Stablecoin Nedir? Stablecoin Nerelerde Kullanılır?

Stablecoin gibi kripto paralar artık hepimizin ilgisini çekiyor. Buradan yüksek miktarlarda para kazananları gördükçe bizim de piyasaya girme isteğimiz artıyor. Fakat bu piyasalara girmeden önce öğrenmemiz gereken bazı terimler ve kripto para birimleri bulunuyor. Kripto paralar da kendi içlerinde belli çeşitlere ayrılıyor ve hepsinin farklı bir amacı var. Bu kripto para çeşitlerinden biri olan Stablecoin oldukça büyük bir öneme sahip. Stablecoin olarak nitelendirdiğimiz kripto para birimleri, kripto para borsaları ve alım satım yapan kişiler için oldukça önemli. Biz de bu yazımızda Stablecoin kavramı nedir, Stablecoin olarak nitelendirebileceğimiz kripto paralar hangileridir ve bu Stablecoin’ler hangi amaçlar için kullanılır sorularına yanıt vereceğiz.

Stablecoin Nedir? Stablecoin Nerelerde Kullanılır?
Stablecoin Nedir? Stablecoin Nerelerde Kullanılır?

Stablecoin Nedir?

Stablecoin, geleneksel fiyat para birimlerine bağımlı bir şekilde çalışan ve bu fiyat para birimlerine sabitlenen kripto para birimlerine verilen isimdir. Yani bu para birimleri günümüzde kullandığımız kâğıt paralar ile aynı mantıkta çalışırlar. Örneğin USDT kısaltmasına sahip olan Tether, Amerikan doları endekslidir ve her zaman dolarla aynı değere sahip olur. 1 dolar her zaman 1 USDT’ye eşittir. Bazı zamanlarda bu değer çok küçük miktarlarda artıp azalabilir.

Stablecoin hem kripto para piyasalarında hem de ticarette oldukça kullanışlı olabilmektedir. Bu yüzden stablecoin’lerin hacmi azımsanamayacak kadar çoktur.

En Önemli Stablecoin’ler Hangileridir?

Piyasada aktif olarak bulunan ve kullanılan onlarca stablecoin türü bulunmaktadır. Fakat bunlardan en önemlileri ve en yüksek hacimlileri şöyle sıralanabilir;

  • Tether (USDT) – 61 Milyar Dolar Hacim ile en büyük 3. Kripto para birimidir, Amerikan dolarına göre hareket eder.
  • USD Coin (USDC) – 21.8 Milyar Dolar Hacim ile en büyük 9. Kripto para birimidir, USDT gibi Amerikan dolarına göre hareket eder.
  • Binance USD (BUSD) – 8 Milyar Dolar Hacim ile en büyük 19. Kripto para birimidir, Binance borsası tarafından işlemlerin kolaylaştırılması amacı ile oluşturulmuştur ve Amerikan dolarına göre hareket eder.
  • DAI (DAI) – 4.5 Milyar Dolar işlem hacmine sahiptir. Diğer büyük Stablecoin birimleri gibi Amerikan dolarına göre hareket eder.

Bunların dışında Bitcoin BEP2 (BTCB), TerraUSD (UST), TrueUSD (TUSD) gibi daha birçok stablecoin bulunmaktadır. Fark edileceği üzere neredeyse hepsi USD endekslidir ve onun değerine göre hareket ederler.

StableCoins
StableCoins

Stablecoin Nerede Kullanılır?

Kripto para borsalarında ve kripto para ticaret işlemlerinde normal dolar, Euro veya Türk lirası gibi fiat para birimleri kullanılamaz. Bu yüzden stablecoin terimi türemiştir. Örneğin Bitcoin satın almadan önce sahip olduğunuz fiat parayı stablecoin’e dönüştürürsünüz ve sahip olduğunuz Stablecoin yardımıyla Bitcoin alışverişi yaparsınız. Ayrıca düzenli bir kripto para yatırımcısı iseniz yatırım yapmadığınız zamanlarda paranızı dolara veya türk lirasına çevirmek yerine USDT gibi para birimlerine çevirerek sonrasında hızlı bir şekilde işlem gerçekleştirebilirsiniz.

Binance gibi borsalarda kripto para yatırımı yapmayı düşünüyorsanız stablecoin kavramını daha çok görmeniz muhtemeldir. Günümüzde TL gibi para birimleriyle de birkaç kripto para alım satımı yapılabilse de, işleri detaylandırmak isterseniz mutlaka stablecoin almak durumunda kalırsınız. Hele ki yatırımlarınızı elektronik cüzdanlarda barındırmayı düşünüyorsanız mutlaka Stablecoin varlığınız olmalıdır. Umarız stablecoin kavramını içeriğimiz sayesinde iyi bir şekilde anlayabilmiş ve kavrayabilmişsinizdir. Stablecoin’in önemini unutmayın ve bu para birimlerini ticaretlerinizde aktif bir şekilde kullanmaktan çekinmeyin. Risk oranı düşük kripto para arayanların tercih ettiği bu coini detaylıca araştırmayı da ihmal etmeyin.

StableCoins
StableCoins

Kripto paralar, günümüzün en önemli yatırım araçları haline geldi. Son yıllarda ani düşüş ve yükselişlerin kaldıraçlı sistemlerde oldukça fazla para kazandırıyor olması pek çok yatırımcıyı kripto para borsasına girmeye teşvik etti. Özellikle Bitcoin gibi kripto paralar, kısa vadede yüksek kâr bırakarak insanların dikkatini çekmeyi başardı. Kazanç oranı en iyi kripto paralardan bir diğeri ise Ethereum olmuştu.

Çeşitli cihazlar ile üretilebilen bu kripto paralar sadece al-sat ile değil, üretim ile de para kazandırıyor. Sektör haline dönüşen bu yatırım türü piyasadaki ekran kartı fiyatlarını fazlası ile arttırdı. Son dönemlerde oldukça fazla yeni kripto para madenciliği türleri görülüyor. Bunlardan biri de Hard Disk ile madenciliğe izin veren Chia Coin. Pek çok kişinin gelir kaynağı olarak gördüğü kripto para borsası, farklı kripto para çeşitleri ile gün geçtikçe büyümeye devam ediyor.

Bu pazarda kendine yer bulmaya çalışan yeni yatırımcılar ise al-sat yaparak kısa vadede yüksek oranlı kâr elde etme peşinde. Bu ve benzeri kripto para içeriklerinden haberdar olmak istiyorsanız sitemizdeki içerikleri takip etmenizi öneririz.

Bilgi: Bu yazıdaki bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. İçeriklerimizdeki bilgiler, insanları kripto paralar hakkında her açıdan bilgilendirmek ve bu konuda daha bilinçli olmalarını sağlamak amacı ile içeriğe eklenmiştir. webdeyazilim.com, kripto paralar, borsa ve diğer yatırım araçlarının reklamını, tanıtımını ya da pazarlamasını yürütmemektedir. Tüm içeriklerimizin bilgi amaçlı tüketilmesi gerektiğini beyan ederiz.

Photo of author

Bilir Kişi

"Takdir ediliyorsanız değil taklit ediliyorsanız başarmışsınız demektir." - Einstein Profesyonel işbirlikleriniz için bilirkisi[at]webdeyazilim[.]com adresime mail gönderebilirsiniz.

Yorum yapın