Karantina günlerinde insanlar evlerinde sıkılmamak için pek çok aktivite yapıyor. Bu aktivitelerin en gözde olanlarından bir tanesi de kitap okumak. Kitap okumanın gelişen teknoloji ile farklı boyutlara ulaştığı ortada. Hatta kitap okuma tabiri yerini kitap dinleme tabirine bırakıyor zaman zaman. Bu içerikte en iyi sesli kitap uygulaması ve sesli kitap uygulamaları hakkında bir liste bulacaksınız. Android için en iyi sesli kitap uygulaması ve iOS için en iyi sesli kitap uygulaması da yine içeriğimizde olacak.
Konu Başlıkları
En İyi Sesli Kitap Uygulaması 2020
Sesli kitap uygulamaları sayesinde herhangi bir sebepten kitap okumayı istemeyen fakat yine de kitabı zihninde canlandırmak isteyen kişilerin tercih ettiği uygulamalardır. Çocukken ailesinin masal okumasına alışkın olanların özellikle beğeneceği sesli kitap uygulamaları içerik bakımından da oldukça gelişiyor diyebiliriz. Sürekli olarak kitapların eklendiği bu uygulamalar sayesinde hemen her kategoride binlerce kitabı sesli olarak dinlemek mümkün.
Sesli kitapların seslendirmelerine de oldukça dikkat ediliyor. Yakından takip ettiğimiz Barış Özcan da bu seslendirmecilerden biri. Daha ismini bilmediğimiz bir çok seslendirmeci tarafından seslendirilen bu kitaplar çeşitli uygulamalar sayesinde her yerden erişilebilir hale geliyor. En iyi sesli kitap uygulamaları hakkında hazırladığımız listeyi aşağıda bulabilirsiniz.
En iyi sesli kitap uygulamaları için tek liste oluşturmaya karar verdim. Android ve iOS için iki farklı liste hazırlamak yerine her uygulamanın kendi platformunu liste içerisine ekliyorum. Her uygulamayı kendi başlığı altından indirebilirsiniz. (Her uygulama hem iOS hem Android platformunda yayın yapmıyor.)
En İyi Sesli Kitap Uygulaması 2020
En iyi sesli kitap uygulamaları listemizin ilk kısmı android ve ios platformlarında yayın yapan sesli kitap uygulamalarıdır. Her iki platform için hizmet veren en iyi sesli kitap uygulamaları şu şekilde sıralanıyor:
- Storytel
- Seskit
- Google Kitaplar
- Apple Books
- Audible – Amazon
- AudioTeka
- Sesli Kitaplar
- Serial Box
- Telefon Kütüphanesi
- KitUP
En iyi sesli kitap uygulamalarının detayları ise şu şekilde:
1. Storytel
Storytel en iyi sesli kitap uygulamalarından sadece bir tanesidir. Barış Özcan’ın da seslendirdiği kitapları içermektedir. Storytel Sweden AB tarafından geliştirilen bu uygulama 10 Milyondan fazla indirmeye sahiptir. Bu uygulama sayesinde kitapları kütüphanenize kaydedebilirsiniz. Bu sayede internetinizin olmadığı yerlerde kitaplarınızı dinleyebilirsiniz. Dilerseniz de kitabı okuyabilirsiniz.
Storytel ayrıca uyku zamanlayıcısı da içeriyor. Belirli bir süre sonra kitap sesinin kapatılmasını sağlayabilirsiniz. Uyurken kitap dinlemek isteyenlerin oldukça sevdiği bir özellik olduğuna şüphe yok. Uygulamada 1500’den fazla Türkçe kitap dinlemek mümkün. İngilizce olarak 65.000+ Kitap bulunuyor.
2. Seskit
En iyi sesli kitap uygulaması listemizde yer alan bir diğer sesli kitap uygulaması ise Seskit. Seskit, EYY Studio tarafından yayınlanan ve 10.000 den fazla indirmeye sahip olan iyi bir sesli kitap uygulamasıdır. 4.2 Ortalama kullanıcı puanı ile dikkatleri üzerine çekiyor. Seskit uygulamasını kullanmak için üye olmaya gerek yok. Bu yüzden hızlı ve kolay bir kullanıma sahip. Uygulamanın arayüz tasarımı da sezgisel olarak tamamlanmış. Bu yüzden kullanıcı odaklı bir sesli kitap uygulaması diyebiliriz. Seskit ayrıca en iyi ücretsiz sesli kitap uygulamalarından biridir. Ücretsiz olması sebebi ile özellikle öğrencilerin dikkatini çekiyor.
3. Google Kitaplar
Google Kitaplar, en iyi sesli kitap uygulaması listemizin bir diğer uygulaması. Google LLC tarafından geliştirilen bu kitap uygulaması 1 milyardan fazla indirmeye sahiptir. 4.2 Ortalama kullanıcı puanı sayesinde güven vermeyi başarıyor. Fakat puandan ziyade kullanıcıların Google’a güvendiği ortada. Ayrıca dinlemediğiniz kitapların ücretini ödememek için sadece istediğiniz kitapların ücretini ödeyerek kitabı dinleyebiliyorsunuz.
Kitaplardan herhangi birini satın almadan önce ücretsiz olarak önizlemesi dinlenebiliyor. Uygulamanın Google Drive ile uyumlu olması da çeşitli not alma seçeneklerini bize sunmasını sağlıyor. Ayrıca uygulamada gece modu desteği de bulunuyor. Bu sayede gözlerin yorulma oranı en aza indirgenmiş oluyor.
4. Apple Books
En iyi sesli kitap uygulaması olarak bilinen bir diğer sesli kitap uygulaması ise Apple’ın geliştirmiş olduğu Apple Books uygulamasıdır. Apple kullanıcılarının kitap okuma alışkanlıklarına hitap etmek için geliştirilen Apple Books, sesli kitap dinleme özelliği sayesinde kitapları istediğiniz yerden dinlemenize yardımcı oluyor.
Uygulamanın sadece iOS kullanıcılarına sunulmuş olması sebebi ile Android kullanıcıları bu uygulamayı kullanamıyor. Bu bir kısıtlama olsa da Apple kendi ekosistemine sahip bir marka. Bu yüzden sadece kendi kullanıcılarına hitap eden bir uygulama geliştirmiş olması çok da sorun olmuyor. Apple Books ile kitapların özetlerini ücretsiz olarak dinlemeye izin veriliyor.
5. Audible (Amazon)
En iyi sesli kitap uygulamalarından bir diğeri ise Audible’dır. Amazon kuruluşlarından biri olan Audible, sesli kitap okuma konusunda oldukça girişimci bir firma. Zaten Amazon ilk olarak kitap satıcısı olarak bu serüvene başlamıştı. Bu bilgiye sahip olanlar zaten Audible’ın kitaplar konusunda ne kadar yetenekli olduğunu biliyordur.
Audible, Audible Inc tarafından yayınlanan bir sesli kitap dinleme uygulamasıdır. İndirme sayısı 100 milyonun üzerindedir. 4.6 Ortalama kullanıcı puanına sahiptir. Uygulamayı kullanmak için Amazon hesabınızın olması gerekiyor. Giriş yaptıktan sonra 1 kitabı ücretsiz olarak okuyabilir ya da dinleyebilirsiniz. Ayrıca anlatım/okuma hızını değiştirebilirsiniz. Kitapların seslendirmelerini değiştirebileceğiniz gibi bu kitap dosyalarını indirerek internet olmayan yerlerde de kitaba ulaşabilirsiniz.
6. AudioTeka
En iyi sesli kitap uygulamalarından bir diğeri de AudioTeka olarak biliniyor. Audioteka S.A. tarafından yayınlanan bu sesli kitap uygulaması, dinlemek istediğiniz kitapların bir kısmını ücretsiz olarak dinlemenize izin veriyor. Satın aldığınız kitapları ise internete gerek olmadan dinlemeniz ya da okumanız mümkün. Ayrıca uygulama üzerinden kitaplar hakkında değerlendirmede bulunabilir ve kitaplar hakkındaki değerlendirmeleri inceleyebilirsiniz.
Gece ve uyku modları da bulunan AudioTeka uygulaması sayesinde sesli kitap deneyimi yaşarken ya da kitap okurken hem gözlerinizi koruyabilir hem de uykunuzu kontrol edebilirsiniz.
7. Sesli Kitaplar
Kitabın Sesi tarafından yayınlanan ve en iyi sesli kitap uygulamalarından biri olan Sesli Kitaplar, 4.4 kullanıcı puanına sahiptir. 1000+ indirmesi bulunan bu sesli kitap uygulaması tamamen Türkçe’dir ve ücretsizdir. Ücretsiz olması sebebi ile uygulamanın içerisinde biraz reklam bulabilirsiniz.
Uygulama içerisine düzenli olarak yeni kitapların eklendiğini bilmenizde fayda var. Anlatım hızını değiştirebileceğiniz gibi anlatımı 10 saniye ileri ya da geri almanıza da izin veriliyor.
8. Serial Box
En iyi sesli kitap uygulamalarından bir diğeri ise Serial Box’dır. 10.000 den fazla indirmesi bulunan bu eseli kitap uygulaması 4.2 ortalama kullanıcı puanına sahip. İngilizce kitap seslendirme desteği olan uygulamada günümüzde Türkçe kitap seslendirmesi bulunmuyor. Bu yüzden sadece ingilizce kitap seslendirmesi isteyenler uygulamayı deneyebilir.
Diğer sesli kitap uygulamaları gibi bu uygulama da ücretsiz olarak kitabın belirli bir yerini dinlemenize izin veriyor. Uygulamada karanlık mod (Gece modu) bulunuyor. Bilim kurgu, fantezi ve gerilim kitapları olarak üç farklı kategoride kitapları içeriyor. Kitap seçenekleri biraz kısıtlı olsa da belirli bir kitleyi mutlu etmeyi başarmış bir sesli kitap uygulamasıdır.
9. Türk Telekom Telefon Kütüphanesi
Turk Telekomunikasyon A.S. tarafından geliştirilen ve ülkemizde bulunan en iyi sesli kitap uygulamalarından biri olan Telefon Kütüphanesi, 10.000 den fazla indirmeye ulaşmış. 3.8 Ortalama kullanıcı oyu ile rakipleri ile rekabete giren Telefon Kütüphanesi, sıradan bir sesli kitap uygulaması değil. Aslında Türk Telekom ile olan internet savaşlarımızı göz önünde bulundurunca bu listeye Türk Telekom’un organize ettiği bir uygulamayı neden koyduğumu düşünenler olabilir. Şöyle açıklayayım:
Türk Telekom ile Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) tarafından geliştirilen Telefon Kütüphanesi uygulaması, sadece görme engelli insanlara özel geliştiriliyor. Görme engelli bireylerin kitap dinleme deneyimini en üst düzeye çıkarmak için geliştirilen bu projenin listede yer alması bizim için son derece önemli. Etrafınızda görme engelli bireyler varsa ve onlara kitap dinleme deneyimi yaşatmak isterseniz bu uygulamayı önerebilirsiniz.
Roman ve şiir gibi edebi içeriklerin yer aldığı uygulamada ayrıca film betimlemelerine de yer veriliyor.
10. KitUP APP
Geldik listemizin son sırasındaki en iyi sesli kitap uygulamasına. KitUP tarafından geliştirilen KitUP, 50.000 den fazla indirmeye sahip bir sesli kitap uygulamasıdır. Bu uygulama sayesinde sevdiğiniz ya da merak ettiğiniz kitapların 15 dakikalık özetlerini dinleyebilirsiniz.
Özetlerin özenle hazırlanmış olduklarını dinleyince ne tür kitaplar sevdiğinizi daha iyi anlıyorsunuz. Ne tür kitap okumanız gerektiğini öğrenmenize de yardımcı olan bu 15 dakikalık özetlere erişmek için aylık ve yıllık ödemeler yapmanız gerekiyor. 3 gün de ücretsiz deneme süresi imkanı bulunuyor.
En İyi Sesli Kitap Uygulaması 2020
En iyi sesli kitap uygulaması / uygulamaları hakkında bilgi verdiğimiz içeriğimizin sonuna geldik. Kitap sevenlerin denemek isteyeceği bu uygulamalar sayesinde pek çok boş vaktinizi kitap dinleyerek değerlendirebilirsiniz. Kulaklığınızı takıp müzik dinlemek yerine bazen kitap dinlemek isteyebileceğiniz durumlar olabilir. O durumlarda ise bu uygulamalar sayesinde istediğiniz yer ve zamanda kitap dinleyebilirsiniz.
Bu yazılar da dikkatinizi çekebilir;
- Android ne kadar güvenli?
- Android en iyi fotoğraf düzenleme uygulamaları
- Android kayıtlı olmayan numaraları engelleme
- Android senkronize edilmiş Google hesabı sorunu
- Android ön kamera yakın çekiyor
- Android için en iyi video indirme programları
- Android için en iyi 11 klavye uygulaması
Sizin için en iyi sesli kitap uygulaması hangisi ise yorumlarda belirtebilirsiniz. Konu hakkındaki diğer soru, görüş ve önerileriniz için lütfen yorum yapmaktan çekinmeyin.