TP Link Modem Arayüzü Kullanım Kılavuzu

TTNET, internet hat sahibi müşterilerine genellikle ZyXEL marka modemler sunmaktaydı. Son yıllarda ise TTNET, TP Link şirketiyle de anlaştığı için müşterilerine TP Link modemler hediye etmektedir. TP Link, Türk markası olmakla birlikte, ürettiği ürünlerin kullanım oranını da giderek artmaktadır. Bu yüzden TP Link marka modemleri kullanan internet kullanıcıları, internetlerinde herhangi bir problem yaşamaları durumunda bunu modem arayüzünden halletmek zorundadır. Bu içeriğimizde ise TP Link Modem Arayüzü nasıl kullanılır ve arayüz üzerinden hangi işlemler yapılabilir, gibi sorulara yanıt vereceğiz.

TP Link Modem Arayüzü
TP Link Modem Arayüzü

Ev ve iş yerlerindeki internet bağlantısı için temel gereksinimlerden birisi olan modemlerde yapılacak olan ayarlar için modem arayüzüne bağlanmak şarttır. Ülkemizde TTnet, Airties, ZTR ve TP Link gibi modem markaları tercih edilmektedir. Her modem üreticisinin modem arayüz adresi değişebilmekle birlikte genellikle 198.168.1.1 adresi tercih edilmektedir. TP Link modemlerinin arayüzlerine ulaşmak içinde bu adresi kullanmak zorundasınız.

TP Link Modem Arayüzü Bağlanma İşlemleri

TTNET müşterileri TP Link modemini kullanıyorsa, 198.168.1.1 adresinden modem arayüzüne ulaşabilirler. Modem arayüzüne ulaşmak için WiFi bağlantısı yerine LAN yani kablolu bağlantı tercih edilmek zorundadır. Arayüze ulaşmak için ilk olarak masaüstü veya laptop bilgisayara LAN kablosunu takın ve kablonun diğer ucunu da modemin LAN çıkışına takın. Bu bağlantı sağlandıktan sonra Chrome, Explorer veya Opera gibi tarayıcılardan boş bir sekme açın ve adres çubuğuna 198.168.1.1 adresini yazın. Kullanıcı adı ve şifre kısımları ise genellikle; admin-admin, admin-ttnet veya ttnet-ttnet şeklinde tanımlanmaktadır. Eğer bu veri kullanıcı tarafından daha önce değiştirilmediyse bu kullanıcı adı ve şifre kombinasyonlarıyla modem arayüzüne bağlanabilirsiniz.

Bu veriler ile modem arayüzüne bağlantı sağlayamıyorsanız modemi fabrika ayarlarına almak zorundasınız. Her modemin reset atma işlemi birbirinden farklı olmakla birlikte genellikle modeme güç verme konumundayken reset tuşuna 30 saniye kadar basılı tuttuktan sonra modemin güç kablosu çıkarıldığında modem resetlenmekte ve fabrika ayarlarına döndürülmektedir.

Bağlanma işlemi sırasında Router gibi çeviriciler kullanıyorsanız bunu kesinlikle iptal etmelisiniz. Bazı durumlarda Router ile yapılan bağlantıdan kaynaklı olarak modem arayüzüne bağlantı sağlayamayabilirsiniz.

TP-LINK TD-W9970 Modeli
TP-LINK TD-W9970 Modeli

Modem Arayüzünden Hangi İşlemler Yapılabilir?

Modem arayüzünden WiFi şifresi değiştirme ve ağa bağlananları görme gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemlere ek olarak aşağıdaki işlemleri de gerçekleştirebilirsiniz;

  • WiFi kullanıcı adı ve şifre değişiklikleri
  • Ağa bağlanan bilgisayar ve telefonları görme ve bunları kaldırma
  • SSID gizleme ve görünür kılma
  • Bağlantı hızı ayarlama
  • DNS Değiştirme
  • Web sitelerine olan erişimi kısıtlama

Bu işlemlerden herhangi birini yapmak istiyorsanız modem arayüzüne bağlanmanız yeterlidir.

TP-LINK TD-W9970 modeli ülkemizde en çok kullanılan TP Link modemlerindendir. Bu modelin ADSL ve VDSL2 gibi farklı bağlantı tiplerini destekleyen modelleri bulunmaktadır. Bu modeme sahipseniz arayüz İngilizce dil desteğiyle sunulmaktadır ve Türkçe dil desteği için modem arayüzünde değişiklik yapmak zorundasınız.

Modem Arayüzünde Yer Alan Seçenekler

  • Quick Setup – Kolay kurulum seçeneğidir.
  • Wireless – WiFi bağlantısının tüm ayarları bu sekmede yer almaktadır.
  • Route Settings – Router gibi dönüştürücülerin ayarları bu sekmeden yapılmaktadır.
  • Bandwith Control – İnternet kullanım verisini bu sekme altından görüntüleyebilirsiniz.
  • Parent Control – Aile kontrolü sekmesinde çocuklarınızın hangi web sitelerine girip girmeyeceğini ayarlayabilirsiniz.

İlgili menüde Firewall, Forwarding ve DHCP Server gibi seçeneklerde yer almaktadır fakat bu seçenekler profesyonel kullanıcılar tarafından kullanıldığı için bu içeriğimizde detaya girmiyoruz.

Modeminizde yer alan DSL Işığı yanmıyorsa, ilgili bağlantıda bu sorunun detaylı çözümü paylaşılmıştır.

Yorum yapın