Telefondan Silinmesi Gereken Uygulamalar Hangileridir?

Telefondan silinmesi gereken uygulamalar konusunda telefon kullanıcıların mutlaka bilgilenmesi gerekmektedir. Bazı uygulamalar telefonun yavaşlaması hususunda aşırı etkili olmaktadır. Bazı uygulamalar ise bataryanın çok hızlı tükenmesine sebep olmaktadır.

Telefondan Silinmesi Gereken Uygulamalar
Telefondan Silinmesi Gereken Uygulamalar

Akıllı cep telefonlarının kullanımı konusunda hemen hemen herkes bilgili olduğunu düşünmektedir. İhtiyaç duydukları işlemleri gerçekleştirebiliyor olmaları, kullanım konusunda yeterli bilgiye sahip oldukları düşüncesine kapılmalarına sebep olmaktadır. Fakat bir akıllı cep telefonunun doğru kullanımı konusunda bilinmesi gereken birçok farklı bilgi bulunmaktadır. Öncelikle kullanılan uygulamaların özenle seçilmesi gerekmektedir. Her uygulamanın farklı bir görevi bulunduğundan dolayı, telefonun farklı bir kısmının yoğun olarak kullanılmasına sebep olmaktadır. Bu sebepten ötürü de telefonda yavaşlamalar, takılmalar meydana gelmektedir. Meydana gelen sorunları gidermek için telefondan silinmesi gereken uygulamalar bulunmaktadır. Bu uygulamaların silinmesi durumunda telefonda yaşanan yavaşlamalar, donmalar ve takılmalar azalacaktır.

Telefondan Silinmesi Gereken Uygulamalar Hangileridir?

Bir uygulamanın telefondan silinmesi gerektiği konusunda bir kanıya varabilmek için öncelikle uygulamanın istatistiklerine göz atmak gerekmektedir. Uygulamaların kullanım süresi boyunca ne kadar internet kullanımı yaptığına, ne kadar şarj harcadığına, ne kadar depolamaya gereksinim duyduğuna, işlemciyi ne kadar kullandığına bakmak gerekmektedir. Bu kriterler çerçevesinde bir uygulamanın silinip silinmemesi konusunda bir karara varılabilecektir. Telefondan silinmesi gereken uygulamalar belirlenirken dikkate alınması gereken hususlar şunlardır:

1. Gereksiz sistem uygulamalarını devre dışı bırakınız.

Kullandığınız akıllı telefon, ihtiyaç duyacağınızı düşündüğü bazı uygulamaları sisteminize direkt olarak kurulu biçimde sunmaktadır. Burada sunulan uygulamaların bazı ihtiyacınıza yönelik olarak sunulurken bazıları da tanıtım amaçlı sunulmaktadır. Bu uygulamaların bazıları iş görse de birçoğu hiç kullanılmamaktadır. Hiç kullanılmıyor olmasına rağmen telefondan yer işgal etmektedir. Aynı zamanda otomatik güncellemenin etkin olması durumunda sürekli olarak güncellenmektedir. Kullanmadığınız zamanlarda bildirim yoluyla sizi rahatsız edebilmektedir. Tüm bunları engellemek adına sistemin kendisi içerisinde yüklü olarak gelen uygulamaları devre dışı bırakınız.

gereksiz uygulamalar
gereksiz uygulamalar

2. Bilinmeyen kaynaklardan yüklenen uygulamaları siliniz.

Android işletim sistemli cep telefonlarda Google Play Store, IOS işletim sistemli cep telefonlarında App Store, uygulama mağazası olarak hizmet vermektedir. Bu mağazalar, içerisinde bulundurdukların uygulamaların güvenlik taramalarını yapmaktadır. Kullanıcıların geri bildirimlerini dikkate alarak olumsuzluk yaratan uygulamaları kaldırmaktadır. Bu bakımdan uygulama yükleme konusunda ilk olarak tercih edilmesi gereken uygulamalardır. Uygulama indirme konusunda resmi uygulama mağazalarının tercih edilmemesi, bilinmeyen kaynaklardan uygulamaların yüklenmesi, güvenlik zafiyetlerinin yaşanmasına sebep olabilmektedir. Bu sebepten ötürü, telefondan silinmesi gereken uygulamalar arasında bilinmeyen kaynaklardan yüklenen uygulamalar sayılmaktadır.

3. Pil tasarruf uygulamalarını siliniz.

Akıllı cep telefonlarının şarjının çok kısa sürede bittiği konusundaki şikâyetler uzun süredir devam etmektedir. İnsanlar bu durumu kabullenmekte zorluk çekmektedir. Her geçen gün görüntü ve ekran kalitesi artan telefonların şarjını kısa sürede bitirmesi son derece normaldir. Bu durumu kabullenmek yerine ekstra çözüm yollarına başvurmak mantıksız bir durumdur. Çözüm yolu olarak indirilen pil tasarruf uygulamaları telefonun arka planında sürekli olarak çalıştığından dolayı şarjın hızlı bitmesini engellemek yerine daha da artmasına sebep olmaktadır. Kullanıcılar, pil tasarruf uygulamasına ihtiyaç duymadan da şarjın daha yavaş bitmesi konusunda çözümler üretebilmektedir. Bunun için öncelikli olarak pil istatistiklerine, hangi uygulamaların veya hangi özelliklerin daha fazla şarj harcaması yaptığına bakılması gerekmektedir.

silinmesi gereken uygulamalar
silinmesi gereken uygulamalar

4. Anti virüs uygulamalarını siliniz.

Cep telefonlarının güvenliğinin sağlanabilmesi için anti virüs uygulamalarının kullanılması konusunda farklı fikirler bulunmaktadır. Kimi kullanıcılar anti virüs uygulamasının telefon için faydalı olduğunu düşünürken kimi kullanıcılar faydadan çok zararı olduğunu düşünmektedir. Aslında bakıldığında sürekli olarak arka planda çalışıyor olmasından dolayı zararının çok fazla olduğunu söylemek mümkündür. Sürekli olarak çalışıyor olması şarjın bitmesine ve sürekli olarak şarj edilmesi sebebiyle batarya ömrünün tükenmesine sebep olmaktadır. Aynı zamanda işlemciye önemli ölçüde bir yük yüklemektedir. Telefonun yavaşlamasına ve zaman içerisinde donmaların artmasına sebep olmaktadır. Bunun yerine telefonun kendi ayarları içerisindeki güvenlik önlemlerinin tercih edilmesi ve bu şekilde korunması daha doğru bir yöntem olmaktadır. Bu kapsamda bakıldığında telefondan silinmesi gereken uygulamalar ile ilgili dikkate alınması gereken en önemli hususlardan biri olduğu görülmektedir.

Antivirüs uygulamaları sizi bazı tehlikelere karşı korusa da olası durumlar için sürekli tetikte olduğu için cihaz kaynaklarınızı haddinden fazla tüketecektir. İnternette güvende olmanın yolları içeriğimizde açıkça ifade ettiğimiz gibi güvenlik önemlerini en iyi kendi kendinize alabilirsiniz. Anti virüs programları bu konuda her zaman yeterli olmayabilir. En iyi koruma, bilinçli şekilde telefon kullanmaktan geçer.

Yorum yapın