Facebook Messenger, Sesli ve Görüntülü Aramaları Uçtan Uca Şifreleyecek

Facebook Messenger ve WhatsApp, kişisel metin mesajlarında halihazırda uçtan uca şifrelemeyi kullanıyor. Facebook, Messenger’daki sesli ve görüntülü sohbetlerin güvenliğini de düşünerek Messenger uygulamasındaki sesli ve görüntülü aramaları uçtan uca şifreleme kararı aldı.

Dün, bu yeni güvenlik özelliği kullanıma sunuldu. Yaygın olarak kullanılan iletişim platformu Messenger, yeni gizlilik katmanı ile daha popüler bir hale gelebilir. Sosyal medya devi Facebook, mesajlaşma hizmetlerine (Messenger ve WhatsApp) kademeli olarak ses ve video özellikleri ekliyor. Bu özellikler, pandemi döneminde sanal olarak iletişimde kalan kişiler için popülerlik kazanmış durumda. Uçtan uca şifreleme protokolünde, Facebook dahil başka hiç kimsenin gönderileri göremeyeceği ve konuşmada söylenenleri dinleyemeyeceği belirtildi.

Facebook, yeni güvenlik önlemlerini sadece Messenger ile sınırlı tutmak istemiyor. Bir diğer popüler sosyal medya platformu olan Instagram’da da uçtan uca şifreleme için bire bir görüşmeler devam ediyor. Yeni güvenlik özelliği önümüzdeki haftalarda Messenger’ın grup sohbetlerinde test edilecek.

Facebook, kullanıcıların Messenger’da kaybolan mesajlar özelliğini kontrol edebilmeleri için de daha fazla seçenek ekledi. Kullanıcılar artık mesajların alıcının cihazından kaybolacağı 5 saniye ile 24 saat arasında bir zamanlayıcı ayarlayabilecek.

Facebook ayrıca, yakın gelecekte grup sohbetleri için uçtan uca şifrelemeyi de test edeceğini açıkladı.

Facebook Messenger üzerinden günlük 150 milyona yakın görüntülü görüşme yapıldığı düşünülürse, bu güvenlik özelliğinin gelmesi epey uzun sürdü diyebiliriz.

Messenger uçtan uca şifreleme koruması normal mesajlar için zaten vardı. 2016 yılında gelen bu özellik, tam 5 yıl sonra şimdi, Messenger’ın sesli ve görüntülü sohbetleri için geldi.

Sosyal medya yarışlarında popülerliğini kaybetmeye başlayan Facebook, yeni özelliklerle kendini geliştirmeye devam ediyor. Son olarak, ABD’deki kullanıcılarına ‘dua et’ butonunu sunmuştu. ‘Dua ettim’ butonuna tıklayan kullanıcılar birbirlerinden dua isteyebiliyor. Test aşaması biten bu özellik şimdilik sadece ABD’de geçerli ve gruplar içerisinde çalışıyor.

Photo of author

Bilir Kişi

"Takdir ediliyorsanız değil taklit ediliyorsanız başarmışsınız demektir." - Einstein Profesyonel işbirlikleriniz için bilirkisi[at]webdeyazilim[.]com adresime mail gönderebilirsiniz.

Yorum yapın