Günümüz itibari ile kodlama, gereken ilgiyi ve popülerliği yakalamış durumda. Hal böyle olunca kodlama programlarına rağbet oldukça arttı.
Konu Başlıkları
Kodlamanın genel tanımı şu şekilde yapılabilir; kod yazmak. Basit bir tanım oldu değil mi? Kodlama yapanlar da işlerini basitleştirmek isterler. Programlar ise kodlayanların işini kolaylaştırmak için sürekli olarak gelişir. Gelişmek zorundadır.
Günümüzde birçok teknolojik cihaz kodlama ile hazırlanır. Örneğin akıllı telefonlarımız, tablet bilgisayarlar ya da kullandığımız bilgisayar programları.
Biz de sizler için kodlama programları ve kod editörlerinin bulunduğu kodlama yaparken işinizi kolaylaştıracak bir liste hazırladık.
Kodlama Programları ve Kodlama Editörleri
Kodlama yapmak için kullanacağınız birkaç program bulunuyor. Bu programlar pek çok dil için destek veriyor. Fakat bazı kodlar sadece kendi derleyicileri ile çalışıyor. Bu sebeple bu listedeki kod yazma programları genel kodlar derleyebileceğiniz programları içeriyor.
1. Visual Studio Code
Windows, Linux ve MacOS için Microsoft tarafından geliştirilmiş olan bir kaynak kodu düzenleyicisidir. Ayrıca açık kaynak kodlu olan bir kaynak kodu editörüdür. Visual Studio Code hafif ama hafif olmasına karşın oldukça güçlü bir kaynak kodu düzenleyicisidir. C / C ++ ve C # gibi neredeyse bütün ana programlama dillerini desteklemektedir.
Visual Studio Code kullanıcılarına oldukça geniş bir eklenti desteği sağlar. İstediğiniz programlama dillerinin eklentisini indirip yazılım geliştirmeye kolayca başlayabilirsiniz. Ayrıca ücretsiz olması ile oldukça tercih edilmektedir. Visual Studio Code hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz buradan alabilirsiniz.
2. PhpStorm
2009 yılında JetBrains şirketi tarafından çıkarılmış olan ve altyapı olarak da yine JetBrains şirketi tarafından geliştirilmiş olan PHP ve web geliştirmek kullanıcılar tarafından için oldukça sık tercih edilen bir IDE olmaktadır. Integrated Development Environment yani IDE, Türkçe’ ye Tümleşik Geliştirme Ortamı olarak çevrilmektedir.
Yazılımcılar için oluşturulmuş olan program kullanılan diller için oldukça kolay bir şekilde kodlarını yazmalarına olanak sağlamaktadır. PHPStorm aslında bir PHP geliştirme aracıdır ama ayrıca da HTML, CSS, LESS, Javascript, CoffeeScript, SASS gibi pek çok web teknolojileri için de geliştirme aracı olarak kullanılmaktadır.
PHPStorm kullanıcılarına 30 günlük bir deneme sürümü sunmaktadır. Ayrıca edu uzantılı hesaba sahip olan üniversite öğrenci ve öğretmenlerin kullanabilmesi için de 1 yıl boyunca ücretsiz sunduğu bir versiyonu vardır. Daha fazla bilgi için buradan JetBrains şirketinin internet sitesini inceleyebilirsiniz.
3. Microsoft Visual Studio
Windows için IDE’dir yani entegre bir geliştirme ortamı olarak tanımlanabilir. Visual Studio, IntelliSense’i (kod tamamlama bileşeni) ve kod yeniden düzenleme işlemini destekleyen bir kod düzenleyicisi içermektedir.
Özellikle nesne tabanlı program geliştiricileri tarafından tercih edilen Microsoft Visual Studio oldukça güçlü ve gelişmiş bir IDE’dir.
Ayrıca neredeyse her düzeyde işlevselliği arttıracak olan eklentileri kabul etmektedir. Daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
4. WebStorm
Yine JetBrains tarafından geliştirilmiş olan Webstorm en iyi Javascript IDE’lerinden biridir. WebStorm kullandığınız programlama diline göre kod biçimlendirme işlemini yapabilmenizi sağlamaktadır.
WebStorm’un sağladığı hata ayıklama özelliği en güçlü özelliklerinden biridir. WebStorm’da öğrencilere 1 yıllık ücretsiz üyelik sağlamaktadır. Daha detaylı bilgi için JetBrains web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
5. Atom
GitHub tarafından geliştirilmiş olan Atom, oldukça sık tercih edilen kodlama programlarından biridir. Atom tam tanımla açık kaynaklı bir metin ve kaynak kodu editörüdür . Bu programı ücretsiz olarak indirilebilirsiniz. Oldukça basit bir arayüze sahiptir ve sizler için tamamen özelleştirilebilir. Atom, birçok ana programlama dilini desteklemektedir. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
6. NetBeans
Başarılı kodlama programlarından biri olan NetBeans, Java olmak üzere PHP, C++ ve daha birçok programlama dilini kullanarak yazılım geliştirmeye olanak sağlamaktadır.
Oracle tarafından geliştirilmiş olan NetBeans, açık kaynaklı bir yazılımdır ve çoğunlukla Java dilinde yazılım geliştirmekte olan yazılımcılar tarafından tercih edilip masaüstü uygulamaları geliştirmek amacıyla kullanılmaktadır. Daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
7. DreamViewer
Kod yazma programları deyince akla en sık gelen programlardan biri Dreamviewer’dır. Adobe programları arasında yer alan Dreamviewer özellikle okullarda halen öğretildiği için yaygın bir program. Gelecekte varlığını ne kadar sürdürür bilinmez ama halen kod yazmak için tercih edilebilir.
Bu içeriğimizde başarılı ve sık tercih edilen kodlama programlarından bahsettik. Tüm bu kodlama programları kolaylıkla kullanıp kendinizi daha da geliştirebileceğiniz seçeneklerdir. Ayrıca buradan da yazılım geliştirme içeriğimize göz atıp bilgi alabilirsiniz.
08502226660 numaralı telefondan Eureko Sigorta müşteri hizmetlerine ulaşabilirsiniz.
Tekrar bu konuda size destek olmak istedim.
02124810452 08507062085 bu numaralar Digiturk aittir başka numarasını bilmiyorum yardım etmek için sizi uyarıyorum. Ben kendi alanımda uzman bir yazılımcıyım. Belki bir konuda sizden destek alabilirim. Bakarsınız ortak hareket ederiz. Ortak hareket ederek iş paylaşımı yapabiliriz. Şuan web sitemi veremem ama yakında açıklarım. Benim yanımda çalışacak yada kendi alanında gelişme gösterip yada profesyonel çalışmak isteyen 0lursa yanımda yardımcı almak isterim. Dediğim gibi bazı alanlarda yükümü hafifletecektir.
02124810452 08507062085 bu numaralar Digiturk aittir başka numarasını bilmiyorum yardım etmek için sizi uyarıyorum. Ben kendi alanımda uzman bir yazılımcıyım. Belki bir konuda sizden destek alabilirim.