A4 boyutu herhangi bir belgenin dijital ortamda oluşturulmadan bilinmesi gereken bir boyuttur. Bu boyuta göre yapılan çalışma ya da oluşturulan belge, A4 belgesi içerisinde en iyi şekilde konumlanır. A4 boyutunda bir belge dijital ortamda var edilerek gerçekten belgenin çıktı alındığında nasıl görüntüleneceğini belirler.
Konu Başlıkları
A4 Boyutu – A4 Kağıdının boyutları nedir?
A4 boyutu diğer kağıt boyutları gibi genellikle baskı işleri için sorgulanır. Standart ölçülere sahip olan A4 kağıdının boyutu 210×297 mm’dir. (En = 210 mm Boy = 297 mm)
Daha fazla kağıt boyutu öğrenmek için kağıt boyuları sayfamızı ziyaret edin.
Word, Excel, PhotoShop, Illustrator ve benzeri programlarda A4 ölçüsünde bir belge oluşturmak çok kolaydır. Standart bir ölçü olduğu için bu programların içerisinde A4 boyutunda bir belge oluşturabilirsiniz. Bu sayede çıktı almak istediğiniz kağıt boyutu içerisinde çalışarak aldığınız çıktılarda ölçüden dolayı hata ile karşılaşmazsınız.
A4 kağıdı en çok kullanılan kağıt şüphesiz. Resmi kağıt olarak kullanılan bu kağıdın farklı renk, ağırlık ve hamur oranına sahip olanı bulunsa da ölçüsü standarttır. Standart ölçüye sahip olması sebebi ile herhangi bir programda oluşturulmuş A4 boyutundaki bir belge diğer programlarda da aynı ölçülerde içe aktarılabilir.
Çıktı – baskı için kenar boşlukları kullanın
A4 kağıdına baskı (çıktı) alınacağı zaman belgenin kenar boşlukları da gözetilmelidir. Kenarlardan yarım santim ya da bir santim (tasarıma ve yazıcıya göre değişir) boşluk bırakmak gerekir. Bu boşluğa kenar boşluğu denir. Bunu yapmamızdaki sebep, tasarımın yazıcının geçerli baskı alanı dışına çıkmamasını sağlamaktır. Bir diğer deyişle yazıcının geçerli alanı içerisinde çalışma yapmayı sağlar.
Herhangi bir ortamda oluşturulan belgeyi yazdırmak istediğinizde baskı önizleme ekranı karşınıza gelir. Bu ekranda yazıcının kenar boşluklarını önizlemeniz mümkündür.
Bu sayede baskıya gidecek, çıktı alınacan belgenin nasıl görüneceği baskı işlemi öncesinde görülebilir. Bu da baskı sırasında oluşabilecek hataları önceden görüp engellemek ve hem zamandan hem de baskı maliyetlerinden tasarruf etmek anlamına gelir.
Hazır A4 kağıdı hakkında bilgi vermişken bir konuya da değinmeden geçmeyelim:
Daha güzel bir dünya için gereksiz yere kağıt kullanmayın!
Bildiğiniz üzere küresel ısınmanın etkileri özellikle son yıllarda oldukça hissedilir seviyelere geldi. Dünyadaki oksijeni bizlere sağlayan bitkilerin bir çoğu ağaç. Bu ağaçların kesilerek işlenmesi sonucu üretilen kağıtlar ise ağaçların azalmasına büyük etki ediyor. Eğer gerçekten kağıda ihtiyacınız yok ise mümkün mertebe kağıt kullanmamaya özen göstermenizi dünyamız ve canlılar adına sizden rica ederiz.
Daha az kağıt tüketmek gündelik hayatımızdaki bazı değişiklikler ile mümkün. ATM’den işlem yaptığınızda eğer gerekmiyor ise kağıt fiş almayarak kağıt kullanımınızı azaltabilirsiniz. Bu bilgiler artık internet bankacılığında görünüyor. ATM’deki işleme ait dekontu dijital olarak mobil bankacılık ve İnternet bankacılığı üzerinden alabilirsiniz. Dijital olarak herhangi birine gönderebilirsiniz.
Ofis ortamında çıktı alırken eğer kağıttaki tasarım ya da içerik küçük ise küçük kağıda almaya özen göstermeniz de kağıt tasarrufu konusunda uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem. Çıktı aldıktan sonra kağıtların boş kısımlarını eğer kesebiliyor iseniz müsvedde kağıt olarak kullanmak üzere kesip depolayabilirsiniz. Bu sayede daha sonraları not almak için kağıt aradığınızda not kağıtı almak yerine bu kağıtları kullanabilirsiniz.
Bu gibi pek çok yöntem ile kağıtlarınızın tasarrufunu maksimum seviyeye çıkarabilir ve geleceğimiz için bir iyilik yapmış olursunuz.