda var. Genelde 10-15 günde iade yapılır. Domain satışlarında genelde iade olmaz.)

Hosting

5 farklı firmadan onlarca farklı hizmeti inceledik ve sonunda aradığımızı bulduk. Diğer 5 taneyi bir köşeye not etmekte fayda var. Almayı düşündüğümüz hosting hizmetinden memnun kalmazsak diğerine geçeriz diye kaçış planı hazırlamakta fayda var.

Hosting

Hosting hesabının ödemesini yaptık. Bu aşamaya kadar firma görevlilerinden ticket üzerinden destek aldık. Cevap süreleri, ilgi alakaları iyi. Şimdi sayısal olarak vaat ettikleri gücü ne kadar karşılayabiliyorlar buna bakma zamanı. Bu noktadan sonra biraz zaman geçmesi gerekiyor. Sitenin uptime oranı bu konuda oldukça önemlidir. Sitenizin sürekli açık kalması son derece önemli. Paylaşımlı bir hosting hesabında (başka site sahipleri ile aynı sunucu üzerinde aynı hosting hizmetini kullanmanız durumu) diğer sitelerin sizin sitenizin performansını düşürmesi de söz konusu.

Hosting

Genelde firma sahipleri CloudLinux’tan bahsedip içinizi rahatlatmaya çalışsa da başkasının aldığı saldırı, kullandığı kaynak yada yaptığı yanlışlık illaki sizin sitenizin performansını etkileyecektir. Bunun önüne geçmenin iki yolu vardır. İyi bir hosting firması ile çalışmak bu sorunların önüne geçebilmek adına bir dizi bakımın yapıldığı anlamına gelir. Diğer yol ise daha çok para kazanıp paylaşımsız bir sunucuda yayına devam etmekdir.

Hosting

Bizim paylaşımsız sunucuya paramız yetmiyor. Bu yüzden paylaşımlılardan en güzel verimi almamız gerekiyor. Sürekli söylüyorum ki yüksek bütçeleri olan insanlara hizmet verecek firmalar oldukça fazla, bizim düşük bütçemize elinden gelen en iyi hizmeti veren firmalarla çalışmamız gerekiyor.

Düşük bütçemiz ile 5 firma arasından seçtiğimiz firma, bu firmanın bize en uygun hosting hizmetini eleyerek seçtik. Bu hizmetin 1 hafta test edildiğini ve sitenin hiç down (uptimerobot.com) olmadığını gördük. Gerekli stress testlerini (Zorlama) yaptık ve sitenin hiç zorlanmadan çalıştığını gördük. Yaşadığımız ufak tefek sorunlarda hızlı bir şekilde destek aldık ve sorunlarımız güzel bir şekilde çözüldü. Bu durumda diğer 4 firmaya geri dönmeye gerek yok.

Hosting

Tüm bu süreçte herhangi bir sorun yaşamış olduğumuzu düşünürsek, diğer 4 firma içerisinde bize en uygun hosting hizmetini verecek olan firmadan ürün almamız gerekiyor. Tabii ki unutmamamız gereken bir nokta var ki beğenmediğimiz hizmetin iadesini talep edip ödememizi geri alalım. Bütçemiz olamadığı için 100 lira ile birçok  firma denemenin yollarını bulmamız gerekiyordu, bulmuş olduk. İade talebimiz değerlendirildi  ve ödememizi aldık. Aynı ödeme ile diğer firmadan hizmet satın aldık ve buradaki hizmetten memnun kaldık. Bu firma ile daha çok para kazanana kadar ve daha çok tecrübe kazanana kadar idare edebiliriz. Eğer bu firmadan da memnun kalmazsak  diğer 3 firma ile görüşmeleri başlatmamız gerekir.

Hosting

Bu şekilde bir süreç izleyerek ucuz yollu hosting satın alabilirsiniz. Satın almadan önce uygulamanız gerekenleri anlattığım gibi uygularsanız daha doğru bir alışveriş yapmış olursunuz. Bu sayede düşük bütçenizi daha da iyi değerlendirip fiyat performans oranı konusunda başarılı bir hosting alışverişi yapmış olursunuz.

Hosting

Daha sonra yazacağımı söylediğim 6 Yıllık Hosting Maceram  adlı makalede firma isimleri, kişi isimleri ve belgeler kullanarak çok daha fazla ayrıntıya yer vereceğim. Bu yazıyı da ilgili yerlere, forum sitelerine ve çeşitli bloglara göndereceğim. Amacım bütçesi düşük, tecrübesiz ve bu işe yeni başlayan insanların 50-100 lirasını gasp eden firmalara karşı dik duruşumu sergilemek. Amacım asıl amacı para olan, hizmet konusunda ve kişilik konusunda rezalet denecek kadar kötü noktalarda olan kişi yada firmaları ifşa edip, işini hakkı ile yapan insanları ve firmaları sizlere tavsiye edip doğru hizmeti almanızı sağlamak.

 

Photo of author

Burak Durmuş

Belgeli Web Tasarım, Grafik Tasarım ve Dijital Pazarlama uzmanı. Tecrübeli E-Ticaret Yöneticisi. Öğrendiklerini öğreterek pekiştirmeye çalışan gönüllü bir yazar. Kişisel Hesaplar: Instagram @oburakdurmus * Twitter @oburakdurmus

Yorum yapın