Uzaktan Eğitim Nedir? İşleyişi Ne Şekilde Olur?

Uzaktan eğitim nedir? İşleyişi ne şekilde olur? Uzaktan eğitim; var olan bilgisayar teknolojileri ile üniversiteye, kampüse gitmeden sanal bir ortamda görüntülü ders dinleme, sesli ders dinleme şeklinde yapılan, kayıttan ders dinleme, dersin kitabına ve derse ilişkin notlara internet ortamından erişebildiği çağdaş, sanal ve çok yönlü bir eğitim sürecidir.

Uzaktan Eğitim Nedir? İşleyişi Ne Şekilde Olur?
Uzaktan Eğitim Nedir? İşleyişi Ne Şekilde Olur?

Uzaktan Eğitim Nedir? İşleyişi Ne Şekilde Olur? Detaylı Anlatım

Uzaktan eğitim; günümüzde pek çok sayıda öğrencinin katılımı söz konusudur. Bir kişi örgün bir eğitim alıp ayriyeten ikinci bir üniversite veya ikinci bir bölüm okumak isteyen öğrencilere eğitim olanağı sağlayan, bilgisayar teknolojileri ile yediden yetmişe her kesime hitap eden bir eğitim sistemidir.

Uzaktan Eğitimin Avantajları Nedir?

Avantajlarından en önemlisi fiziksel bir engeli olan öğrencilere eğitim olanağı sağlaması diyebiliriz. Eğitim ve öğretim ortamında 7/24 erişim olanağı sağladığından dolayı öğrencinin kendi öğrenme hızında öğrenim görmesine olanak sağlar. Bilgiye hızlı ve istediği zaman erişilebildiği gibi ek harcamaları ortandan kaldırabilir bu ek harcamaları; ulaşım, konaklama, barınma, beslenme olarak sıralayabiliriz.

Uzaktan eğitim mekandan bağımsız olduğu için öğrencilerin herhangi bir yerden istedikleri kalitede ve istedikleri eğitim alanından, eğitim olanağı sağlamaktadır. Olanaklarının bu denli çok olması uzaktan eğitimi cazip yaptığı gibi öğrenciler için de vazgeçilmez bir ilgi odağı haline gelmesi çok güç değildir.

Öğrenci merkezlidir ve fırsat eşitliği sunar. Herhangi bir kotası olmadığından dolayı geniş öğrenci kitlesine hitap edebilmektedir. Herhangi bir işte çalışıp ve ayriyeten okumak isteyip örgün öğretime gidemediğinden dolayı uzaktan eğitimi tercih eden pek çok sayıda öğrenci vardır, işte çalışan, herhangi bir örgün eğitim programına katılamayan, evde bakıma muhtaç hastaya bakmak zorunda olan, fiziksel bir engeli olan öğrencilerin eğitim olanağı sağlaması gibi birçok avantajı olduğunu görebiliyoruz.

Uzaktan Eğitime Nasıl Kayıt Olunur?

Uzaktan eğitim programları web sitesi üzerinden işlenmektedir. Pek çok sayıda eğitim programı olup kayıt, ders dinleme, ödev, sınav gibi işlemler eğitim kurumlarının web sitesine giriş yaparak iletişim sağlanabiliyor. Uzaktan eğitime kayıt olmak isteyen bir öğrenci ilk önce hangi bölümden eğitim almak istediğini netleştirmesi gerekir.

Eğitim almak istediği bölüme kayıt yaptırmak için pek çok seçenek olduğu gibi bunlardan en çok tercih edileni web sayfası üzerinden kayıt oluşturmaktır. Bir eğitim programına kayıt olmak için ilk önce sisteme bir kaydınızın olması gerekir. Geçerli bir e-mail adresi ve şifrenizi belirledikten sonra sisteme kaydınız oluşturulmuş olacaktır. Sisteme giriş yapıktan sonra kendinize en uygun programı seçip eğitim detaylarını öğrenebilirsiniz ve o programa kaydınızı yapabilirsiniz.

Kayıt yaptırdıktan sonra ders seçimi yapmalısınız ve harç yatırmalısınız eğer yatırmazsanız o dönem içinde pasif öğrenci olarak gözükürsünüz. Ders kredisine göre harç ücreti belirlenir, ücreti eğitim kurumunun belirlediği anlaşmalı bankalar yoluyla yatırabilirsiniz. Her şey tamamlandığında artık siz o eğitim programının öğrencisi olmuş olacaksınız.

Uzaktan Eğitim Öğrencilerinin Elde Ettiği Haklar Nelerdir?

Öğrenci kimlik kartına sahip olma, sosyal, kültürel etkinliklerinden faydalanma gibi olanaklardan yararlanabilirler.

Uzaktan Eğitim Programlarının İşleyişi Ne Şekilde Olur?

Öğrencilere web sitesi üzerinden yayınlanan kitap, kitap özeti, ünite video ders notları, ölçme ve değerlendirme testleri, çıkmış sorular gibi pek çok eğitim seçenekleri mevcuttur. Online olarak eğitim alamayan öğrenciler için ise eğitim kurumunun bürosuna gidip ders kitaplarını kendi adıyla teslim alabilirler.

Photo of author

Bilir Kişi

"Takdir ediliyorsanız değil taklit ediliyorsanız başarmışsınız demektir." - Einstein Profesyonel işbirlikleriniz için bilirkisi[at]webdeyazilim[.]com adresime mail gönderebilirsiniz.

Yorum yapın