Adobe XD ile nelerin yapılabildiğini bu yazıda detaylı olarak işleyeceğiz. Ayrıca Adobe XD nedir, Adobe XD ile neler yapılabilir, hangi alanlarda kullanılır, kimler tarafından kullanılır, nereden ve nasıl indirilir gibi konuların da üzerinden geçeceğiz.
Konu Başlıkları
Öncelikle pek çok grafik tasarımcının adına hakim olduğu ve sektörde yeni sayılabilecek Adobe XD nedir sorusuna bir cevap bulalım.
Adobe XD Nedir?
Adobe XD, web ve mobil uygulamalar için vektör tabanlı kullanıcı deneyimi (UI-UX) tasarlamaya yarayan bir tasarım aracıdır. Adobe INC. tarafından geliştirilip yayınlanmaktadır. Registerware lisans türüne sahip Adobe XD, 28 Ocak 2019 tarihinde piyasaya sunulmuştur. İngilizce, Fransızca, Almanca ve Korece dillerini desteklemektedir.
Adobe Photoshop ve Illustrator ile yapılabilen kullanıcı arayüz ve arabirim tasarımları bazı noktalarda sorun çıkarabiliyordu. Bu durumdan haberdar olan Adobe, XD programını 2017 yılında prototip olarak tanıttı ve biz tasarımcıların beğenisine sundu. Bu süreçte programın eksikleri analiz edildi. Yeniliklere ayak uyduracak bir yazılım ortaya çıktı.
Adobe XD ile Neler Yapılabilir?
Özellikle mobil uygulama ve web uygulamaları kullanıcı arayüz ve arabirim tasarımları oluşturmak için oldukça güçlü araçlar içeriyor olması Adobe XD programını tercih edilebilir kılıyor.
Adobe XD ile neler yapılabilir sorusuna verilebilecek iki temel cevap bulunuyor. Bunun yanı sıra tasarım konusunda bir sonsuzluk söz konusu. Yani programın iki farklı tasarım konusunda yaygın olarak kullanılması, sadece bu tasarımları yapabiliyor olduğumuz anlamına gelmiyor.
Adobe XD programı ile öncelikli olarak şu iki tasarımlar yapılabilir:
- Web Uygulamaları için UI-UX Tasarımlar
- Mobil Uygulamaları için UI-UX Tasarımlar
Yukarıdaki iki temel başlık için kullanılan Adobe XD, pek çok tasarım için de tercih edilebilir. Adobe Photoshop ve Illustrator içerisinde bulunan bazı tasarım araçlarının da yer verildiği Adobe XD, her iki yazılımdan da daha az kaynak tüketiyor ve arabirim tasarımları konusunda bizleri daha çok tatmin ediyor.
Adobe XD Özellikleri
Yapılan tasarımları önizleme özelliği bulunan Adobe XD, tasarım uygulamalarını anlık olarak önizleyebilmemize imkan tanıyor. Bu sayede projeleri müşterilerimizin beğenisine sunmak için ek olarak bir çaba göstermiyoruz.
Adobe XD ile piyasada en çok karşı karşıya gelen program ise Sketch. Sketch programı hakkında başka bir yazıda detaylı bilgilere yer vermeyi düşünüyorum. Şimdilik ufak bir özet geçeyim:
Sketch, ilk olarak 7 Eylül 2010’da duyrulmuş bir vektör grafik arayüzüdür. Diğer vektör tabanlı grafik arayüzlerinden farkı ise baskı tasarım özelliklerini içermemesidir. Genellikle dijital ortamlarda kullanılacak tasarımlar Sketch ile yapılır. Bu tasarımlara çizimler de dahildir.
Adobe XD ile Sketch arasında bulunan en temel fark tecrübe ve ücret. Evet, teknik bir kıyaslama olmadı ama bu cevap aslında bir çok açıdan Adobe XD mi Sketch mi sorusuna bence cevap veriyor.
Adobe XD içeriğinde Sketch övmek istemem ama Sketch sektörde daha tecrübeli bir “program”. Adobe XD’nin daha önünde uzun yollar var. Fakat Adobe XD ücretsiz.
Sketch gibi güçlü bir program ile rekabete girmek için öncelikle pazara çok hızlı yayılmanız gerekir. Bunu yapmak için Adobe gibi güçlü bir isme sahipseniz bu isim size bu konuda yeterli olmayacaktır. Programı ücretsiz olarak piyasaya sürerek kitlelerin alışmasını sağlamalısınız. Adobe bu konuda iyi bir pazarlama stratejisi yürütüyor.
Adobe XD ile nelerin yapılabildiği konusunda biraz daha konuşacak olursak, web ve mobil uygulamaların arayüzlerinin yanı sıra masaüstü programlarının arayüzleri, windows uygulamalarının arayüzleri ve infografiklerin tasarımları yapılabilir.
Tasarım için kullanılan programlar genelde programı kullanan tasarımcıya göre şekil alırlar. Grafik arayüz programlarının kullanımı tamamen tasarımcıya göre şekillendiği için Adobe XD hakkında en detaylı bilgiyi programı kullanarak edinebilirsiniz.
Adobe XD ile neler yapılabilir sorusuna cevap vermeye çalıştığımız bu yazının da sonuna geldik. Konu ve Adobe XD hakkındaki soru, görüş ve önerilerinizi lütfen yorum yaparak bizlere iletin. Sonraki yazıda görüşmek üzere.