Bilgisayarı kim icat etti sorusu, cevabı oldukça merak edilen bir soru haline geldi. Bilgisayarın atası, ilk defa abaküs şeklinde 1622 yılında Matematikçi William Oughtred tarafından icat edilmiştir. Kendisine yüklenen verileri depolayan ve gerektiğinde kullanıcıya ileten bir sistem olan bilgisayarın günümüz bilgisayarlarına benzeyen ilk örneği Fark Makinesini, İngiliz matematikçi olan Charles Babbage 1833-1871 yılları arasında tasarlayarak çalıştırmayı başarmıştır. İlk bilgisayar da 1890 senesinde İstatistikçi Herman Hollerith tarafından bulunmuştur.
Konu Başlıkları
Geçmişteki cihazlar bilgisayar olarak sayılmasalar da tarihsel bağlamda yine de bilgisayar olarak anılmaktadırlar. Her ne kadar 1940’lardan bu yana bilgisayar adı verilen cihazlar köklü değişiklikler geçirmiş olsalar da, çoğunluğu Von Neumann mimarisine bağlı kalmıştır. Von Neumann mimarisine göre aritmetik mantığı olan bilgisayarlar bellek, bilgisayar ağları, donanım ve yazılım gibi başlıca dört bileşenden oluşur. Bilgisayarı kim icat etti sorusunun cevabı, bu tarihsel olay örgüsü etrafında şekillenen bazı cevaplarda gizlidir.
İcat Edilen Bilgisayarın Tarihçesi
Bilgisayarı kim icat etti sorusunun tarihçesine bakalım. Orta Çağ döneminin sonunda gerçekleşen bilimsel keşifler doğrultusunda, Avrupalı mühendisler tarafından geliştirilen bir dizi makine hesaplama aygıtlarının ilki ise, Wilhelm Schickard‘a (1623) aittir.
Joseph Marie Jacquard tarafından 1801 yılında, dokuma tezgâhındaki işlemi otomatikleştirmek adına delikli kartlar üretilmiştir. Bilgisayarların gelişme sürecindeki delikli kartlar sınırlı da olsa, ilk yazılımlardan biri olarak kabul edilebilir.
Mucit Charles Babbage (1791-1871) sayıları ekleyip çıkararak işlem yapan Difference Engine’i (Fark Makinesi) üretmiştir. İlk bilgisayarın 1890 senesinde Hollerith tarafından bulunmasından sonra İngiliz matematikçisi ve yazarı olan Ada Lovelace da Charles Babbage’ın mekanik genel amaçlı ve modern bilgisayarlara benzer özelliklere sahip bilgisayarı Analytical Engine üzerinde çalışmalar yapmıştır. Bu çalışma ile ilk algoritmayı gerçekleştirmeyi amaçlamıştır. Daha sonra Londra Bilim Müzesi 1991’de cihazın çalışan bir modelini, Babbage’in zamanındaki tekniklerle üretmiştir.
Bilgisayarların Değişim Aşamaları
Bilgisayarı kim icat etti sorusuna yanıt verirken bir de bilgisayarın değişim aşamalarını inceleyelim. İlk icat edildiği zaman bir odayı kaplayacak büyüklükteyken, günümüzde ise cebimize girebilecek kadar küçülebilmeyi başarmıştır. 21. yüzyılın başlarına ulaşıldığında ise bilgisayarlar bir kol saatine sığacak ve küçük bir pil ile çalışacak duruma geldi. Bu kadar küçük üretilebilmelerinin esas nedeni 1969 yılında yarı iletkenler ile çok küçük alanlara sığdırılabilen devreler yapılabilmesidir.
Kaydedilmiş programı çalıştıran ilk bilgisayarlar, ilk bilgisayar şirketinin kurulması ile yerini ilk program saklayan bilgisayar, ilk ticari bilgisayar, IBM’in ilk bilgisayarı, RAM’li ilk bilgisayar, ilk transistörlü bilgisayar, ilk masaüstü bilgisayar, ilk kişisel bilgisayar, ilk dizüstü veya taşınabilir bilgisayarlara bırakmışlardır. Günümüzde çok yaygın şekilde kullanılan bilgisayarlar daha sonra NASA’da uzay çalışmaları için de kullanılmaya başlandı. Bu şekilde bilgisayarların kullanım alanı yaygınlaştı ve gelişti. Yani bilgisayarı kim icat etti sorusu geniş uçlu bir sorudur. Çünkü birbirinden farklı birçok bilgisayar bulunmaktadır. Bu bilgisayarları geliştiren pek çok mucit söz konusu.
İcat Edilen Bilgisayarın Gelişim Süreci
Bilgisayarı kim icat etti sorusuna yanıt vermeye analog bilgisayarlardan başlayalım. İlk modern analog bilgisayar, 1872’de Fizikçi William Thomson tarafından icat edilen bir makineydi. Diferansiyel analizör, disk mekanizmaları ve tekerlek kullanılarak diferansiyel denklemleri çözmek üzere tasarlanmıştı.
Bilgisaarın icadına katkı sağlayan ve ışık tutan delikli kartlar Herman Hollerith tarafından, 1890 yılında muhasebe işlemlerinde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. 19. yüzyılın sonlarına ulaşıldığında, bilişim donanım ve kuramlarının gelişimine büyük katkıda bulunacak hesap makinesi şeklinde olan delikli kartların yanı sıra Boole cebri, boşluk tüpleri ve teletip cihazları da ortaya çıkmaya başlamıştır.
Turing Makinesi: Matematikçi Alan Turing tarafından 1936’da yapıldı. Makine, bir dizi talimattan sonra bir taklit simülasyonu şeklinde sembolleri kaset üzerine bastıran bir cihazdı.
Konrad Zuse’nin “Z makineleri“. Z3 (1941) ikili sayı tabanına dayalı işleyen ve gerçek sayılar ile işlem yapabilen ilk makinedir. Z3’ün 1998 yılında Turing uyumlu olduğu kanıtlanmış ve böylece cihaz ilk bilgisayar unvanını edinmiştir.
Atanasoff-Berry Bilgisayarı 1941 yılında üretilmiştir. Cihaz, boşluk tüplerine dayalı olup, ikili sayı tabanının yanı sıra, sığaç tabanlı bellek donanımına da sahiptir.
Mühendis Tommy Flowers tarafından 1944 yılında geliştirilen Colossus bilgisayarı, gizli iletişimleri çözümlemek için kullanılmıştır.
Harvard Mark I (1944), sınırlı kurulma imkanına sahip bir bilgisayar icat etti.
Bilgisayarı kim icat etti sorusunun farklı yanıtlarını ele alalım… İlk dijital bilgisayarlar 1945 yılında üretilmiştir.
ABD Ordusu tarafından 1946 yılında geliştirilen ENIAC, onluk sayı tabanına dayalı olup ilk genel kullanım amaçlı elektronik bilgisayar unvanına sahiptir.
Teknoloji ilerledikçe 1965 yılından itibaren modern bilgisayarlar üretilmeye başlanmıştır.
Kişisel Bilgisayarlar İçin Önemli Girişimler
- 1950-1970 yılları arasında büyük kurumlarda anaçatı bilgisayarlar kullanılıyordu.
- 1971 yılında mikroçipin geliştirilmesiyle bilgisayarlar çok küçük duruma geldi. Kişisel kullanıma yönelik ilk bilgisayar satıldı. Kendi monitörü yoktu, televizyon ekranını kullanıyordu.
- 1975 yılında bir ekranı ve klavyesi takılı olan ilk bilgisayar satıldı.
- 1977 yılında kullanıma hazır halde ilk bilgisayar üretildi.
- 1981 yılında bir ABD şirketi olan IBM, ilk kişisel bilgisayarı üretti. Kısa süre sonra diğer şirketler de onun izinden gitti. IBM gibi kendi bilgisayarlarını tasarladı.
- 1983 yılında Apple, ilk fareli bilgisayar olan Macintosh‘u üretti. Ardından bilgisayar çizgeleri kullanılmaya başlandı.
- 1985 yılında Microsoft şirketi Windows 1.0’ı piyasaya sürdü.
- 1992 yılında Linus Torvalds, Linux 1.0’ı duyurdu.
- 1997 yılında avuç içi bilgisayarlar piyasaya yeni çıkmaya başladı.
Bilgisayarlar icat edilmesinin ardından çeşitli değişimlere uğradı. İnsan ihtiyaçları doğrultusunda her zaman değişmeye ve gelişmeye de devam edecektir. Ve bu sayede şu ankinden farklı bilgisayarlar üretildikçe bilgisayarı kim icat etti sorusu daha çok akıllara gelecektir. En İyi Bilgisayar Marka ve Modelleri yazımızı okuyarak bilgisayar marka ve modelleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.