BitLocker nedir diyenler için kısaca açıklamak gerekirse Windows işletim sistemlerinde kullanılan bir veri güvenliği ve dosya şifreleme sistemidir. Home sürümünde olmayan bu sistem Pro sürümlerinde mevcuttur. Windows Enterprise; Enterprise for Education; Cloud Identity Premium sürümlerinde BitLocker şifreleme mümkündür. Windows tarafından geliştirilen bir şifreleme sistemidir.
Bu sistem sayesinde sabit ve taşınabilir diskler şifrelenebilir. Yani harici diskler ya da flash bellekler bu yöntemle şifrelenebilecektir. Şifreleme sistemi dosya şifreleme sisteminden farklıdır. Dosya şifreleme ile sadece dosya şifrelenir ancak BitLocker ile sürücünün tamamı şifrelenir. Özellikle korsanlara karşı koruma isteyen kişiler tarafından kullanılabilir.
BitLocker ile şifrelenen dosyalara yeni veriler eklenirse bu dosyalar da otomatik olarak şifrelenecektir. Bu şifreleme her ne kadar Windows tarafında çözüm olsa da başka ortamlarda (Linux gibi) sanıldığı kadar güven vermemektedir. Bitlocker, sanıldığı kadar güvenli bir şifreleme çözümü değildir.
İlgini çekebilir: Windows İçin En iyi 10 Ücretsiz Şifre Yönetici Programları (2020)
Bitlocker Nasıl Kullanılır?
BitLocker nedir sorusuna yanıt verdikten sonra bilgisayardaki dahili ve harici sürücüleri BitLocker ile nasıl şifreleyeceğiniz konusuna geçebiliriz. Bu işlemlere başlamadan önce ilk kez şifreleme yapıyorsanız her ihtimale karşı verilerin bir yedeğini alın ve saklayın. Şifreleme için şu adımları takip etmelisiniz:
- Windows gezginine girin ve denetim masasını seçin.
- Tüm denetim masası öğeleri seçin.
- BitLocker sürücü şifreleme seçeneğini göreceksiniz buna tıklayın.
- BitLocker kullanılmıyorsa kapalı olarak görürsünüz ve yan tarafında göreceğiniz “BitLocker’ı aç” seçeneğine tıklamalısınız. BitLocker açma mümkün mü diyenler buradan açabilirler.
- Buradan dosya seçerek şifreleyin. Şifreleyeceğiniz dosyayı dikkatle seçmeye özen gösterin. Güçlü bir şifre seçmeye dikkat edin.
- Şifre ekranının altında akıllı kart kullanma seçeneği göreceksiniz. Bunu işaretlerseniz şifre yerine akıllı kart ile dosyayı açabilirsiniz. Akıllı kart ile başka bir kartta pin tutarsınız.
- Şifreyi unutma ihtimaline karşı karşınıza 3 seçenekli bir menü çıkar. Seçtiğiniz yere şifreniz kaydedilir. Örneğin Microsoft hesabına kaydet seçerseniz şifreniz mail olarak gönderilerek kaydedilir. Dosyaya kaydet derseniz bilgisayara kaydedilir. Kurtarma anahtarını yazdır halinde ise yazıcıdan çıktı verir. Bu 3 seçenekten size uyanı seçtikten sonra ileri diyerek devam edin.
- Sonraki adımda sürücümün ne kadarının şifreleneceği sorulacaktır. Yalnızca kullanılan alanı şifreleme ya da tüm sürücüyü şifreleme seçeneğinden birini seçin. Tüm sürücüyü şifrelemek daha yavaş olacaktır bunu göz önünde bulundurmalısınız.
- İleri dedikten sonra “şifreleme başlat” deyince şifreleme başlatılacaktır.
- İşlem tamamlandığı zaman şifrelenen sürücüde anahtar işaretini görürsünüz. Buradan işlemin başarılı olduğunu anlayabilirsiniz.
Diğer bir seçenek ise şifrelemek istediğiniz dosya üzerine sağ tıklayarak “BitLocker’ı aç” demektir. Buradan da yukarıdaki adımları takip ederek şifreleme yapabilirsiniz.
BitLocker ne işe yarar diye düşünenler bu şekilde şifreleme yaparak işlevini daha iyi görebilecektir. Bundan sonra şifrelediğiniz dosyaya tıkladığınızda karşınıza şifre ekranı gelir şifreyi doğru girmeniz halinde dosyaya erişim sağlanır. yanlış girmeniz ya da unutmanız halinde ise şifre unutma için seçtiğiniz seçenekleri hatırlayın. Mail üzerinden, dosya kaydından ya da çıktıdan şifrenizi yeniden öğrenebilirsiniz.