Windows 10 Mavi Ekran Hataları ve Çözümleri

Windows 10 mavi ekran hataları ve çözümleri konumuzda yer almaktadır. Günümüzde geçmişe nazaran sık karşılaşmasakta hala Windows 10’da mavi ekran hatasıyla karşılaşıyoruz. Şayet çalışmalarınızı sürekli kaydedip yedeklemiyorsanız, ansızın gelen bir mavi ekranla yaptığınız tüm çalışmaları kaybedebilirsiniz. Bu yazımızda sizlere Windows’ta mavi ekran hatalarına neden olan etkenler nelerdir ve bu hatalar nasıl çözülür sorularını cevaplayacağız. Yazımızı okuyarak mavi ekran hatalarının nedenlerine ve çözümlerine ulaşabilirsiniz.

Windows 10 Mavi Ekran Hataları ve Çözümleri

Windows 10 Mavi Ekran Hataları ve Çözümleri Nelerdir?

Windows’un önceki sürümlerinde de ana kartlar şimdiye kadar BIOS ekranı kullanırken karşımıza çıkan mavi ekran hatası, Windows 10’da yaşanmaktadır. Değişik sebeplerle gerçekleşen bu hatayı çözmenin birkaç farklı yolu bulunuyor. BIOS ekranı yenilenmesine karşın UEFI ve Windows 10’un yazılımsal güncellemeleri sayesinde mavi ekran hatasının bir nebze önüne geçilse de birtakım yazılımsal ve donanımsal arızalar, mavi ekran hatasını karşımıza çıkarabiliyor.

Windows 10’da mavi ekranla karşılaşmamıza sebep olan birtakım yazılımsal ve donanımsal hataları ve çözümlerini yakından inceleyelim. Windows 10’da mavi ekran sorunuyla karşılaşmamıza sebep olan hatalar şunlardır;

Yazılımsal Sebepler

  • Yeni yüklenen programlar ve sürücüler
  • Eski programlar ve sürücüler
  • Bozulmuş sistem dosyaları
  • Virüsler ve kötü amaçlı yazılımlar
  • Uyumsuz BIOS sürümü

Donanımsal Sebepler

  • Yetersiz hava dolaşımı
  • Yetersiz depolama alanı
  • Bilgisayara bağlı fazlalık donanımlar*
  • Gevşek anakart kabloları ve donanımlar*
  • Bozulmuş bir donanımsal birim

Windows 10’un mavi ekran vermesine neden olan 10 hatanın çözümleri şunlardır;

Yeni yüklenen programlar ve sürücüler

Sahip olduğunuz Windows sürümünde düzgün çalışmayan bazı program ve sürücüler mavi ekran hatasına neden olabilir. Dolayısıyla yeni bir program yükledikten veya bir sürücüyü güncellediğiniz zaman mavi ekran hatasıyla karşılaşıyorsanız ilk yapmanız gereken işlem yüklediğiniz programı güvenli bir yolla kaldırmak olacaktır.

Bunun dışında bilgisayarınızda bulunan bir sürücüyü güncellediğiniz de mavi ekran hatası alıyorsanız, sürücünün bir evvelki sürümünü geri yüklemeniz gerekmektedir. Bilgisayarınıza yüklediğiniz bir programı kaldırmak çok kolay bir işlemdir.

Eski programlar ve sürücüler

Bir evvelki maddede belirttiğimizin tam tersine Windows sürümünüz için eski kalmış programlar ve sürücülerde, kimi zaman mavi ekran hatası almanıza sebep olabilir. Bilgisayarınıza yüklediğiniz programların ve sürücülerin yeni versiyonlarını yüklemeniz mavi ekran hatasını durdurmanıza yardımcı olacaktır.

Bozulmuş sistem dosyaları

Arada bir Windows dahi içinde küçük hatalar bulunan sistem güncellemeleri yayınlayabiliyor. Bilgisayarınıza bir Windows güncellemesi yaptığınızda mavi ekran hatasıyla karşılaşıyorsanız, öncelikle sorun düzeltmeleri içeren yeni bir güncelleme varmı diye kontrol etmelisiniz. Bunu öğrenmek için Windows’un Ayarlar uygulamasında bulunan güncelleştirme ve güvenlik menüsüne bakabilirsiniz.

Eğer yeni bir güncelleme bulunuyorsa bu güncellemeyi yüklemenizi öneririz. Ancak yeni bir güncelleme yoksa en son yüklediğiniz Windows güncellemesini kaldırabilirsiniz. Ayrıca doğrudan Sistem Geri Yükleme seçeneğini kullanarak kaldırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Virüsler ve kötü amaçlı yazılımlar

Mavi ekran hatası almanıza neden olan bir diğer sorunda bilgisayarınızda bulunmakta olan virüsler ve kötü amaçlı yazılımlardır. Bunlar sistem dosyalarınızı veya sürücü dosyalarınızı bozar. Böylece mavi ekran hatasıyla karşılaşırsınız. Bu sorunun çözümü için antivirüs programlarınızı güncel tutmanız gerekmektedir. Eğer bir antivirüs programınız yoksa hemen bilgisayarınıza antivirüs programı yüklemeli ve kapsamlı bir tarama yapmalısınız.

Uyumsuz BIOS sürümü

BIOS ve UEFI ekranları bilgisayarımızda bulunan birçok özelliği yönetebilmemizi sağlar. Uzun yıllar boyunca sınırsız çalışabilme özelliğine sahip olan bu ekranların sıklıkla güncellenmesi önerilmez. Ancak bilgisayarınızda Windows sürümünüz için eski kalmış BIOS sürümü bulunuyorsa mavi ekran hatasıyla karşılaşabilirsiniz.

Bu sorunu çözmek için anakart marka modelinize uygun en son çıkan BIOS güncellemelerini indirip bilgisayarınıza kurmalısınız. Bu güncellemeleri anakart markanızın resmi sitesinde bulabilirsiniz.

Yetersiz hava dolaşımı

Bilgisayarınızda farkında olmadığınız arızalı bir fan ya da fanlar olabilir. Bu arızalardan dolayı bilgisayarınızdaki hava dolaşımı azalır ve işlemciniz aşırı ısınabilir. Böylece mavi ekran hatasıyla karşılaşırsınız.

Eğer bilgisayarınızda mavi ekran hatası almanıza neden olan yazılımsal bir sorun bulunmuyorsa donanımsal sorunları düşünmelisiniz. Bunun için ilk olarak UEFI BIOS ekranından işlemcinizin sıcaklığını ve çalışan fanlarınızı kontrol etmelisiniz.

Yetersiz depolama alanı

Bilgisayarınızda yeterli depolama alanının bulunmaması sebebiyle mavi ekran hatasıyla karşılaşabilirsiniz. Bu sorun yeni bir işletim sistemi kurarken veya mevcut işletim sisteminizi güncellerken karşınıza çıkar.

Bu sorunla karşılaşmamak için yapacağınız yeni güncelleme ve kurulumlar öncesi her zaman bilgisayarınızda yeterli depolama alanı olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Bilgisayara bağlı fazlalık donanımlar

Bilgisayarınıza klavye ve mouse dışında ekstra bir donanım bağladıktan sonra mavi ekran hatası alabilirsiniz. Bu donanımlara USB bellek, yazıcı, harici disk, ikincil monitör, HDMI kabloları, SD kart ve akıllı telefonlar örnek verilebilir.

Bu sorunla karşılaşmanızın sebebi donanımların bilgisayarınızın işletim sistemiyle problemli bir şekilde etkileşime geçmiş olmasıdır. Bu sorunu çözmek için bu donanımları aşama aşama çıkarıp bilgisayarınızı kontrol etmelisiniz.

Gevşek anakart kabloları ve donanımlar

Kasa içerisinde değişiklikler yaptıktan veya yeni bir bilgisayar topladıktan sonra bilgisayarınızdan mavi ekran hatası alabilirsiniz. Bunun nedeni değişiklikler sırasında sokete oturmamış bir RAM, HDD/SSD girişleri ve anakarta düzgün takılmamış kablolar olabilir.

Mavi ekrandan kurtulmak için anakart üzerinde bulunan tüm donanım ve kabloları kontrol edip baştan kurmalısınız. Kurulum için yetkili bir servise başvurmanızı öneririz. Böylelikle sorunu tam olarak çözebilirsiniz.

Bozulmuş bir donanımsal birim

Bilgisayarınızda ömrünü tamamlamakta olan bir donanım varsa bu durum mavi ekran hatası almanıza sebep olabilir. Donanım arızaları testleri yaparak bu sorunu çözebilirsiniz. Dizüstü bilgisayarların birçoğunda bu testler için gerekli araçlar bilgisayar içerisinde ya da markanın resmi sitesinde bulunur.

Donanım arızaları testlerini tamamladıktan sonra bozuk olan donanımı öğrenebilirsiniz. Sorunu çözmek için bozuk olan donanımı değiştirmeniz ya da yetkili bir servise başvurmanız gerekir. Sorunu çözmeden önce bilgisayarınızdaki verileri ve belgeleri yedeklemeyi unutmayın.

Bu yazımızda sizlere Windows 10’da mavi ekran hatası almanıza sebep olan bazı hataları ve çözümlerini derledik. Şu an Windows işletim sisteminde 500’ün üzerinde mavi ekran hatasına neden olan kod bulunuyor. Ancak her an daha önce duymadığınız bir hatayla karşılaşabilirsiniz. Sizin için derlediğimiz bu listede olmayan bir hatayla karşılaşıyorsanız, Microsoft’un resmi destek hattından yardım alabilirsiniz.

Photo of author

Bilir Kişi

"Takdir ediliyorsanız değil taklit ediliyorsanız başarmışsınız demektir." - Einstein Profesyonel işbirlikleriniz için bilirkisi[at]webdeyazilim[.]com adresime mail gönderebilirsiniz.

Yorum yapın