Onboard Ekran Kartı Nedir? Onboard Kelime Anlamı

Onboard ekran kartı nedir sorusuna cevap vermeden önce ekran kartlarının hangi bileşenlerden oluştuğunu açıklamak gerekiyor. Ekran kartlarının temel bileşenleri işlemci (çip) ve RAM’dir. Bilgisayarlarda bulunan RAM’lerin aynı teknolojiye sahip farklı versiyonları ekran kartlarının üzerinde de bulunmaktadır. Bu yüzden de ekran kartının performansını sahip olduğu RAM ve bit değeri belirler.

Onboard Ekran Kartı
Onboard Ekran Kartı

Onboard ekran kartı nedir sorusuna daha iyi cevap vermek gerekirse, onboard kartlar bileşen olarak işlemci (çip) içerseler de kartların üzerinde veriyi önbelleğine alıp işleyecek RAM bileşeni bulunmamaktadır. Bu sebeple de onboard ekran kartları yer aldığı sistemin RAM’lerini kullanmaktadır. Genellikle laptoplarda kullanılan bu teknoloji, masaüstü bilgisayarlarda da kullanılmaktadır.

Bilgisayarınızın sistem özelliklerini görüntülediğinizde, Yüklü Bellek; 8 GB (Kullanılabilir miktar; 4 GB) gibi bir ifade yer alıyorsa bunun iki sebebi vardır. Ya bilgisayarınızda takılı olan ekran kartının sürücü-driver kurulumu yapılmamıştır yada ekran kartınız onboard teknolojisine sahiptir.

Onboard Ekran Kartı Avantajları

Onboard ekran kartları performans açısından kullanışlı değildir çünkü bilgisayarın mevcut RAM’lerini önbellek olarak kullanırlar ve bu durum bilgisayarın performansını olumsuz etkiler. Performans açısından kullanışlı olmasa da fiyat açısından onboard ekran kartına sahip bir laptop, harici bir ekran kartına sahip olan versiyonuna göre çok daha ucuzdur.

Onboard ekran kartı teknolojisinin tercih edilmesinin bir diğer sebebi de bilgisayarın kullanım amacından dolayı kullanıcının harici ekran kartına ihtiyaç duymamasıdır. Bilgisayarı oyun için değil de video izlemek, İnternette sörf yapmak ya da iş yapmak için kullanan kullanıcıların onboard ekran kartı kullanması mantıklı bir karardır çünkü onboard ekran kartına sahip laptopların şarjları daha dayanıklıdır. Diğer yandan, ekran kartı fiyatlarının çok fazla arttığını düşünürsek onboard ekran kartı kullanmak günümüz koşullarında mantıklı bir karardır.

Onboard Ekran Kartı Masaüstü
Onboard Ekran Kartı Masaüstü

Masaüstü Bilgisayarlarda Onboard Ekran Kartı Açma

Anakart firmaları ürettikleri bazı kart modellerinde kullanıcılarına dahili ekran kartı özelliği sunmaktadır. Bir anakartın bu özelliğe sahip olması, ekran kartı takılmadan da sistemin görüntü verebileceği anlamına gelmektedir.

Hepsiburada alışveriş sitesine girdiğinizde “Anakart” bileşenleri kısmında “Dahili Ekran Kartı” seçeneğini “Var” olarak işaretlemeniz durumunda onboard ekran kartına sahip kartlar sıralanmaktadır. Anakart üreticileri onboard tercih eden kullanıcıları diğer firmalara kaptırmamak adına yeni ürettikleri modellerde bile onboard teknolojisi kullanmaktadır.

Masaüstü bilgisayarlarda sistemin diğer donanımları birleştirildiğinde anakart soketlerinin üzerinde VGA veya DVI çıkışlarından onboard ekran kartı açma işlemini yapabilirsiniz. Ekran kartı testi yapmak içinde ilgili bağlantımızı kullanabilirsiniz.

Asus-Prime-A320M-F Anakartı
Asus-Prime-A320M-F Anakartı

Asus Onboard Ekran Kartı

Asus, dünyanın en iyi anakart üreticisi şirketleri arasında yer almaktadır. Mouse kullanılan Bios sistemi teknolojisinin öncülerinden olan Asus üretimi kartlar ülkemizde de çok popülerdir. Alışveriş sitelerinde marka kısmında “Asus”, Dahili Ekran Kartı seçeneğinde ise “Var” kısmını işaretlemeniz durumunda DDR3 ve DDR4 teknolojisine sahip ekran kartları listelenmektedir.

Fiyat performans olarak da Asus Prime A320M-F modelini önerebiliriz. Onboard Ekran kartı özelliğine sahip kartların en büyük dezavantajı ise VGA çıkışı vermeleridir. Bu anakartlarda yeni bir monitörü kullanmanız için ek aparata ihtiyaç duyarsınız çünkü yeni monitörlerde sadece HDMI ve DVI çıkışları bulunmaktadır.

Intel Onboard Ekran Kartı

Intel çipset işlemci kullanmak isteyen kullanıcılar içinde onboard ekran kartı teknolojisine sahip anakartlar bulunmaktadır. Fiyat performans açısından MSI B460M-A Pro kullanılabilecek bir anakart modelidir ve ülkemizde de stokları bulunmaktadır.

Yorum yapın