Wikipedia’nın kurucusu Dr. Larry Sanger, dünyanın en büyük çevrimiçi ansiklopedilerinden olan Wikipedia hakkında yaptığı eleştirilere abartılı bir şekilde devam ediyor.
Konu Başlıkları
Sanger, platformun siyasi amaçlara hizmet ettiğinden ve bir propaganda aracına dönüştüğünden bahsetti. Dünya çapında tepki çekecek o açıklamalar, haberin devamında yer alıyor…
Türkiye’de 2017 yılında erişime kapatılan Wikipedia, o dönem Türkiye’yi terör örgütüne yardım eden bir ülke gibi göstermiş ve ülkemizde engellenmişti. İfade özgürlüğünün ihlali gerekçesiyle, Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından erişime kapatılan platform, 14 Ocak 2020 tarihinde Türkiye’de tekrar açıldı.
Öte yandan, Wikipedia’nın kurucusu Dr. Larry Sanger’dan gelen açıklamalar tüm dünyayı şaşırttı. İşte, Sanger’ın Wikipedia’nın güvenliği hakkında yaptığı eleştiriler…
Wikipedia, Her Zaman Gerçeği Yansıtmıyor
Katıldığı bir programda Wikipedia’nın her şey hakkında bilgi sağladığını, ancak gerçeği yansıtma konusunda çok da güvenilir olmadığını dile getirdi.
Wikipedia Taraflı
“Wikipedia artık eskisi gibi değil, olayları taraflı bir şekilde yansıtıyor. Her zaman gerçeği söylediğine inanabilir misiniz?” sözleriyle şüphe yaratan Sanger’ın iddiaları şu şekilde devam ediyor…
Wikipedia, Propaganda Aracına Dönüştü
“Arkasında kötü güçlerin olduğu bir kaynak, halkın gerçeklik algılarını kendi çıkarları için manipüle etmek isteyenlere hizmet eder. Bunun adı propagandadır. Wikipedia editörleri kimliklerini gizli tutabiliyor, bu sebeple müşterileriyle ilgili Wikipedia sayfalarını izleyen ve düzenlemeler yapanlar engellenemiyor.”
Perde Arkasında Büyük Bir Oyun Var
Wikipedia platformundaki bilgilerin bir manipüle aracı haline dönüştüğünü söyleyen Sanger, “Makalelerin birisinin istediği şeyleri yansıtmasını sağlayanlar var. Perde arkasında büyük, karmaşık ve kötü bir oyun var.” ifadelerini kullandı.
Bunun İçin Maaşlı Personel Tutuyorlar
Bazı büyük şirketlerin, Wikipedia’daki bilgileri dönüştürmesi için maaşlı personel tuttuğunu söyleyen Dr. Sanger, “Wikipedia gibi kaynaklar, bu tür dürtülere hitap ederek sadece kötülük yapmış olur.” dedi.