Modemlerin üzerinde; Power, İnternet, LAN, WLAN ve DSL gibi göstergeler vardır. Power, İnternet ve DSL ışıklarından herhangi birisinin yanmaması, internet bağlantısında problem olduğu anlamına gelmektedir. Bu içeriğimizde ise Modem DSL Işığı Yanmıyor sorununun çözümünü detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.
Konu Başlıkları
Cep telefonlarındaki internet bağlantısı hatlar üzerinden sağlanırken, ev ve iş yerlerindeki internet bağlantıları DSL bağlantısıyla sağlanmaktadır. DSL bağlantısı da modemlerle kullanıcılara aktarılmaktadır. DSL bağlantısının yeşil yerine kırmızı yanması veya hiç yanmaması durumunda internet bağlantısı kesilmektedir. DSL bağlantısının kopmasının ise birden fazla sebebi bulunmaktadır. Bu içeriğimizde ise bu sorunların her birini detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.
DSL Ne Anlama Gelmektedir?
DSL’in açılımı Digital Subscriber Line’dır. Türkçesi sayısal abone hattı olan bu terim, internet bağlantısı için elzem bir bağlantı çeşididir. Türk Telekom’un internet sağlayıcı firması olan TTNET, ana hatlar üzerinden bakır kablolarla ev ve iş yerlerine DSL hattıyla internet hizmeti sunmaktadır. Bant genişliğine bu bağlantılar Fiber, ADSL veya VDSL olarak isimlendirilmektedir.
Modem Üzerindeki Işıkların Anlamları
- Power-Güç: Modeme güç gelip gelmediğini kontrol eder. Power ışığı yanmıyorsa, modeminiz veya modemin adaptörü bozuktur.
- Ethernet Işığı: Veri akışının sembolü olan ışıktır. Işık yanıyorsa, veri akışının olduğu anlamına gelmektedir.
- DSL ışığı: Modemde DSL bağlantısının olup olmadığını kontrol eder.
- LAN ışığı: Kablolu bağlantının sağlanıp sağlanmadığını kontrol eder.
- Wi-Fi/WLAN Işığı: Kablosuz bağlantının sağlanıp sağlanmadığını kontrol eder.
Modem DSL Işığı Yanmıyor
Modemin üzerinde içeriğimizin başında da belirttiğimiz gibi birçok farklı ışık yanmaktadır. Modem sıfırlandığında ilk olarak Power ışığı yanmakta, ardından da DSL, İnternet ve LAN ışıkları yanmaktadır. DSL ışığının yanmaması internet bağlantısında sorun olduğu anlamına gelmektedir.
Sağlayıcı Kaynaklı Sorunlar
İnternet sağlayıcısının ana hatlarında bir problem olabilir. Diğer yandan, sağlayıcı firmaları zaman zaman hatlarda bakım için interneti kısa süreliğine kesmektedir. Müşteri hizmetlerinden bakım zamanlarını da öğrenebilirsiniz.
Sağlayıcı kaynaklı bir sorunu tespit edebilmek için sağlayıcı firmasının müşteri hizmetlerini aranmalıdır. Diğer bir yöntem ise ana hattan beraber çıkış aldığınız komşularınızı aramaktır. Eğer komşularınızda internet varsa ana hatta sorun olmadığını anlayabilirsiniz çünkü apartmandaki tüm dairelere internet hizmeti aynı hat üzerinden verilmektedir.
Türk Telekom şirketinden hizmet alıyorsanız TTNET müşteri hizmetlerini arayarak bağlantınızı kontrol ettirebilirsiniz. Eğer ana hatlarda herhangi bir sorun bulunmuyorsa sorunun kaynağı modem veya kablodur.
Kablo Kaynaklı Sorunlar
Ana hattınızda sorun yoksa modeme gelen kabloyu kontrol etmelisiniz. Kabloda oluşan bir oksitlenme veya temassızlık anında kablodan bağlantı gelmediği için internet hattınız kesilmiş olabilir.
Ana hattan evinize veya iş yerinize gelen kabloyu kontrol edin. Bazı evlerin çatı katlarından kablolar geçirildiği için fare gibi hayvanlar bu kabloları kemirebilmektedir. Kabloyu edebildiğiniz noktaya kadar kontrol edin, kabloda herhangi bir temassızlık veya oksitlenme yoksa sorun modem kaynaklı olabilir.
Modem ve Router Kaynaklı Sorunlar
Kablo kontrolü sonrası modemi tamamen kapatın. Modemi 2-3 dakika sonra açın ve ışıkların yanmasını bekleyin. Modemin Power-Güç ışığı yanıyorsa modeme elektrik gelmektedir. Eğer ışıkların hiç biri yanmıyorsa ya modem adaptörünüzde sorun vardır ya da modeminiz tamamen yanmış olabilir.
Bu noktada yapmanız gereken muadil bir modem bularak mevcut hattınızda modemi denemektir. Eğer DSL ışığınız yeni modemde yanıyorsa, modeminiz sorunludur. Sıfır modem satın alabileceğiniz gibi modeminizi tamir de ettirebilirsiniz.
Router gibi yönlendirici kullanıyorsanız, bağlantı sorunu yaşadığınızda router’ı iptal ederek düz bağlantı denemelisiniz çünkü sorun router cihazında da olabilir. Düz bağlantıda sorun yoksa ve router devreye girdiğinde bağlantı sorunu yaşıyorsanız router’ınız bozulmuş olabilir.
Router, modem ve kablolarınızda sorun olmadığını tespit etmeniz durumunda yapmanız gereken, sağlayıcı firmasını arayarak arıza bildirimi-kaydı oluşturmaktır. Sorunun kaynağını bulamazsanız arıza kaydı oluşturarak firmanın göndermiş olduğu yetkililer tarafından arızanın giderilmesini beklemek zorundasınız.