Bir sitede arama yapmak her zaman mümkün olmayabilir. Sitelerde kullanılan arama motorlarında bazı limitler ve bazı hatalar bulunabilir. Bu gibi durumlarda sitenin içerisinde var olduğunu bildiğiniz kelimelerin yer aldığı sayfaları bulamayabilirsiniz.
Konu Başlıkları
Fakat bir sitede arama yapmanın farklı yolları vardır. Bu yolardan en çok kullandığım ve en çok verim aldığım yöntemi paylaşmak istiyorum. Bu yöntem Google’da indexlenen, yani Google’da bulunabilen her site için geçerlidir.
Google Dorklarını Kullanarak Bir Sitede Arama Yapmak
Google’ı genelde bir şeyler aramak için kullanırız. Fakat Google’ın nasıl çalıştığını tam olarak bilmeden, arama sonuçlarını karşımıza nasıl getirdiğini bilmeden tam olarak Google’dan istifade edemeyebiliriz.
Google, aradığımız ifadelerle ilgili çeşitli formatlarda yayınlanmış içerikleri karşımıza getirir. Fakat bunları yaparken de bize çeşitli filtreleme imkanı sunar. Bu filtrelerden birisi site:siteadi.com şeklinde kullanılan filtredir. Bu filtreye dork adı da verilebilir.
Bir sitenin Google’da bulunan, dizine eklenmiş ve arama sonuçlarında çıkmaya müsait tüm sayfalarını filtreleyen site: komutu, sitenin içerisinde arama yapmanıza da yardımcı oluyor.
Örneğin, webdeyazilim.com sitesine ait tüm indexleri (arama sonuçlarını) bulabilmek için Google’da şu ifadeyi aratalım:
site:webdeyazilim.com
İfadeyi Google’da aramak için buraya tıklayın
Karşımıza çıkan sonuçlar, sadece webdeyazilim.com alan adı ile yayınlanmış içeriklerdir. Burada tüm sayfalar yer almayabilir. Fakat Google’da bulunmasını istediğimiz tüm sayfaları burada görebilirsiniz.
Bu filtreleme sayesinde sitenin Google’da kaç sayfasının index aldığını görebiliyoruz. Fakat bizim asıl amacımız; bir kelimenin, ilgili sitede hangi sayfalarda geçtiğini bulmaktı. O zaman webdeyazilim.com sitesinde geçen “WordPress Eklenti” ifadelerini aratalım. Bakalım hangi sayfalarda bu ifade geçiyor…
Bunu yapmak için kullanacağımız komut:
site:webdeyazilim.com "WordPress Eklenti"
Bu aramayı yaptığımızda webdeyazilim.com sitesinde “WordPress Eklenti” ifadesi geçen ve dizine eklenmiş tüm sayfalarını bulabiliyoruz.
Eğer bu sayfalarda “Örneğin son 1 yıldakileri göster” gibi bir filtreleme yapmak istiyorsak araçlar ve tarih aralığı bölümünde yer alan 1 yıl filtresini seçmemiz gerekir.
Daha büyük sitelerde daha detaylı aramalar yapın
Kendi sitemizden örnek vermeye çalıştım. Fakat işler her zaman bu kadar kolay olmayabilir. Daha büyük sitelerde bu özelliği kullanmak daha detaylı ve keyifli sonuçlar verebilir. Örneğin; YouTube’da arama yaptığınızda YouTube arama sonuçlarını beğenmiyorsunuz diyelim. Ve ilgili değil, sadece aradığınız ifadeye ait sonuçları görmek istediğinizi varsayalım…
Buradaki örnekte youtube.com sitesinde bulunan ve içerisinde Burak Durmuş ifadesi geçen sayfaları filtreledik. Benden başka Burak Durmuş’da olduğu için (haliyle 🙂 ) daha başka sayfalar da çıktı. Başka bir ifade ile deneyelim…
“Son 1 yılda youtube.com üzerinde yayınlanan WordPress Eklentileri ifadesini içeren sayfaları bul” diyerek yukarıdaki gibi bir sonuca ulaşıyoruz. Tabii ki bunu formata uygun şekilde söylememiz gerekiyor:
site:youtube.com "WordPress Eklentileri"
Bu ifadeyi her site ve her kelime için kullanabilirsiniz. Belli bir sitede bir kelime ya da kelime öbeğini aramak için bu yöntemi sıklıkla kullanırız. Size de oldukça faydası olacağını düşündüğüm bu yöntemi mutlaka kullanmanızı öneririm.
Son bir örnek daha vererek yazıyı sonlandırmak istiyorum:
Ekşi Sözlük’ü hepimiz biliriz. Burada genelde gündeme dair başlıklar açılıyor. Her telden konu var. Fakat bizim kategorimizdeki konularda durumlar nedir? Bunu merak ediyorum ve şu ifadeyi aratıyorum:
site:eksisozluk.com "WordPress"
Bu ifade bana eksisozluk.com sitesinde WordPress ifadesi geçen sayfaları gösteriyor. Böylece koca sitede, içerisinde WordPress geçen sayfaları bulmuş oluyorum.
Tekrar hatırlatmakta fayda var: bu yöntem, bazı sitelerdeki işlevsiz arama motorlarının alternatifi olarak kullanılabilir. Yani arama motorundan memnun olduğunuz bir sitenin içerisinde de arama yapabilirsiniz. Bazı forum sitelerinde ya da sitelerde, normal arama yapsanız bile bazı limitlerle karşılaşabilirsiniz. Özellikle forum sitelerinde her arama için 5 10 saniye kadar beklemeli, ve bazı durumlarda kısıtlı aramalar yapmalısınız. Fakat Google Dork yöntemi ile arama yaparsanız böyle limitlere takılmadan daha ayrıntılı arama sonuçları elde edebilirsiniz.