Telefon Şarj Olmuyor Sorunu Nasıl Çözülür?

Akıllı telefonların gün geçtikçe gelişmesi, telefonların daha fazla satılmasına, insanların daha sık telefon değiştirmesine sebep oluyor. Sektör bu kadar hızlı hareket ederken cep telefonlarının el değiştirmesi ya da arızalanması da buna bağlı olarak hız kazanıyor. Eskiden bir telefon 5 yıl kadar kullanılırken bugün 2 yıl dayanan telefon lüks sayılabiliyor. Bu sorunlardan biri de telefon şarj olmuyor sorunu. Şarj almayan telefon için neler yapılması gerektiğini bu yazıda sizler ile paylaşıyor olacağız.

Telefon Şarj Olmuyor Sorunu Nasıl Çözülür?
Telefon Şarj Olmuyor Sorunu Nasıl Çözülür?

Telefon Şarj Olmuyor Sorunu Neyden Kaynaklanır?

Telefonun şarj olmaması pek çok sebeple karşımıza çıkabilir. Öncelikle bu sebepleri listeleyelim. Daha sonra ise bu sebepleri sırası ile detaylandıralım…

Telefonun şarj olmamasının başlıca sebepleri;

  • Şarj adaptörünün arızalı olması
  • Şarj kablosunun arızalı olması
  • Şarj adaptörü ve kablonun uyumsuz olması
  • Telefonun şarj portunun bozulmuş olması veya kirlenmiş olması
  • Telefonun yazılımında ve / veya işletim sisteminde sorun olması
  • Telefon bataryasının sorunlu olması
  • Diğer sebepler…

Eğer şarj olmayan bir telefona sahipseniz ve bu sorun yeni belirmiş ise öncelikle durumu analiz etmenizi öneririz. Telefon şarj kablosu ve adaptörünü uzun zamandır kullanıyor iseniz bu donanımlar arızalanmış olabilir. Ayrıca telefonunuzun şarj soketinde de arıza meydana gelmiş olabilir. Bu arızalar pek çok sebeple meydana gelebilir. Telefon şarj olmuyor ise yukarıda listelediğimiz sebepler ya da bu sebeplere bağlı sorunlar söz konusudur. Bu yüzden tek tek sınama yaparak sorunu bulmaya çalışabiliriz.

Telefon Şarj Olmuyor Sorunu Nasıl Çözülür?
Telefon Şarj Olmuyor Sorunu Nasıl Çözülür?

Telefon Neden Şarj Olmuyor?

Eğer telefonunuz şarj olmuyor ise öncelikle şarj adaptörünüzü farklı bir şarj kablosu ile telefonunuza bağlayın ve şarj olup olmadığını kontrol edin. Eğer şarj yok ise adaptörü değiştirip sürekli kullandığınız kabloyu kullanın. Her iki ihtimalde şarj olmuyor ise tamamen farklı bir şarj adaptörü ve kablosu ile şansınızı deneyin. Çalışıyor ise sorunu bulabilirsiniz. Fakat çalışmıyor ise telefon şarj almıyor demektir.

Eğer telefonunuz şarj almıyor ise şarj portu kirlenmiş ya da oksitlenmiş olabilir. Temizleyerek tekrar çalıştığına emin olduğunuz bir şarj aleti ile test edin. Yine şarj olmuyor ise Android Batarya Ömrünü ve Sağlığını Öğrenme başlıklı yazımızdaki yöntemleri kullanarak batarya sağlığını öğrenmeye çalışın. AccuBattery uygulamasını kullanarak da batarya durumunuzu öğrenebilirsiniz. Zira batarya sağlıksız ve bozuk ise telefonunuz şarj olmayabilir. Eğer bataryanız da sağlam ise sorun büyük ihtimalle şarj soketindedir.

Şarj soketindeki sorunlar için profesyonel destek almanız gerekiyor. Eğer iPhone kullanıcısı iseniz En iyi iPhone Servisi Hangisidir? En iyi iPhone Servisleri başlıklı yazımızdaki servisleri inceleyerek telefonunuzun onarımını yaptırabilirsiniz. Ayarlar > Pil > Pil Sağlığı yolunu izleyerek pilinizin yüzde kaç sağlıklı olduğunu da öğrenebilirsiniz. %80 ve altı sorunlu bir batarya olarak tanımlanabilir. Eğer Android kullanıyor iseniz de güvendiğiniz bir teknik servisten yardım alabilirsiniz.

Telefon şarj almama sorunu bazı durumlarda da yazılımsal hatalardan kaynaklanır. Bu gibi durumlarda telefon yazılımının onarılması tavsiye edilir. Bu gibi durumlarda en kolay yoldan telefon yazılımını onarmanın yegane yolu, telefonu fabrika ayarlarına döndürmektir. Eğer hard reset yapmak isterseniz ilgili içeriklerimizi takip edebilirsiniz.

Tüm bu çözüm aşamalarını denedikten sonra telefonunuzun şarj olmama sorununu çözmüş olmanızı umuyoruz. Eğer kendiniz şarj olmayan telefonunuzu şarj alabilir hale getirdiyseniz, bunu nasıl yaptığınızı bizimle ve bu sorunu yaşayan diğer üyelerimizle paylaşmayı düşünebilirsiniz.

Photo of author

Bilir Kişi

"Takdir ediliyorsanız değil taklit ediliyorsanız başarmışsınız demektir." - Einstein Profesyonel işbirlikleriniz için bilirkisi[at]webdeyazilim[.]com adresime mail gönderebilirsiniz.

Yorum yapın