E-Ticarette Rakip Analizinin Önemi – Rakip Analizi Yapma

E-Ticarette yapılan en sık yanlışlardan birisi Rakip Analizi Yapmadan E-Ticarete Başlamak olarak bilinir.  Rakiplerin sattığı ürünleri, fiyatlarını, stok durumlarını, tedarikçilerini, kalitelerini, reklam stratejilerini, çalışma ortamlarını ve müşteri ilişkilerini bilmeden hedeflenen kategoride oldukça geride kalabilirsiniz. Bu da E-Ticaret süreçlerinizin verimsiz olması anlamına gelir. Rakip analizi yapmanın ne kadar önemli olduğunu bu içerikte öğrenebileceksiniz.  

E-Ticarette Rakip Analizinin Önemi

Rakip analizi, sektördeki rakiplerinizin hakkında bilgi toplamanın en genel halidir. Rakiplerinizin hangi ürünleri hangi fiyata sattığını bilmek size avantaj sağlabilir. Hangi mecralarda reklam verdiğini, hangi tür reklamlar vererek hangi dönüşümleri elde ettiğini bilmek de size kazanç sağlayabilir. Bunların yanı sıra rakibinizin diğer tüm stratejilerini ve hareketlerini analiz etmek size oldukça kazanç sağlayabilir.  

Rakip analizi alenen yapılmaz. Birini ıssız bir sokakta takip eder gibi rakiplerinizi takip ederek analiz edemezsiniz. Dijital medya bu yüzden var ve dijital medyanın tüm imkanlarından faydalanmak E-Ticarette başarılı olmak için altın kurallardan biridir. E-Ticaret internet ortamında yapılan bir ticaret iken rakiplerin analizlerini fiziksel dünyada yapmak oldukça yanlış bir hamle olacaktır.  

Rakip Analizi Nasıl Yapılır? 

Sektördeki rakiplerimizi yakın takibe alarak ya da almayarak takip edebiliriz. Her iki şekilde de belirli bilgiler elde edebiliriz. Bu tür bilgiler yetmediğinde farklı analiz yöntemlerini deneyebiliriz. Rakiplerimizin hangi ürünleri ne kadar sattığı bilgisini edinmek için çeşitli yöntemler kullanabiliriz. Pazaryeri üzerinde mağaza profili üzerinden ya da internet ortamında E-ticaret sitelerine aldıkları trafiği analiz ederek belirli çıkarımlarda bulunabiliriz.  

Rakipleri izleyebileceğimiz en iyi ortam internet ortamıdır. Burada ziyaretçilerin rakip ile olan ilişkilerini analiz edip bu analizlerin sonuçlarına göre yeni stratejiler geliştirebiliriz. Bunun için pek çok yöntem bulunuyor.  

Örneğin, rakibimizin internet sitesinin en çok tıklanan ürünlerini bulabildiğimizi varsayalım. -Ki böyle bir imkan var- Hangi ürünün ne kadar tıklandığını öğrendikten sonra ilgili ürünü belirli bir süre takibe alalım. Sepete ekleyip ürünün kaç adet alınabiliyor olduğunu sürekli kontrol edelim. Eğer çok görüntüleme alan ürünün stok miktarı da azalıyor ise demektir ki ilgili ürün gerçekten satılıyor. Bu durumda ilgili ürünün varyantlarını satmaya başlayabiliriz demektir.  

Rakibimizin ilgili ürünü hangi fiyata sattığını da analiz raporlarımızda görebilmeliyiz. Fiyat konusunda rakip ile rekabete girebiliyor isek ilgili ürünü bizden satın almaları için şansımız var demektir. Bu gibi pek çok rakip bilgisini analiz sonucunda alabiliriz ve bu analiz sonuçlarını yerinde ve zamanında kullanarak satışlarımızı arttırabiliriz.  

Rakip analizi yapılmadan girilen E-Ticaret süreçlerinde başarı hedeflemek doğru olmaz. Rakiplerin neler sattığını, ne kadar sattığını ve nereye sattığını bilmek pazarı anlamak için oldukça önemlidir. Bu yüzden rakip analizi E-Ticarette son derece önemli bir noktadır.  

E-Ticaret Eğitim serimizde yer alan tüm konular hakkında aşağı kısımdan yorum yapabilirsiniz. Tüm E-Ticaret içeriklerimizi görmek için ilgili kategoriyi ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz E-Ticaret Eğitimi içeriğimize giderek tüm içeriklerimize oradan ulaşabilirsiniz. Yorum yapmaktan lütfen çekinmeyin. Elimizden geldiğince tüm yorumlara hızlı şekilde yanıt vermeye çalışıyoruz. Sorularınızı samimiyetle cevaplayacağımızdan şüpheniz olmasın. Serinin diğer yazılarında görüşmek üzere…  

Photo of author

Burak Durmuş

Belgeli Web Tasarım, Grafik Tasarım ve Dijital Pazarlama uzmanı. Tecrübeli E-Ticaret Yöneticisi. Öğrendiklerini öğreterek pekiştirmeye çalışan gönüllü bir yazar. Kişisel Hesaplar: Instagram @oburakdurmus * Twitter @oburakdurmus

Yorum yapın