SSL sertifikası web sitelerinin güvenliği için geliştirilmiş güvenlik protokollerinden biridir. Bu protokol sayesinde web sitesi üzerinden kullanıcılar tarafından sunucuya gönderilen veriler şifreli olarak taşınır. Web sitesinin sunucusu ve tarayıcısı arasında katmanlı şifreleme oluşturan bir güvenlik önlemi olan SSL sertifikasının önemi son derece büyüktür.
Konu Başlıkları
SSL sertifikasını kısaca anlatmak gerekirse internet bağlantılarının güvenli olmasını sağlayan ve iki taraf arasında gerçekleşen bağlantı sırasında araya suçluların girmesini engelleyen bir sertifikadır. Bu sertifikaya sahip olan sitelerde adres satırlarında kilitli bir kilit sembolü görülür.
SSL Sertifikasının Önemi Nedir?
Farklı doğrulama türlerine sahip olan ve uzun yıllardır kullanılan SSL sertifikasının bu kadar önemli olmasının sebepleri şunlardır:
- Kullanıcıların web sitelerine girdiği verilerin güvende olmasını sağlar.
- Web sitelerinin sahiplerini doğrular (EV Sertifikası),
- Saldırılarda web sitelerinin kopyalanmasının önüne geçmek,
- Kullanıcıların kendilerini güvende hissetmelerini sağlamak,
- Oturum açma bilgilerinin güvende kalmasını sağlar,
- Kredi kartı bilgilerinin veya finansal işlemlerde kullanılan bilgilerin güvende kalmasını sağlar,
- Kullanıcıların adres, telefon ve kimlik bilgileri gibi bilgilerin güvenli bir şekilde saklanmasını sağlar,
- Kullanıcıların tıbbi kayıtlarını siber saldırılara karşı korur,
- Tescil bilgileri ya da resmi kayıtların güvenliğini sağlar,
- E-ticaret sitelerinin zorunlu gerekliliklerinden biridir. Alışveriş, sipariş detaylarının üçüncü kişilerin eline geçmesini zorlaştırır.
SSL Nereden Alınır?
SSL sertifikası kullanarak web sitelerini daha güvenli hâle getirmek isteyen web sitesi sahipleri, bu sertifikaları Sertifika Yetkilisinden (CA) alabilirler.
Web sitelerinin ihtiyaç duydukları güvenlik seviyeleri farklı olmaktadır. Bu sebeple de birbirinden farklı özelliklere sahip olan SSL sertifika türleri bulunmaktadır. Bu türlerden temel düzeyde olan bazılarının ücretsiz alınması mümkün olmaktadır.
SSL sertifikası alma sürecindeki adımlar ise şu şekilde olmaktadır:
- İlk aşama hazırlanma aşamasıdır. Bu aşamada şirketler sunucularını kurarlar ve WHOIS kayıtlarını güncellerler. Bu aşamada Sertifika Yetkilisine gönderilen şirket adı ve adresi gibi bilgilerin doğru bir şekilde iletilmesi önemlidir.
- İkinci adımı ise Sertifika İmzalama İsteği (CSR) oluşturma bulunmaktadır. Bu adımda kullanılan barındırma şirketinden yardım alınabilmektedir.
- Üçüncü adımı da etki alanınızı ve şirket bilgilerini doğrulamak için bu bilgilerin Sertifika yetkilisine gönderilmesidir.
- Yukarıdaki üç adım tamamlandıktan süreç tamamlanır ve Sertifika Yetkilisinden alınan sertifika yüklenir.
Bu adımlar SSL sertifikası hizmeti aldığınız firma tarafından yapıldığı için genelde dikkat çekmez. Daha düşük SSL sertifikalarında bu işlemlere gerek dahi yoktur. Sadece ödemesi yapılır ve host üzerine kurulur. Ücretsiz SSL sertifikaları da bu şekilde alınabilir.
SSL Sertifikası Kurulumu Kolay Mıdır?
SSL sertifikası, barındırma hizmet sağlayıcısının yardımı ile sunucuya, hosting’e kurulur. Deneyimli kullanıcılar SSL sertifikasını Cpanel, Plesk, Cyberpanel ve diğerleri gibi kontrol panelleri üzerinden kurabilir ve aktif edebilir. İleri seviye kullanıcılar ise SSH üzerinden sunucu işletim sistemine erişerek SSL sertifikasını kurabilir.
SSL Sertifikalarının türü ve hangi sağlayıcıdan alındığı, web sitenin sertifikayı ne kadar hızlı alacağını belirlemektedir. Sertifika alma sürecindeki her bir doğrulama adımı için gereken süre farklıdır. Basit bir SSL sertifikasının yüklenmesi dakikalar içerisinde geliştirilirken; genişletilmiş bir SSL sertifikasının yüklenmesi günler sürebilmektedir.
Tek bir SSL sertifikası, aynı sunucu üzerinden birden fazla alanda kullanılabilir. SSL sertifikasını birden fazla sunucu üzerinde kullanmak ise SSL türüne göre değişen bir durumdur.
SSL sertifikaları tek bir alan adında kullanılabildiği gibi çoklu (multi) alan adlarında da kullanılabilir. Hizmet sağlayıcısı ile detaylar görüşülerek birden fazla alan adı için SSL sertifikası hizmeti alınabilir.
SSL sertifikası hakkındaki diğer içeriklerimize bu bağlantılardan ulaşabilirsiniz;