Site klasörünü subdomaine yönlendirme nasıl yapılır?

Site klasörünü subdomaine yönlendirme işlemi için cpanel arayüzünüze erişiyor olmanız ve dosyaları okuma yazma iznine sahip olmanız yeterlidir.

Cpanel üzerinden oluşturduğunuz subdomain‘in (alt domain) sitenin alt klasörlerine konumlandığını gördüğünüz anda bir tedirginlik yaşayabilirsiniz. Projenizin hem siteadi.com/altproje şeklinde çalışması hemde altproje.siteadi.com şeklinde çalışması birçok sıkıntıya sebep olacaktır.

Site klasörünü subdomaine yönlendirmek bu konuda en doğru hamle olacaktır. Bu işlemi gerçekleştirmek için .htaccess kodlarına başvurmamız gerekiyor.

siteadi.com/altproje içerisinde kodlarınız bulunuyordur. .htaccess dosyanız yok ise oluşturun var ise düzenle diyip aşağıdaki kodları dosya içerisinde uygun bir konuma (en alta olabilir) yapıştırın.

#klasörü alt domaine yönlendir
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^siteadi.com [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.siteadi.com$1 [L,R=301]
RedirectMatch 301 ^/projeadi/(.*)$ http://projeadi.siteadi.com/\

 

Açıklama

  • Rewrite aktivasyonundan sonra dizinlere erişiyoruz.
  • Domainimizi tanıyıp belirlediğimiz dizine giriş yapıyoruz.
  • Bu dizini belirlediğimiz subdomain’e yönlendiriyoruz.

İşlemleri tamamladıktan sonra siteadi.com/projeadi dizinine erişip yönlendirmenin gerçekleştiğini doğrulayın.

Site klasörünü subdomaine yönlendirme

Bu işlem yapılmasa ne olur?

  • İki farklı url de aynı içeriğin olması Google ve diğer arama motorlarının gözünde itibar kaybına yol açmaktadır.
  • Css,js ve diğer import yollarının sağlıklı çalışmamasından site düzeninde sorunlar gözlemleyebilirsiniz.
  • Ziyaretçilerinizin kafasının karışmasına sebebiyet verebilir. İstedikleri sayfalara ve içeriklere kolay ulaşamayabilirler.
  • Site haritanızda çakışmalar oluşabilir buna bağlı olarak arama motorlarındaki  durumunuz negatif yönde etkilenebilir.

Buna da göz at :  Cloudflare subdomain sorunu

Alt domain mi Alt klasör mü?

Bu tamamen sizin tercihinize kalmış bir durum. İkisinin artıları ve eksileri mevcut. Genellikle hangisinin, hangi durumlarda kullanıldığını şöyle örneklendireyim;

Alt Domain | Projenizi, ana projenizden ayırmak istediğiniz anda alt domaine yönlendirmelisiniz. Ayrı Google dizini, ayrı istatistik raporları, ayrı veritabanı, ayrı dizin ve ayrı sunucu seçeneklerinden birini uygun gördüğünüz taktirde alt domain sizin için daha doğru bir karar olacaktır.

Alt Klasör | Domain altındaki içerik sayısını artırmak, tüm kitleyi tek domainde birleştirmek, hepsini tek bir domainde analiz etmek ve incelemek, tek domainde birden çok proje yürütmek için ise alt klasörü tercih etmelisiniz.

Unutmamalısınız ki  alt domain oluşturup projelerinizi hayata geçirdiğinizde, yeni bir site yapmış gibi tüm işlemleri baştan yapmak zorunda kalırsınız. Google Analytics, Search Console, Yandex Webmaster ve diğer platformlara kaydınızı her alt domain için yapmak zorundasınız.

 

Photo of author

Burak Durmuş

Belgeli Web Tasarım, Grafik Tasarım ve Dijital Pazarlama uzmanı. Tecrübeli E-Ticaret Yöneticisi. Öğrendiklerini öğreterek pekiştirmeye çalışan gönüllü bir yazar. Kişisel Hesaplar: Instagram @oburakdurmus * Twitter @oburakdurmus

Yorum yapın