E-Ticaret İçin Şahıs şirketi Kurma Maliyeti Nedir?

E-Ticaret yapabilmek için belli başlı şartları yerine getirmek gerekiyor. Bu şartlardan birisi ise şirket kurmak. Uygun maliyet ile şirket kurmanın en temel yolu ise şahıs şirketi kurmaktan geçiyor. Bu içerikte E-Ticaret yapmak için olmazsa olmazlardan şirket kurma türlerinden biri olan şahıs şirketi kurma maliyetinden ve süreçlerinden bahsediyor olacağız. 

T-Ticaret için Şahıs Şirketi Kurma

E-Ticaret yapabilmek için pek çok görevi yerine getirmemiz gerekiyor. Bu görevlerden az çok E-Ticaret eğitim serimizde bahsediyoruz. Bu içeriğin ana konusu ise E-Ticaret yapabilmek için gerekli olan şirket kurma ile ilgili. En uygun fiyata şirket kurmak için kurmamız gereken şirket türü şahıs şirketidir. 

Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti

Şahıs şirketi kurmak için öncelikle şahıs imza beyannamesi gerekiyor. Bu belgenin ücreti 2020 yılı itibarı ile 100 TL. Bu belge noterden alınabiliyor. Şahıs şirketi kurmak için ayrıca muhasebeci vekaleti de gerekiyor. Onun ücreti 148 TL. Şirket kuruluş servis bedeli için 250 TL, vergi dairesi sözleşme damga vergileri için 50 TL ödedikten sonra şahıs şirketi kurma işlemi gerçekleşmiş oluyor. Gerisi mevduata göre ilerliyor ve şahıs şirketiniz açılmış oluyor. 

Şahıs şirketinin açılması için toplamda 550 TL ödeme yapmak gerekiyor. Bu tür işlemleri halletmek için bir muhasebeci ile anlaşabilirsiniz. Ya da bu işi dijital olarak sizin adınıza halleden firmalar ile çalışabilirsiniz. Artık pek çok sektörün internetten faaliyet gösterdiğini biliyoruz. Zaten amacımız işimizi internete taşımak. 

Şahıs şirketi kurma maliyeti her ne kadar 550 TL olsa da iş bu kadar ile bitmiyor. Ödemeniz gereken bazı ödemeler daha var. Bu ödemeler ise kira stopajı, aylık KDV beyannamesi, 3 ayda bir muhtasar beyannamesi, 3 ayda bir gelir geçici beyannamesi ve yıllık gelir vergisi beyannamesi olarak devam ediyor. 

Kira Durumu Maliyeti Etkiliyor

Eğer işletme adresiniz kira ise kiranızın ¼ i kadar kira stopajı ödemeniz gerekiyor. Eğer kirada değil kendi yerinizde iş yapıyor iseniz yani mülk sahibi iseniz kira stopajı ödemenize gerek yok. Ayrıca kiralık sanal ofis ya da benzeri şekilde bir şirket içerisinde kiralık barınıyor iseniz yine kira stopajı ödemenize gerek bulunmuyor. Zaten o adresler için size kira hizmeti sağlayan kişiler stopaj ödediği için bu gibi yerler bazı durumlarda avantajlı olabiliyor. 

  •  Her ay KDV beyannamesi (58,80 TL damga vergisi)
  • 3 ayda bir muhtasar beyannamesi (58,80 TL damga vergisi)
  • 3 ayda bir gelir geçici beyannamesi (91,70 TL damga vergisi)
  • Yıllık gelir vergisi beyannamesi (122 TL damga vergisi)

Şahıs firmaları için gelir vergisi dilimleri ise 2020 yılı için şu şekilde: 

Şahıs şirketlerinin elde ettiği gelir üzerinden gelir vergisi hesaplanır. Bu hesaplama kademeli olarak yapılır. Minimum gelir vergi dilimi yüzde 15’den başlar. Maksimum vergi düzeyi ise %40’a göre hesap edilir. 

  • 22.000 TL’ye kadar olan gelirlen için %15
  • 49.000 TL’nin  22.000 TL’si için 3.300 TL, geri kalanı için %20
  • 120.000 TL’nin  49.000 TL’si için 8.700 TL, geri kalanı için %27
  • 600.000 TL’nin  120.000 TL’si için 27.870 TL, geri kalanı için %35

600.000 TL’den fazlasının  600.000 TL’si için 195.870 TL, geri kalanı için %40 oranında gelir vergisi ödemesi gerekiyor. Veriler 2020 yılına göre sunulmuştur. 

Özet

Şahıs şirketi kurmak için 2020 yılında 550 TL gibi bir tutar ödemek ve yasal işlemleri halletmek gerekiyor. Daha sonra işler büyüdükçe çeşitli vergiler ödemek gerekiyor. Bu vergiler ve sonraki masraflarınız satış yaptıkça şekillenecek ve satışlarınız içerisinde zaten bu vergiler önceden hesaplanmış olacak. Ürün fiyatı hesaplarken dikkat edilmesi gerekenlerden biri de tüm masrafları ürüne yansıtabilmektir. 

E-Ticaret hakkında daha fazla bilgiye sahip olmanız için hazıladığım bir içeriğin de sonuna geldik. Lütfen diğer E-Ticaret içeriklerimize göz atmayı ihmal etmeyin. Ayrıca e-ticarette en sık yapılan yanlışları da mutlaka ama mutlaka okuyun ki aynı yanlışlara düşerek vakit kaybetmeyin. Sonraki yazılarımda görüşmek üzere. 

E-Ticaret Eğitim serimizde yer alan tüm konular hakkında aşağı kısımdan yorum yapabilirsiniz. Tüm E-Ticaret içeriklerimizi görmek için ilgili kategoriyi ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz E-Ticaret Eğitimi içeriğimize giderek tüm içeriklerimize oradan ulaşabilirsiniz. Yorum yapmaktan lütfen çekinmeyin. Elimizden geldiğince tüm yorumlara hızlı şekilde yanıt vermeye çalışıyoruz. Sorularınızı samimiyetle cevaplayacağımızdan şüpheniz olmasın. Serinin diğer yazılarında görüşmek üzere…  

Photo of author

Burak Durmuş

Belgeli Web Tasarım, Grafik Tasarım ve Dijital Pazarlama uzmanı. Tecrübeli E-Ticaret Yöneticisi. Öğrendiklerini öğreterek pekiştirmeye çalışan gönüllü bir yazar. Kişisel Hesaplar: Instagram @oburakdurmus * Twitter @oburakdurmus

Yorum yapın