ÖSYM tarafından üniversiteye giriş sınavı olarak düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) üç oturum şeklinde yapılıyor. Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi ve Yabancı Dil Testi (YDT) olarak ayrılan sınavlar konusunda en önemli sorulardan birisi TYT kaç dakika? Birçok önlisans ve yetenekle öğrenci alan okullar açısından da girilmesi zorunlu olan TYT hakkındaki bilgiler daha fazla merak ediliyor.
Konu Başlıkları
TYT, diğer alan sınavlardan farklı olarak temel akıl yürütmeyi ölçmeye yönelik bir sınav. Diğer sınavlarla kıyaslandığında sorumlu olunan konular farklı. TYT kaç dakika, ne zaman, nasıl ve nerede sorularının cevapları öğrenci ve veliler açısından önem taşıyor. 2022 yılından itibaren TYT ve AYT’deki baraj uygulaması kaldırılmış durumda.
TYT ve AYT Farkları Nelerdir?
İki gün üç oturum şeklinde uygulanan YKS’de herkesin girmesi zorunlu olan sınav TYT’dir. AYT ve YDT alan sınavlarıdır. Aralarındaki farklar:
- TYT’de sorumlu olunan dersler:
- Matematik,
- Türkçe,
- Biyoloji,
- Fizik,
- Coğrafya,
- Kimya,
- Tarih,
- Din kültürü,
- Felsefe
- TYT 120 sorudan oluşmaktadır. Türkçe T40, Sosyal Bilimler 20, Temel Matematik 40, Fen Bilimleri 20 soru şeklinde dağılım sağlanmaktadır.
- TYT’de bütün soruların alan fark etmeksizin cevaplanması zorunludur.
- AYT’de 160 soru sorulmaktadır. Her öğrenci kendi alanı doğrultusunda testleri çözeceklerdir.
- YDT testine girecek olan öğrenciler için ayrı oturum düzenleniyor.
- AYT ve YDT, TYT’den bir sonraki gün yapılıyor.
- Çıkmış sorular incelenerek TYT ve AYT arasındaki farklar daha net olarak görülebilir.
TYT Kaç Dakika?
120 soru için 165 dakika süre tanınıyor. 135 dakikalık sınav süresi 2022 yılında 30 dakika artırılarak 165 dakikaya çıkarılmıştır. Öğrenciler YKS’nin ilk günü TYT sınavına girmek zorundalar. 10.15’te başlayan sınav için en az 30 dakika önce sınav binaları önünde hazır bulunulması tavsiye ediliyor.
TYT için Başvurular
TYT sınavı için TYT kaç dakika sorusunun ardından en çok araştırılan soru başvuruların nasıl yapılacağı. TYT için ayrıca bir başvuruda bulunulmasına gerek yoktur. YKS başvuru sürecinde hangi sınavlara girmek istediğinize dair seçimler, başvuru sırasında belirleniyor. TYT’ye giriş herkes için zorunlu olsa da diğer sınavlara ilişkin seçimler öğrencilerin alanlarına göre gerçekleştiriliyor.