Cpanel-Plesk Alternatifi: Cyber Panel Kurulumu

Web sitelerinin barındığı sunucular üzerindeki Hosting kontrol panelleri sitelerin yönetimi konusunda oldukça kolaylık sağlamaktadır. Cpanel ve Plesk en yaygın kullanılan hosting yönetim panelleri olsalar da açık kaynak projelerden bazıları Cpanel ve Plesk’i tahtlarından edecek gibi görünüyor. Bu yazıda Cpanel ve Plesk’in en güçlü rakibi ve alternatifi olan Cyber Panel Nedir ve Cyber Panel Kurulumu hakkında detaylı bilgilere yer veriyor olacağız…

cyber panel nedir nasıl kurulur

Cyber Panel Nedir?

LiteSpeed Web Server Tarafından geliştirilen bir hosting kontrol paneli/yazılımıdır. CyberPanel 1 domain ve en fazla 2GB ram olan sunucunuzda ücretsiz olarak çalışır. Daha yüksek talepler için ücretlendirilmektedir. Açık kaynak olarak yürütülüyor gibi görülse de geliştiricilerin bile bu paneli tam anlamı ile kullanması yapacakları ödemeye bağlıdır. Bu sebeple geliştiriciler ücretli olmasını hoş karşılamamaktadır.

Fakat CyberPanel, OpenLiteSpeed’i desteklemektedir. Litespeed tarafından geliştiricilere yönelik ve tamamen ücretsiz olarak sunulan OpenLitesPeed LiteSpeed’in ücretsiz sürümüdür. Geliştiricilere jest niteliğinde sunulan OpenLitesPeed ile CyberPanel daha esnek bir yapıya bürünmektedir.

Cpanel ve Plesk’te olduğu gibi sunucu üzerinde hosting hesapları oluşturma, silme, düzenleme ve yapılandırma gibi ayarların yapılabildiği hosting kontrol ve yönetim paneli olan Cyber Panel üzerinde hosting ile alakalı bir çok işlemi kolaylıkla gerçekleştirebiliyoruz. Cpanel ve Plesk’e nazaran çok daha az kaynak tüketiyor olması Cyber Panel’i tercih etme sebeplerinin başlarında geliyor.

cyber panel kaynak tüketimi

CyberPanel neler sunuyor?

  • OpenLitespeed
  • Multi PHP Sürümü
  • Litespeed Cache
  • WordPress LSCACHE
  • MailServer
  • PowerDNS
  • Güvenlik Duvarı
  • Yedekleme Sistemi

Düşük donanım özellikleri taşıyan sunucular için bulunmaz bir nimet olan Cyber Panel, düşük kaynak tüketiminin yanı sıra işlemleri gerçekleştirirken de kaynak dostu olmaya devam ediyor. Cpanel ve Plesk üzerinde görülen yaklaşık 1000 online ziyaretçi kaynaklarınızın tavan yapmasına sebep olabiliyor. (2GB Ram ve 4 vCPU) Cyber Panel kurulu bir sunucuda gerekli yapılandırmaların da bulunduğu varsayılırsa bu online ziyaretçi sayısının iki katı var olan kaynakların yarısını anca tüketiyor.

Kaynak tüketimi konusundaki avantajlarının yanı sıra WordPress, Prestashop, Magento ve daha fazlası için geliştirilmiş özellikler sunar. Bu özelliklerin en başında LSCache teknolojisi gelir. Bu zamana kadar WordPress üzerinde en çok verim aldığım Cache Eklentisi olan bu eklenti, Cyber Panel’in düşük kaynak tüketimi ile harikalar yaratabiliyor.

Cyber Panel Performans

Cyber Panel, Google’ın QUIC teknolojisini kullanır. QUIC, Google’ın UDP üzerinden gerçekleştirdiği deneysel ve düşük gecikmeli bir internet protokolüdür. TCP ve TCP + TLS’e nazaran çok daha iyi tepkime süresi sunan UDP yani QUIC, Cyber Panel ile tam uyum sağlamaktadır.

Güvenlik konusunda da oldukça başarılı olan Cyber Panel, Comodo LiteSpeed Rules’u destekleyen yerleşik bir ModSecurity güvenlik duvarı ile sunulmuştur. Ayrıca verilerin şifrelenmesi ve her an şifreli kalması için tek tıkla SSL kurmanıza imkan verilmiştir. Cyber Panel ayrıca bu SSL sertifikalarının gerçerlilik sürelerini takip ederek sürekli güvende kalmanızı sağlar.

cyber panel

Çoklu PHP sürüm seçici, pazarlama kampanyalarına uygun E-posta servisleri, gelişmiş önbellekleme teknolojisi ile Cyber Panel, Cpanel ve Plesk’in kaynak tüketiminden kurtulmanız için doğru bir tercih olabilir.

Buraya kadar Cyber Panel Özelliklerini inceledik. Muhtemelen “Tamam, aradığım bu. Bunu nasıl kurarım?” demeye başladınız. Buradan sonraki kısım ise Cyber Panel Kurulumu için hazırlanmıştır.

Cyber Panel Sistem Gereksinimleri;

  • Centos 7.x
  • Python 2.7
  • 1024MB yada daha yüksek bir bellek (RAM)
  • 10GB disk alanı

Cyber Panel için yüksek donanım gerekmez. Ama yüksek donanımlarda kullanmak için kısıtlanmıştır. Daha önce de belirttiğim gibi 2GB RAM maksimum Ram değeridir. Daha fazlası için ödeme yapmanız gerekir. (Maalesef)

Cyber Panel Kurulumu

Kurulumu başlatmak için aşağıdaki komutu girmeniz yeterli olacaktır. Kurulum kısa süre içerisinde başlayacaktır. Kurulum python ile devam edecek. Bu işlem kaynaklarınıza ve port hızınıza göre zaman alabilir.

sh <(curl https://cyberpanel.net/install.sh || wget -O - https://cyberpanel.net/install.sh)

(Kodu yeni pencerede aç butonu ile yeni pencere içerisinden kopyalayın. Sitemizde bazı kısayollar devre dışı bırakılmıştır)

Daha sonra bizi şu şekilde bir ekran karşılayacaktır;

cyber panel kurulum 1

Bu aşamada karşımıza tek veritabanı ile mi yoksa iki veritabanı ile mi kurulum yapmak istediğimizi soracaktır. Tek veritabanı seçerseniz daha düşük RAM tüketimi sağlanacaktır.

cyber panel kurulum 2

Veritabanı sayısını seçtikten sonra kurulum MariaDB üzerine yapılmak üzere bekliyor. Bu aşamada kullanmak istediğimiz MariaDB sürümünü seçiyoruz. Kaynak gücüne göre bu işlem biraz zaman aldıktan sonra kurulum tamamlanıyor. Aşağıdaki gibi ip adresiniz ve 8090 portunu belirterek admin * 1234567 bilgileri ile panel üzerinden root erişimi sağlıyoruz. (Yapacağınız ilk iş şifreyi değiştirmek olsun)

Adres: https://<ip adresi>:8090
Username: admin
Password: 1234567

Cyber Panel Arayüzünden Görüntüler;

cyber panel
cyber panel
cyber panel
cyber panel
cyber panel
Photo of author

Burak Durmuş

Belgeli Web Tasarım, Grafik Tasarım ve Dijital Pazarlama uzmanı. Tecrübeli E-Ticaret Yöneticisi. Öğrendiklerini öğreterek pekiştirmeye çalışan gönüllü bir yazar. Kişisel Hesaplar: Instagram @oburakdurmus * Twitter @oburakdurmus

Yorum yapın