Hosting seçerken nelere dikkat edilmeli ?

Hosting seçerken nelere dikkat edilmeli ? Host alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor muydunuz ?

Web sitelerin yapılması, yayınlanması ve sonrasında geliştirilmesi için hosting son derece önemlidir. Hosting alırken nelere dikkat edilmeli , hangi hosting alınmalı ve hangi firmaya güvenilmelidir. Hosting için hangi sunucu özelliklerine dikkat etmek gerekir gibi sorulara özetle cevap verelim.Hosting seçerken nelere dikkat edilmeli…

Hosting , web sistemleri için sunucuda ayrılan alana denir. Web sitenizin dosyalarının barındığı alandır. Sadece dosya barınmaları için kullanılmaz elbette… Sitenize ne kadar kişinin gireceğini ve ne kadar dosya yükleyeceğinizi hosting hesabınızın ve sunucunuzun özellikleri belirler.

hosting
hosting

Bunların yanı sıra sitenizin hızını,kolay yazılım kurulumlarını, webmailleri, veritabanlarını ve optimizasyon gibi birçok özelliğini buradan kontrole der ve kullanırsınız. Genelde litespeed ve apache diye iki tür hosting hesapları satılsa da nginx olan türleri de yayılmaya devam ediyor. Aralarındaki fark ayrı ayrı kategorilerde olduğu için bu konuyu başka bir yazıya bırakıyorum.

Hangi hosting paketini almalıyım ? 

Bu soruyu bize değilde kendinize sormanız daha mantıklı olacaktır. Sırf pahalı diye sizin için en iyisi olabileceğini düşünmeyin. Olan paranıza olur aman dikkat. Web sitenizin ne ile ilgili olduğu alacağınız hosting için en önemli unsurdur. İsterseniz web sitelerini 3 kategoriye ayrılalım ve bunların ismi StandartKurumsal ve Profesyonel olsun.

Standart web sitelerine örnekler verecek olursak, bir kişiyi yada bir işletmeyi web ortamında sadece ‘web sitemiz var’ demek adına temsil eden sitelerdir. Oldukça basit yapıya sahiptirler. en az 1 en fazla 10-15 sayfadan oluşurlar ve en önemlisi hiç güncellenmezler. Sadece girip baktığınızda ne iş yapıldığını anlar iletişime geçersiniz.

Biraz şansınız var ise Arama motorları sizi fark eder. Bu tür sitelerin genel türü Standart sitelerdir. Bu siteler çok ziyaret almayacaktır, çok fazla dosya eklenmeyecektir,çok fazla mail adresi marındırmayacaktır… En düşük hosting paketi işinizi görecektir. Fazla para vermeye ve sizi bu daha iyi diyenlere karşı bilinçlenmeniz gerek…

Kurumsal siteleri çok genel bir kategori olsa da çemberi biraz daraltalım, örnekler verelim. Kurumsal kelimesi ile beyninizi şartlamanızı istemem. Bu kişisel bir blog da olabilir basit bir işletme de olabilir. Standart ile arasındaki fark sürekli büyüyüp gelişecek olmasına inanmanızdır.

Yani her gün makale girdiğiniz yada hergün toplantılarınızı ve çalışmalarınızı paylaştığınız bir web sitesine sahip olduğunuzu düşünün… Ziyaretçileriniz sürekli artacak, bu bağlamda sitenizin bant genişliği standardın üzerinde olmak zorunda.

Diğer yandan dosya dizinine zaman içinde birçok dosya kaydolacağı için en az 10GB disk alanınızın olması gerekir. Orta halli bir bloğun hergün makale girildiğini var sayarsak bir yılda 5 ila 10GB disk kullandığını görüyoruz.

Bu siteden siteye değişsede kesinlikle standart paketteki hostlar ile işinizi göremeyeceğinizi garanti ederim. Orta seviye bir paket alarak işinizi rahatlıkla görebilirsiniz. Büyümeye göre de üst pakete geçebilirsiniz.

Şirketler ve Web projeleri için bu kategoriyi seçmenin amacı henüz büyümemiş ama büyüyecek olmasıdır. Hesaplı olmak her zaman iyidir. Param var diyip aylığı 400 lira olan bir hostu almak size birşey kazandırmayacaktır…

Kahramanmaraş hosting

Profesyonel web siteler hakkında pek bilgi vermek istemiyorum. Zaten onlar yapacağını yapmışlardır ki bu yazıyı okumazlar bile ? Ama sizlere kısa bir bilgi verecek olursam, Büyüyeceğine inandığınız o projelerin büyümüş ve büyümeye devam eden halleridir profesyonel siteler.

Günde binlerce insan girip çıkar. Belki dosya yükler belki paylaşım yapar yada belki işi için kullanır belkide bilgi almak için kullanır. İçerik yönetim sistemli sitelerden alt üyeleriniz kendi stoklarını kontrol edebilir ve siz E-Ticaret işi yapıyor olabilirsiniz. Yada bir veritabanından binlerce insana kayıtlara kısıtlı erişim imkanı veriyorsunuzdur.

Bunları örneklendirmek oldukça mümkün ama gerek yok. İşin özü sistemi ne kadar insan ne derece kullanacak ise alacağınız paketin ona göre biraz daha iyi olması gerekir. Profesyonel siteler genelde tüm özellikleri güncel ve sınırsız sunucular kullanırlar.

Hosting hesaplarından ziyade kendi sunucularında başka siteler olmadan (yada kendilerinin diğer projeleri olur) yayına devam ederler… Fiyatları ise düşündüğünüz gibi ayda 500 lira yada 1500 lira olabilir. Sistemin büyüklüğüne bağlı…

Photo of author

Burak Durmuş

Belgeli Web Tasarım, Grafik Tasarım ve Dijital Pazarlama uzmanı. Tecrübeli E-Ticaret Yöneticisi. Öğrendiklerini öğreterek pekiştirmeye çalışan gönüllü bir yazar. Kişisel Hesaplar: Instagram @oburakdurmus * Twitter @oburakdurmus

Yorum yapın