Xtream Codes İlk Kurulum Ve Yayın Ekleme

xtream codesin kendi sitesine kayıt olun ve kendinize uygun siparişinizi verdikten sonra, size benzersiz bir CMS adresi verilir. Adres için gerekli kullanıcı adı ve şifreyi alıp panele girelim. (Stream işlemi için sunucu aldığınızı varsayıyorum bu konuda sadece kurulum adımları anlatılacaktır)

Kurulum süreci

Kurulumu kendimiz yapabiliriz veya 20 £ karşılığında destek alabiliriz. Eğer kendimiz kuracaksanız adımlara devam edin. Sunucu IP adresiniz ve SSH Şifreniz gereklidir.

Xtream panel server ekleme ekranı
Bilgileri girdikten sonra bu mesajı göreceksiniz.

İsterseniz, aynı yöntemle ikinci bir Yük dengeleyici Sunucusu ekleyebilirsiniz. Yük dengeleyici bir sunucu dolduğunda ikinci sunucuyu devreye sokar.  Daha fazla Yük dengeleyicisine ihtiyacınız olduğunda, ekstra bir Ücret ödemeniz gerekecektir.

Xtream Kodları Paneli

 

Xtream Panel Menü Görünümü

Panel ilk başta karmaşık gelebilir ancak sorunlar çıktıkça ve ihtiyaç duyduğunuz kısımları kullandıkça aşina olacaksınız

Xtream codes 2 farklı versiyonu vardır . Ancak xtrem codes 2.2.0 Evo sürümündeki en büyük özelliklerden biri Transcoding  işlemidir.2 Versiyona bakalım.

Xtream codes v2 paketi özellikleri

Xtream-Codes v2 sürümü aylık 59 Euro. Firewall veya Enigma gibi eklentiler ücretlidir. Ekleyeceğiniz her sunucu içinde 2 den sonra aher biri için ücret vermeniz gerekir.

Xtream codes minimal paketi

Xtream codes  profesyonel sürümde, aşağıdakiler olmak üzere çeşitli özellikler ekler:

  • Yeni bir sunucu ekleyerek yük dengeleme yapabilme. 1 tanesi ücretsiz, diğerlerinin tümü satın almanız gerekir
  • Tüm sunucuları basit bir arayüzde yönetme
  • MAG aygıtlarını destekler
  • Http Canlı Akış (HLS) Çıkışı
  • iOS / Android Müşteri Alanı Portalı
  • Daha hızlı ve işlemler kategorilerve menüler ile ayrılmış
  • Hemen hemen her işlevi destekleyen yeni, güçlü bir kod sistemi(Artık açık kaynak değil .)
  • Çeşitli video formatları
  • Hızlı zapping süresi
  • Güçlü Kayıt ve Arama Sistemi
  • Akış İstatistikleri

Menüler Paneli ve Seçenekler

Xtream paneldeki kategori ve menüler

Transcoding  Video Dönüştürme işlemi

Bu kısım xtream panelin en önemli kısımlarından birisidir ve çok fazla cpu harcayan bölümüdür. Blu-ray-MKV, farklı AVI’ler, WMV FLV, MP4, MOV ve OGG’den farklı bir çok formatı  ffmpeg tabanı ile convert edebilir. Zaten panelin yapılış amaçlarından birisi ffmpeg sistemini kontrol etmeye dayalı.

Ayrıca daha sonraları izlenebilecek videolar AVI’yi formatında transcode edilebilir ancak kaliteli ve donmayan bir yayın için filmler aktarılmadan önce transcode edilmiş olmalıdır. Bunun nedeni, artan kullanıcılarınızın film akışlarını, herhangi bir donma veya buffering (frame bozukluğu) olmadan izlemeleri için. İnternet hızı bu konuda çok önemli olsada sunucu bant genişliği daha büyük bir rol oynuyor gibi çünkü 1 Gbit hattınız var ama bant genişliğiniz düşük ise tam anlamı ile 1Gbit porttan yararlanamazsınız. Panele eklediğiniz filmler maksimum 720p olarak kodllanmış olmalı ve dosya boyutu her biri +/- 1GB civarında olmalıdır. Bit hızı maksimum 2 – 3000k civarında bir yerde olmalıdır. Daha sonra , kullanıcı düzgün bir İnternet bağlantısına sahipse, akışın donmamasını hemen hemen garanti eder. Herkesin 100 Mbit / s ve üzeri genişbant bağlantısı yok malesef.

Transcode ve Encode işlemi

 

Encode(Kodlama) ve Transcode(kod dönüştürme) arasındaki fark nedir?

Kodlama ve kod dönüştürme her ikisi de dosyaları formatlamaktadır. Ancak dönüştürme sırasında belirgin bir fark vardır:

  • Kodlama, tanımı gereği, analog kaynaktan içeriği alır ve dijital formata dönüştürür. Örneğin – VHS kasetindeki bir videoyu bir mpeg dosyasına veya DVD’ye dönüştürür.
  • Kod dönüştürme var olan  dijital bir formatı alır ve HTTP, Live, Streaming gibi uyarlanabilir dijital formatlara dönüştürür.

Add new Streams > altında  çeşitli VIDEO ve AUDIO kod çözme kodeklerini görebilirsiniz:

Video Kodekleri:

Video Kodekleri

Ses Kodekleri:

Ses Kodekleri.

Hazır Ayar seçeneği, video kalitesini  ultra hızlı ve çok yavaş olarak dönüştürme yapmanızı sağlar.

Hazır Ayar Kodekleri

Video Profili seçeneği (bence çok fazla Apple’s…)

Video Profilleri

Ortalama video bit hızını ayarlama

Bir Hızı Ayarlama

Dengeleyici Ayarları

Kaynak sunucu ve sizin sunucularınızın şematize edildiği bölüm.

Yük dengeleme tablosu tam olarak ne yapıyor inceleyelim. Daha önce belirttiğim gibi, sunucu aşırı kullanıcı yüklenmesi durumunda kullanıcılarınızı otomatik olarak diğer sunuculara yönlendiren yük dengeleme moduna sahip. Yük dengeleme şeması, kaynak akış  kaynağının sunucularınıza nasıl aktarılacağını kontrol etmek için kullanılıyor.

Gereksinimlerinize bağlı olarak istediğiniz akışı çizebilirsiniz.

Her iki sunucu da yukarıdaki akışı kaynaktan alacak şekilde ayarlanırsa görünüm bu şekilde olmaktadır.

Kaynak sunucudan dengeleyici olmadan aktarılan kaynak

Yan taraftaki resim gibi bir görünümde, sunucu “Yük dengeleyici 1”, kaynaktan gelen akışı okuyacak ve aynı akışı ikinci sunucuya aktaracaktır.

Kaynak Yayını İçeri Aktarma

Burada iki seçenek: Tek yayın ekleme veya çoklu yayın ekleme. Çoklu kaynak yayın içe aktarırsanız, m3u8 dosyasına ihtiyacınız olacak.

Kaynak yayınları içeri aktarma

Eklediğiniz yayınları sonradan düzenlemek isterseniz Manage Streams menüsü altından ulabilirsiniz. Ancak toplu düzenleme henüz yok.

Bu menü altındaki ayarlar sayesinde, daha sonra kullanıcılarınız için bir kategori veya bouquet seçerek akışlarınızın filtreleyebilirsiniz. Ayrıca kaynağın tekrardan stream edilmesini yani tekrardan başka bir panelde yayınlanmasını engelleyebilirsiniz(bu özelliğe restream deniliyor.).

Yeni Bir Film Eklemek

Daha önce sunucunuza yüklediğiniz bir filmi yada başka adresi kullanarak ekleyebilirsiniz

Film ekleme arayüzü

Başka bir kaynak adresinden akış yapmak istiyorsanız, url adresini yazın. Film düzenleme bölümünde diğer menüler gibi özellikler  yok. Sadece 3 bölüm var:

  • Yeni Film Ekle,
  • Birden Çok Film İçe Aktar
  • Filmleri Yönet.

Yeni Bir Radyo Eklemek

Video akışı ekleme işlemleri ile aynıdır. Bir dosyadan bir yada birden fazla Akışı içe aktarabilirsiniz.

Yeni Kullanıcı Oluşturma

Panele kullanıcı ekleme alanı

Yeni bir kullanıcı oluşturmak için sadece gerekli alanları dolduralım. İsterseniz kullanıcı için benzersiz bir şifre oluşturabilirsiniz. Ancak bu bilgiler yayın sırasında bağlantı adresinde görülecektir.

Kullanıcı MagBox ayarı

Örneğin bir kullanıcının MagBox’u varsa, kutuyu MAC adresi üzerinden bağlamak daha iyi bir seçenek. Daha önce oluşturulmuş basit bir m3u Listesini yeni oluşturulan bir MAC adresine bağlamak bile mümkün.”Add New Mag” ye gidin ve mevcut kullanıcıyı ona ilişkilendirin.

Güvenlik ve Eklentiler

Güvenlik seçenekleri

Restreamers Bulucu

Çok faydalı bir özelliktir . Sizin yayınlarınızı kaynak olarak kullanan kullanıcılarınızı tespit edebilirsiniz. Ffmpeg gibi komut ile çalışan programlar yayını tekrardan kaynak olarak kullanabilir.

Kullanıcı Aracısını Engelleme

Bir türlü kullanamadığım özelliktir. Yapılış amacı kullanıcı yayını izlerken arada bulunan köprü bir web sitesini kilitleyebilmesi . Mesela yayınlarınızı sadece x.com adresinde çalışmasını istiyorsunuz. Bir başkası gelip sizin yayın kaynağınızı kullanmak istediğinde talepleri engelliyor. Tavsiye etmiyorum. Bu özelliği kullanmak yerine octet-stream özelliğini araştırın.

IP / CIDR’yi engelle

IP engelleme adından anlaşılacağı üzere kullanıcıları ip adresinden engelleyebiliyoruz. Ancak  CIDR cihazlar için benzersiz tanımlayıcılar oluşturmak için kullanılan bir İnternet protokolü (IP) standardı setidir.

Xtream Panel Eksiklikleri

  1. Eklediğiniz yayınları toplu düzenleyemiyorsunuz.
  2. Filmler toplu düzenlenemiyor.
  3. Kanal ekledikten sonra kategori oluşturursanız kanallara tek tek düzenlemeye girip o kanalı kategoriye atamak zorundasınız.
  4. Bouquet oluşturduktan sonra kanal eklerseniz , paketin bağlı olduğu kategoriye atamanız gerek aksi halde m3u dosyası içerisinde kanal bilgisini yazdırmıyor.
Photo of author

Mert Dirilik

Eğitimli insanlar topluma borçludurlar. Bir işin nasıl yapılabileceğini biliyorken bir başkasının yapamadığını görüp susmaları kendilerini yetiştiren o topluma ihanettir.

“Xtream Codes İlk Kurulum Ve Yayın Ekleme” üzerine 13 yorum

  1. merhaba kendi ip tv sunucumu kurmak icin hangi bilgileri arastirmam gerekiyor. orta seviye yazilim bilgim mevcut, mobil uygulama uzerinden sadece kendime yayin hazirlayacagim ama bunu saglayan ekipmanlari ve sistemi nerelerden temin edebilirim.

    Cevapla
    • Binlerce insanı onlarca ülkeden toplayıp milyonlarca dolar ceza kestiler hocam. Açık kalması imkansız. Eldeki yazılımlar için konudaki entegrasyon bilgileri hala geçerlidir.

      Cevapla
  2. Merhabalar bir kaç sorum olacaktı geri dönüş sağlarsanız çok mutlu olurum.

    1- Xtream codes ile iptv satışı yapmak mümkünmüdür?
    2- Bunun için vps veya vds sunucusu aldık, xtream codesi kurduk, link yapısını nasıl müşterilere dağıtacağız örn: webdeyazilim.com:8080 gibi bir link yapısı var m3u bunu xtream codes içerisinden kopyala yapıştır yöntemi ile mi müşterilere dağıtıyoruz?
    3- m3u yayın linklerine nasıl ulaşabiliriz örn: popüler futbol kanalı olan Beinsport?
    4- anlık 150-200 kişiye yayın yapacağız diyelim bunun için minimum-maximum server gideri (aylık) ne olur ? ortalama bir bilgi paylaşırsanız.
    5- Premium kanalların m3u adreslerine nereden ve nasıl ulaşırız ? Örn: Dizi Smart vb anlamışınızdır ne demek istediğimi ?

    Yardımcı olursanız sevirim. İyi çalışmalar.

    Cevapla
    • 1- iptv satışları konusunda kullanılan en yaygın panel xtream codes’tir . Alternatif olarak başka panellerde mevcuttur. Kaynak ve api bakımından zengindir.
      2- Xtream codes kurulduktan sonra api yardımı ile kullanıcı oluşutup silme işlemleri gerçekleştirilir. Örnek olarak site üzerinden kayıt olan kullanıcılar aynı zamanda xtream codes kullanıcı adı ve şifre gönderilir. Bu bilgiler aynı zamanda yayının link yapısınıda oluşturur örnek olarak “webdeyazilim.com:8010/live/hakan/12345678/trt1/stream.m3u” şeklinde bir stream adresi oluşur . Bu adresleri xtream panelden m3u8 dosyalarını kullanıcı profilinden indirip kişiye verebiliyorsunuz. Kullanıcı m3u8 dosyası ile bir kanal listesi almış oluyor.
      3- M3U8 yayınlarına ulaşmak önemli değil. Önemli olan xtream panelinizde restream özelliği bulunan yayın linkleri bulmanız gerekiyor . Kısaca bunlara kaynak yayın diyoruz. Kaynak yayınların ise connection limitleri vardır ve bunlar üzerinden fiyatlandırılır. Yurtdışı ve yurt içi satın alınabilen kaynak yayınlar ortalama aldığınız yere göre 3k – 12k arasında az veya çok değişiklik gösterebilen kanal sayısı içerir. Bunlarla beraber VOD dediğimiz hazır film dizilerde kaynak olarak alınmalıdır.
      4- Anlık 150-200 connection gerektiren yayınlar için video çıkış kalitesi ve kaynak yayın sunucusuna göre değişkenlik gösterdiğinden xtream panelin optimizasyonu , sunucu maliyetleri ve kaynak yayın maliyetleri gibi giderler barındırır.
      5- Premium kanallar yine satın alacağınız kaynak yayın içerisinde mevut olacaktır. Bu yayınlar fiziksel veya sanal ortamlarda bir takım sunuculara transfer ederek size ulaşmakta.

      Cevapla
  3. Merhaba
    Ben iptv yapiyorum ama paneli bir baskasi kurdu butun herseyi o yonetiyor.
    Benim ogrenmek istedigim bunu kendim nasil yaparim neler gerekli nerden baslamam lazim.
    Tesekkur ederim simdiden.

    Cevapla
  4. Merhaba, Bilgi icin cok Tesekkürler.

    100 kisilik bir ip tv yayini yapmak istiyorum. 100 kisi ayni anda izleyecek. 20-30 kanal olacak.
    bunun icin neler gereklidir. xstreama aylik parasini verip panelini alacagiz orasi kesin. kanallarida sagdan soldan ayarladik diyelim. baska ne gerekli? evdeki internetimiz yada bir serverimiz olmasi gerekiyormu?

    Tesekkürler

    Cevapla
    • Panelin çalışması için bir domain ve bir barındırma hizmeti gerekiyor. Paneli nereye kurmayı düşünüyorsunuz? Sanal sunucu alıp paneli oraya kurmanız gerek. Bu panele de bağlanmak için illaki internete ihtiyacınız var. Ama evde ama ofiste ama internet erişim merkezinde.

      Cevapla
  5. Yazı için çok teşekkürler. Sormak istediğim şeyler var cevap verirseniz çok memnun olurum
    1-Mesela X TV kanalına ait bir yayını bu panel aracılığıyla mı ekliyoruz
    2-Sunucu için bir öneriniz varmı ?Nasıl bir sunucu alınmalı ?
    3-Ortalama 100 kişiye yayın yapılacaksa tahmini gider nedir ?
    bilgi verirseniz çok sevinirim

    Cevapla
    • Merhaba Ahmet bey, Birinci sorunuzun cevabı evettir. Herhangi bir kanala ait yayını Xtream Codes IPTV paneli ile verebilirsiniz. İkinci sorunuz ucu açık olduğu için cevabı yok maalesef. Üçüncü sorunuz ise anlık 100 kişi mi aylık 100 kişi mi olduğuna göre değişir. Çok ucu açık bir konu olduğu için daha net sorarsanız doğrudan cevap verebiliriz. İyi günler.

      Cevapla
      • Merhaba ben sunucudan yayın almak istiyorum binin için hangi paketi almam gerekli bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz

        Cevapla
        • Vermek istediğiniz yayınla ilgili detaylı bilgi verirseniz daha doğru bilgiler verebiliriz. Hangi paketin size uygun olduğunu taleplerinizi, ihtiyaçlarınızı ve müşteri sayınız hakkında bilgi verirseniz yardımcı oluruz.

          Cevapla

Yorum yapın