Unutulmaya yüz tutmuş emektar: Adobe Fireworks

Okullarda uzun yıllar web tasarım ve grafik tasarım bölümü öğrencilerine gösterilen Adobe Fireworks unutulmaya yüz tuttu. Günümüzde kullanımı eskisi kadar yaygın olmasa da hala kullanan tasarımcılar var. Bu yazıda Adobe Fireworks nedir, ne işe yarar ve neden eskisi kadar popüler değil bu sorulara cevap bulacağız…

Adobe Fireworks Nedir?

Ä°lgili resim

Adobe Fireworks, Macromedia tarafından 2005 yılına kadar geliştirilen ve daha sonra Adobe firmasının MAcromedia firmasını satın alması sonucunda 2005 yılından 2013 yılına kadar Adobe tarafından geliştirilen vektörel tabanlı grafik arayüzüdür.

Adobe Fireworks Ne İşe Yarar?

Özellikle web siteleri içerisinde kullanılan grafiklerin bant genişliğini yormak istemeyen ve sayfa hızını arttırmak isteyen tasarımcılar tarafından tercih edilmektedir. Vektörel tabanlı grafik arayüzü olduğu için piksel tabanlı arayüzlerden (Photoshop gibi) daha keskin ve net grafik çalışmaları sunmaktadır. Bunları yaparken web ortamında maksimum performansı ve çözünürlüğü sağlayacak şekilde dosya oluşturma imkanı sunmaktadır. Bu sebeplerden ötürü (genellikle) webmaster’lar tarafından tercih edilmektedir.

Reklamcılar ve profesyonel grafik tasarım stüdyoları tarafından tercih edilmemektedir. Baskı ve fiziksel medya sahalarında istenen kaliteyi sunamadığı için bir Illustrator güveni vermemektedir. Unutulmaya yüz tutmasının sebebi de buradan gelmektedir.

Ä°lgili resim

Adobe Fireworks ile olan geçmişim…

Adobe Fireworks ile lise yıllarımda ilk web tasarım derslerimde tanıştım. Hazırlamayı hedeflediğimiz web sitelerinde belirli görseller kullanmamız gerekiyordu. Bu görselleri oluşturmak ve düzenlemek için Fireworks kullanmamız gerektiği söylenmişti. Photoshop ile yakından ilişkili olduğum için Fireworks’ü çözmem fazla zamanımı almadı. Her ne kadar vektörel tabanlı grafik arayüzü olsa da piksel tabanlı çalışmalarımdan edindiğim tecrübeye göre ilerlediğim için istediğim tasarımları kısa sürede yapmaya başlamıştım.

Web tasarım Dünya’sında yeni olduğum için yaptığım tasarımların hangi kurallara göre yapılması gerektiğini öğrenmem gerekiyordu ve bu konuda okuldaki öğretmenlerin başını yeterince ağrıttım. Sonuç olarak temel düzeyde Fireworks kullanmayı öğrendim.

Sonraki zamanlarda web tasarım konusunda kendimi geliştirmek için bireysel olarak pek çok çalışma yürüttüm. Bir çok projede yer aldım ve tüm zamanımı web tasarımı, grafik tasarımı ve bu ikisini senkronize şekilde nasıl yürütmem gerektiğini öğrenmeye harcıyordum.

adobe fireworks ile ilgili görsel sonucu

Lise bittikten sonra üniversitede de web tasarım dersleri aldım ve ilk girdiğim derste Fireworks karşıma tekrar çıktı. Öğretim görevlisinin takıldığı yerlerde destek verecek düzeyde olduğumu anlayınca web tasarımı hakkındaki diğer teknik konulara yönelme kararı aldım. Bu teknik detaylar ile 2 yıl kadar boğuşurken Fireworks’ün artık güncelleme almadığını fark ettim.

Tüm Adobe ürünlerimi CC sürüme yükseltmiştim. Hali hazırda bu işi yaptığım için de tüm ürünlerimin bilgisayarımda bulunması gerekiyordu. Yükseltme yaptığım sırada Adobe Fireworks CC sürümünün olmadığını fark ettim. Orada  artık Adobe’nin Fireworks’den  vazgeçtini ve artık Illustrator’e yatırım yaptığını anlamıştım.

Benim gibi olan binlerce tasarımcının bu şekilde farklı vektörel tabanlı programlara yöneldiğini gözlemledikten sonra artık Fireworks’e veda etmiştim.

Fireworks, ingilizce karşılığı Havai Fişek olan bir terim. Belki adı gibi bir anda yanıp sönen bir kariyeri olmuş olabilir. 2007-2012 yılları arasında popüler olan ve sonraki yıllarda yok olup giden Fireworks, günümüzde bir çok tasarımcı tarafından bilinmemektedir.

Tarihteki önemli kişilerin biyografileri yazılıyor programların neden yazılmasın diyerek yazdığım bu konuda Adobe Fireworks hakkında tecrübelerimi paylaştım. Günün birinde benim gibi araştırmayı seven tasarımcıların “Nedir bu Fireworks?” dediği anda bu yazıyı okumaları beni mutlu eder. Konu hakkındaki soru, görüş ve önerileriniz için lütfen yorum yapmayı unutmayın, sonraki yazıda görüşmek üzere…

 

Photo of author

Burak Durmuş

Belgeli Web Tasarım, Grafik Tasarım ve Dijital Pazarlama uzmanı. Tecrübeli E-Ticaret Yöneticisi. Öğrendiklerini öğreterek pekiştirmeye çalışan gönüllü bir yazar. Kişisel Hesaplar: Instagram @oburakdurmus * Twitter @oburakdurmus

Yorum yapın