Hangi Güç Tasarruf Modunu Kullanmalısınız? | Uyku Modu – Hazırda Bekleme Modu

Uyku modu tam olarak ne yapar? Windows bilgisayarlarda ekstra bir seçenek olan Hazırda Bekletme modundan farkı nedir? Hangisini seçmelisiniz ve bunları kullanmanın dezavantajları var mı.. hangi güç tasarrufu modunu kullanmalıyız?

Kullanmayı bitirdiğinizde bilgisayarınızı her zaman kapatmayacaksınız. Çoğu zaman, dizüstü bilgisayarınızın kapağını kapatırsınız veya belki de uyurken bir görevi bir gecede tamamlamak için bırakırsınız.

Her iki durumda da – hemen veya sonunda – Uyku moduna geçeceğini bilirsiniz. Daha az güç kullanır ve ayrıca geri döndüğünüzde anında başlar.

Peki Uyku modu tam olarak ne yapıyor? Windows bilgisayarlarda ekstra bir seçenek olan Hazırda Bekletme modundan farkı nedir? Hangisini seçmelisiniz ve bunları kullanmanın dezavantajları var mı?

Hadi bir bakalım.

Uyku modu nedir?

Linux‘ta Askıya Alma olarak bilinen uyku modu, bir işletim sisteminin güç menüsünden veya çoğu durumda pilden güç alan bir dizüstü bilgisayarın kapağı kapatılarak etkinleştirilir.

Uyku modu kullanıldığında, bilgisayar düşük enerji durumuna girer. RAM dışındaki tüm bileşenlerin gücü kesilir: ekran, sabit sürücü ve bağlantı noktaları (ve harici sürücüler dahil olmak üzere tüm bağlı çevre birimlerinin bağlantısı kesilir veya çıkarılır)

sleep-mac
sleep mac

RAM hala kullanımda olduğu için açık kalır. Açık olan tüm belgeleriniz, ayarlarınız, uygulama verileriniz vb. Bilgisayarınızın RAM’inde saklanarak , bilgisayarınız uyanır uyanmaz kaldığınız yerden anında devam etmenizi sağlar.

RAM bellek modüllerinden yapılmış ve bu nedenle uçucudur çünkü ancak, veri olacak Uyku modundayken elektrik kesintisi durumunda kaybolabilir. Bu nedenle, önce önemli belgeleri ve dosyaları kaydettiğinizden emin olmalısınız.

Hazırda bekletme modu nedir?

Hazırda bekletme modu Windows ve Linux bilgisayarlarda mevcuttur ancak OS X’te standart bir seçenek değildir.

Uyku moduyla aynı prensipte çalışır, ancak bir adım daha ileri gider ve RAM’e giden gücü de keser. RAM’de depolanan tüm veriler sabit sürücüye yazılır, böylece elektrik kesintisi durumunda veri kaybı riskini ortadan kaldırır . Hiçbir bileşene güç verilmediği için, Hazırda Bekletme etkin bir şekilde bilgisayarı kapatmakla aynıdır.

windows-hibernate
hangi güç tasarrufu modunu kullanmalıyız

Güç düğmesine basarak hazırda bekletme modundan çıkarsınız. Veriler RAM’e geri gönderilir ve sizi aynı uygulamalar, dosyalar vb. İle önceki durumunuza geri döndürür.

Bu nedenle, hazırda bekletme modundan geri yükleme işleminin anında gerçekleşmemesi dışında, etki Uyku moduyla tamamen aynıdır. Ayağa kalkıp tekrar başlamaya hazır olmanız 30 saniye ile birkaç dakika arasında sürer.

Mac’te hazırda bekleme moduna alın!

Hazırda bekletme, Mac’te kullanıcı seçeneği olarak mevcut değildir, ancak mevcuttur. Sabit disk kullanan Mac’lerde buna Güvenli Uyku adı verilir ve dizüstü bilgisayar pilinin gücü azaldığında veya Apple’ın basitçe “uzun süre” olarak tanımladığı şekilde bilgisayar boşta kaldığında otomatik olarak etkinleşir.

Katı Hal Sürücüsü olan sistemlerde eşdeğer özelliğe Bekleme Modu adı verilir ve bilgisayar üç saate kadar Uyku modunda kaldıktan sonra etkinleştirilir. Apple, tamamen şarj edilmiş bir pili olan bir bilgisayarın, prize takılmasına gerek kalmadan Bekleme Modunda 30 güne kadar çalışabileceğini belirtiyor.

smart-sleep
hangi güç tasarrufu modunu kullanmalıyız

Hangisini Kullanmalısınız?

Öyleyse, iki mod arasında ince ama önemsiz olmayan farklılıklar var, hangisi kullanılacak?

Uyku modunun daha uygun olduğunu söylemeye gerek yok. Hazırda bekletme, bilgisayarınızı tamamen yeniden başlatma ihtiyacını çevirmekten daha iyi olabilir, ancak Uyku’nun sunduğu anlık yeniden başlatmaya yaklaşmaz.

Peki ya güç hususları?

Çoğu büyük dizüstü bilgisayar ve bilgisayar üreticisi, ürünleri için Energy Star sertifikası almaya çalışıyor. Bu, makinelerin Boşta (açık ama kullanılmıyor) ve Uyku gibi çeşitli koşullarda minimum enerji verimliliği düzeyine ulaşmasını gerektirir.

energy-star
hangi güç tasarrufu modunu kullanmalıyız

Örnek olarak, i3 işlemcili tipik bir Dell Inspiron 15 modelinin, bilgisayarın boşta olduğu ancak ekranın açık olduğu ve güç yönetimi özelliklerinin etkinleştirilmediği “kısa boşta” güç durumunda 6,9 W kullandığını göstermektedir.

Bu, Uyku modunda yalnızca 0,5 W’a ve bilgisayar kapalıyken fişe takılı kaldığında 0,2 W’a düşer. Sertifika hazırda bekletme durumunu ölçmez, ancak durum kapatılma durumuna yakındır.

Energy Star, hem Uyku hem de Hazırda Bekletme durumunun sizi yılda 25-75 ABD Doları civarında kurtaracağını tahmin ediyor. Tesadüfen, monitörün kapatılması bu miktarın yaklaşık yarısı kadar tasarruf sağlayabilir ve çoğu işletim sisteminde bir seçenek olan sabit diskleri kapatmak çok az tasarruf sağlar veya hiçbir şey yapmaz.

Başa sarma

Uyku veya Hazırda Bekletme modlarının kullanımıyla ilgili olarak ara sıra ortaya çıkan hatalar vardır, bu nedenle bunları düzeltmek için sisteminizi güncel tutmanız önemlidir.

Hazırda bekletme, en iyi şekilde daha uzun kesinti süreleri için kullanılır. Önemli bir pil tüketimi olmadan bilgisayarınızı birkaç saniye içinde Uyku modundan çıkarabilmenin rahatlığı, uzun süreli kullanım için daha da düşük güç modlarının akıllıca kullanılması, bunu günlük kullanım için en iyi seçenek haline getirir.

Günün sonunda dizüstü bilgisayarınızı mı kapatıyorsunuz yoksa sadece kapağı mı kapatıyorsunuz? Yorumlardan bize bildirin.

Photo of author

Mehmet Çoban

`TURKEY 🇹🇷 ▪︎`Edit ▪︎`Decup ▪︎`Photoshop ▪︎`Content Producer ▪︎`Social Media Management

Yorum yapın