Yazılım mühendisliği nedir? Ne iş yapar? Yazılım mühendisleri, bilgisayarların donanımlarından ziyade ve içerisindeki yazılmış olduğu kodlardan sorumlu olan birçok yazılım diline sahip olan bireylerdir. Yazılımcılar, programlama ve yazılım geliştirme alanlarında daha çok çalışmaktadır.
Sektörün çeşitliliği fazla olduğu için mobil oyun yapımında veya web sitesi yapımında gibi iş alanlarında da çalışmaktadırlar. Yazılım mühendisliğini biraz daha açacak olursak, tamamen bu iş adayların kendilerini geliştirmesiyle ilgilidir. Yani yıllarca bu bölümü üniversitede okumuş ama kendini ne bir projeye dahil etmiş bir bireyle, gece gündüz bu işi öğrenmek ve bolca pratik yapan kişi aynı değildir.
Son yıllarda ülkemizde de teknolojinin daha fazla gelişmesiyle birlikte yazılım dünyası da büyük bir ilgi görmektedir. Bu sektörde en büyük ihtiyaçlardan birisi de yazılım mühendisleridir, üniversitelerde aldıkları eğitimler ve gördükleri stajlar sonrasında adaylar bu alanda rahat iş bulma imkanları vardır.
Ülkemizde de son 3 yılda bu bölümün daha fazla çoğaldığını görebiliriz. Yatırımların bu sektörde daha da çoğalması ile birlikte bu alanlarda çalışacak elemanlara ihtiyaç vardır. Devletimizin de 1 milyon istihdam projesi ile bu yatırımların daha da arttığını kanıtlayabiliriz.
Yazılımda Adaylar Kendilerini Nasıl Geliştirmeliler?
Kendilerini yazılım alanında geliştirmek isteyen bireyler, udemy veya youtube’daki yazılım ders videolarını da izleyerek başlayabilirler. Sabahın erken saatlerinde kalkıp günde 4-5 saatlerini bu beceri üzerine ayırsalar çok kısa bir zamanda kendilerini daha da gelişmiş bulacaklardır. İlk başlarda HTML, CSS ve Javascript gibi yazılım dillerini öğrenebilirler. Gelecekte mobil oyun sektöründe çalışmak isteyenlerde C++, Python gibi yazılım dillerini öğrenebilirler. Ayrıca üç boyutlu modelleme gibi becerileri de öğrenmeleri gerekmektedir.
İnternet ortamında kendilerini yazılımda geliştirmek isteyen adayların bolca pratik yapması tavsiye edilir. Küçük küçük olsa da kendilerini gösterebilecek projeler yapabilirler. Onun dışında yazılımcı olmak isteyen diğer arkadaşlarımız için, ben bu mesleğin okulunu okumak istiyorum, diyenler içinde.
Üniversite sınavlarına hazırlanırken sayısal alandan hazırlanmaları gerekir. İleri düzey matematik, biyoloji ve kimya, fizik gibi dersleri görmeleri gerekmektedir. Kısa bir not: üniversitelerde en düşük alan üniversite, Fırat Üniversitesidir, en düşük 290 puanla da alım yapabiliyorlar.
Yazılım Mühendisliği Mezunları Nerede Çalışır?
Yazılım mühendislerinin nerelerde çalıştıkları, sektöründe çeşitliliği fazla olduğu için şöyle söyleyebiliriz; isterlerse serbest meslek olarak belirli freelancer topluluklarında veya instagram gibi mecralarda becerilerini pazarlayarak da daha fazla müşteriye veya firmalara ulaşabilirler.
Teknoloji, bankalar veya otomotiv, havacılık sektöründe gibi aklınıza gelemeyecek birçok alanda iş bulabilirler. Yurt dışına giden adaylar ise yabancı dilleri gelişmiş oldukları zaman, Apple, Google ve Microsoft gibi büyük şirketlerde de çalışabilirler. Mobil oyun sektöründe kendilerini geliştirmiş diğer adaylarda mobil oyun şirketlerinde çalışabilir ve kendi işlerini de kurabilirler. Kısaca günümüzde yazılıma ihtiyaç olduğu için adaylar birçok sektörde çalışabilirler.
Yazılım Mühendislerinin Kazançları Nasıldır?
Günümüzün devri teknoloji devri olduğu için yazılım kullanılan alanlar çok fazladır. Bununla birlikte yazılım sektöründe büyük bir ilgi vardır. Özellikle nitelikli ve tecrübeli adaylar bu sektörde daha fazla kazanmaktadırlar, bu işe yıllarını vermiş olanlarla, bu işe ilk başlayan adayların kazandıkları asla aynı değildir.
O yüzden genel olarak yazılım mühendislerinin kazancı belirli bir ortalama olmak zorundadır. Mesela 5-10 yılın üstünde çalışan yazılımcılar, pozisyonları belirli kademelerin üstündeyse aylık 10 ila 20 bin maaş almaktadırlar. Bu işe ilk başlayan yazılımcılar ise 3 ila 4 bin arasında ortalama bir maaş almaktadırlar. Daha sonra yaptıkları iş ve kademeleri arttıklarında daha fazlasını alabilirler.
Yurtdışında çalışan yazılımcılar ise aylık ortalama 30 bin dolar maaş almaktadırlar. Yurt dışında yazılım alanında daha fazla yatırım ve bu alanlar da gelişen şirketlerin fazla olduğu için doğal olarak da çalışanların bu kadar fazla maaş alması normaldir.
Son yıllarda yurt dışında ve ülkemizde daha çok start-up’ların değer görmesiyle birlikte yapılan büyük yatırımlar sonucunda yine yazılımcıların maaşlarının artması söz konusudur.