E-Ticaret Beklentilerinizi Düşük Tutun! Hayalleriniz Büyük Olsun!

E-Ticarette en sık yapılan yanlışlardan biri olan E-Ticaretten yanlış şeyler beklemek oldukça önemli bir hatadır. E-Ticaretten kasıt nedir? E-Ticaret Nedir? Kişi, E-Ticaret söylemi ile neyi ifade etmektedir? Tüm bu soruların cevabını bulmak E-Ticaretten beklenen yanlış şeylerin cevaplarını bizlere verecektir. E-Ticaret beklentilerinizi düşük tutun ama gerçekçi olun. Boş hayaller değil gerçekçi hayaller kurun! Hepimiz için bugün mars fütürist bir hayal. Her ne kadar imkansız olmasa da bizim ömrümüz için ne kadar muhtemel? E-Ticaret stratejilerimize de benzer şekilde daha gerçekçi ve çağa uygun karar vermeliyiz.

E-Ticaret Beklentilerinizi Düşük Tutun! Hayalleriniz Büyük Olsun!

E-Ticaret süreçlerinde en çok yapılan yanlışların ilki E-Ticaretten Yanlış Şeyler Beklemek olarak bilinir. E-Ticaret denince akla internetten yapılan satışlar gelmektedir. Çok genel olsa da bu doğru bir ifadedir. Ancak yeteri kadar doğru değildir. Biraz daha açılması gerekir. Yanlış beklentiler içerisine girmemek için E-Ticaretten beklentilerin ne olduğu iyice analiz ve ifade edilmelidir.  

E-Ticaret, ülkemizdeki internet kullanıcılarının sayısına bakılarak bazı durumlarda abartılabilmektedir. Ülkemizde +40 Milyon internetten alışveriş yapan kullanıcı bulunuyor. Bu sayı gittikçe artıyor ve bildiğiniz üzere geleceğin ticaret sektörü E-Ticaret. Bu sebeple insanlarımız yanlış düşüncelere kapılabiliyor. E-Ticarete başladığı an +40 milyon müşteriye görünüp satış yapabileceğini zanneden büyük bir kitle var.  

Tek Satıcı Siz Değilsiniz!

Unutulmamalıdır ki +40 milyon kitle var ise ona uygun da satıcı var. Yani müşteriniz gibi 40 milyon kitle var ise sizin gibi de 40 milyona uygun bir satıcı topluluğu var. Büyük bir pasta var ise büyük de paydaşları var. Bu sebeple sadece 40 milyon olan müşteri sayısına değil, satıcı sayısına da bakmakta fayda var.  

Diğer yandan +40 milyon civarında olan ve internetten alışveriş yapan insanlara ulaşmak sanıldığı kadar kolay değil. Hedef kitleye ulaşmak için çok iyi reklam stratejileri, kampanyalar ve araçlar gerekiyor. Tüm bunları en iyi şekilde kullanarak hedef kitlenizin size ulaşmasını kolaylaştırırken, sizler de hedef kitlenize ulaşabilirsiniz. Fakat yine belirtmek isterim ki sattığınız ürün ya da hizmet ne olursa olsun, ona ihtiyaç duyan kişilerin size ulaşabiliyor olması büyük sabır ve emek ister. Sandığınız kadar kolay olmayabilir.

E-Ticaretteki Hedefleriniz Gerçekçi Olsun!

E-Ticaretten ne beklediğimizi tam olarak bilmemiz gerekiyor. Ne kadar sürede ne kadar kazanç talep ediyoruz? Ne kadar sürede ne kadar kazanç elde etmek gerekiyor? Ne kadar yatırım ile ne kadar kazanç elde edilebiliyor gibi soruları kendimize sormamız gerekiyor. Bu soruların yanıtları eğer E-Ticaret yapısına uyuyor ise E-Ticarete girebiliriz.  

İnternette 40 milyon kişi var deyip bir E-Ticaret sitesi açmak ve buraya herkesin gireceğini, ürünlerinizi satın alacağını ve para kazanacağınızı düşünmeniz hata olur. E-Ticaret bir süreçtir ve her aşaması iyi organize ediliyor olmalıdır. Bu sebeple E-Ticaret işine girmeden önce E-Ticaret kavramının iyi öğrenilmesi gerekir. Kolay para kazanılacağını düşünüp “en çok tutan ürünleri alır satarım” mantığı ile yaklaşan kişilerin bu yaklaşımını engellemek için bu eğitim serisini hazırladığımı lütfen unutmayın.

Doğru bir E-Ticaret sürecine girmek için öncelikle E-Ticaret’in ne olduğunu öğrenin, daha sonra sizin kastınıza uyuyor mu uymuyor mu bunu analiz edin ve sadece kafanızdaki iş ile E-Ticaret yapısı uygun ise E-Ticaret işine girin. 

Kişinin E-Ticaretten Kastı Nedir?  

Bir kişi E-Ticaret yapmayı kafaya koymuş ise öncelikle E-Ticaret Nedir bunu bilmelidir. Daha sonra kendisi hangi E-Ticaret yöntemlerinden birini seçmek istiyor buna karar vermelidir. İnternetten satış yapmak isteyen herkes E-Ticaret yapıyor diyemeyiz. Bu yüzden öncelikle E-Ticaret kavramı netleştirilmelidir.  

E-Ticaret yapmaya karar vermişseniz öncelikle ürün mü hizmet mi satacağınızı bilmelisiniz. Eğer halihazırda bir iş fikriniz yok ise önce iş fikrini oluşturmalısınız. Daha sonra bu fikirden yola çıkarak tam olarak ne istediğinizi ifade etmelisiniz.  

Örnek ile açıklayacak olursam; 

E-Ticaret sektörüne girmek istiyorsunuz. İnternetteki potansiyeli göz önünde bulundurarak internetten satın alınabilecek ürünleri araştırıyorsunuz. Bu durumda E-Ticaretten kastınız İnternetten telefon satmak olacaktır. İnternetten telefon ve aksesuarları da satabilirsiniz. Bunların yanında telefon kulaklıkları, şarj aletleri ve hatta tablet bile satabilirsiniz. Tüm bunlar alakalı ürünlerdir ve internet ortamında rahatlıkla satılabilir. (Rahat satılan ürünün rekabeti yüksek olur!) 

İnternette ilan vermiş bir arabuluculuk şirketi olduğunuzu varsayalım. İnternette hizmet satıyor olacaksınız ve bu bir E-Ticaret olmayacak. E-Ticaret, ürün alış-satışına yönelik bir yapıdır. Hizmet alış-satışını her ne kadar ticaretin internetteki hali olsa da E-Ticaret olarak ifade etmeyiz. Bu yüzden E-Ticaret yapacağını düşünen kişi E-Ticareti tanımlamalıdır. Bu tanım sayesinde en doğru E-Ticaret modeline yönelebilir.  

  • Web tasarım hizmeti verirken bazı müşterilerim kendi işlerini internete taşıyarak ürün satmadan sadece hizmetlerini tanıtacak bir site istediğini, bu siteyi E-Ticaret sitesi zannettiklerini görmüştüm. Çevremde birkaç kişi bu E-Ticaret algısına sahip ise çok daha fazlası aynı algıya sahip olabilir. Bu anlatımlar bazı arkadaşlara aşırı basit gelebilir fakat bu kadar basic düzeyde anlatmamın sebepleri var.

E-Ticaret Tanımınız Doğru Olsun!

İnternetten telefon satmak için bir satın alma opsiyonu gereklidir. Bu opsiyon E-Ticaret altyapılarında mümkündür. Ödeme alabilen bir ürün detay sayfasının olması gerekir. Bu sayfanın güvenli olması gerekir. Ürün hakkındaki bilgilere açıklayıcı bir üslup ile yer verilmelidir. Bu şekilde iş yürütmek isteyen biri E-Ticaret kavramını doğru anlamıştır.  

E-Ticaret süreçlerine girmeden önce ayrıca E-Ticaretin aklınızdaki işe ne kadar uyup uymadığını analiz etmeniz gerekir. En önemli aşamalardan birisi budur. Eğer altın satıyorsanız altının internetten ne şartlarda satıldığını araştırmanız gerekir. Mevcut altyapıların buna uygun olup olmadığını teyit ettikten sonra bu işe girişebilirsiniz. Altın sadece bir örnektir. İnternetten Bugatti satmayı da düşünebilirsiniz. Fakat internet buna ne kadar uygundur? E-Ticaret bu iş için ne kadar uygundur bunu analiz etmeniz gerekir.  

Analizler sonucunda eğer yapılabiliyor ise E-Ticaret işine girilebilir. Çünkü akıldaki iş modeli E-Ticaret yapısına uyuyordur ve gerekli teknik süreçlerden sonra proje hayata geçirilebilir. Fakat E-Ticaret ile satılamayacak bir ürünün E-Ticarette fazla kitlelere ulaşılıyor diye satmaya çalışmak hata olacaktır. Bu hatanın iş süreçleri başlamadan önlenmesi gerekir –ki bu durumda ek masraflardan kaçınılmış olunur.- 

E-Ticaret Beklentilerinizi Düşük tutun. Sayıları gözünüzde abartarak gerçek dışı düşüncelere kapılırsanız elde ettiğiniz grafikler moralinizi bozabilir. 40 milyon insan var diye girdiğiniz bu serüvende günde üç beş kargo çıkardığınız için üzülmenizi istemem. Fakat o noktada pes etmenizi de istemem. Gerçekler ile yüzleşip daha sıkı çalışmalı ve daha iyi stratejiler geliştirmelisiniz. Bu yüzden eğitim serisinin ilerleyen bölümlerinde daha kararlı ve daha istikrarlı bir süreç izlemeniz için daha detaylı rehberler yayınlayacağım. Serinin tamamını okumanızı tavsiye ederim.

E-Ticaret Eğitim serimizde yer alan tüm konular hakkında aşağı kısımdan yorum yapabilirsiniz. Tüm E-Ticaret içeriklerimizi görmek için ilgili kategoriyi ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz E-Ticaret Eğitimi içeriğimize giderek tüm içeriklerimize oradan ulaşabilirsiniz. Yorum yapmaktan lütfen çekinmeyin. Elimizden geldiğince tüm yorumlara hızlı şekilde yanıt vermeye çalışıyoruz. Sorularınızı samimiyetle cevaplayacağımızdan şüpheniz olmasın. Serinin diğer yazılarında görüşmek üzere…  

Photo of author

Burak Durmuş

Belgeli Web Tasarım, Grafik Tasarım ve Dijital Pazarlama uzmanı. Tecrübeli E-Ticaret Yöneticisi. Öğrendiklerini öğreterek pekiştirmeye çalışan gönüllü bir yazar. Kişisel Hesaplar: Instagram @oburakdurmus * Twitter @oburakdurmus

Yorum yapın