Drone Teknolojisi Nedir? Ne İşe Yarar?

Drone teknolojisi nedir? Ne işe yarar? Son dönemde adından sıkça söz ettiren drone teknolojisi nasıl yapıldı? Bu garip uçan araçları gelin yakından inceleyelim.

Drone Teknolojisi Nedir? Ne İşe Yarar?

Drone Teknolojisi Nedir?

Günümüz teknolojilerinden biri olan drone’lar, geleceğin teknolojisinde önemli bir yer tutacak gibi duruyor. Nitekim drone teknolojisinin oluşturduğu etki, diğer öncü teknolojilerin çok azı tarafından yakalanıyor.

Pervanelerinin Yapısı

Drone’umuzu gökyüzüne bırakmak istediğimizde pervaneleri güvenli gözükmese de işlerini gayet iyi bir şekilde yapan parçalar oluyor. Pervaneler genellikle plastikten üretiliyor ancak ahşap ve karbon fiber gibi farklı malzemelerle üretilen modellerini bulmak da mümkün. Pervanelerin boyutları genel olarak 3cm ile 4,5cm arasında değişiyor.

Çerçeve ve Kasa Yapısı

Çerçeve boyutları ne kadar değişkenlik gösterse de her drone bir çerçeve ile başlar. Bu çerçeve İHA tasarımları içerisindeki en ağır parça olma konusunda batarya ile yarışır desek yalan söylemiş olmayız. Nitekim bu ağır yapı drone uçarken onu daha dayanıklı hale getirmektedir. Çerçeve boyutları genel olarak 300mm ile 800mm arasında değişmekte olup, plastik ve karbon fiberden üretilmiştir.

Motorlarının Yapısı

Motorlar yapısı drone’un havada kolayca uçabilmesi için geliştirmiş bir sistem olarak tarif edilebilir. Motorlar pervaneyi çeviriyor ve ortaya çıkan güç drone’un havada kalmasını sağlıyor. Bu motorlar 20000 RPM’ye kadar çıkan dönüşlere sahip ve normal motorların aksine üç bağlantıya sahipler ve yüksek enerji kaynakları istemelerinin yanı sıra hızlarını kontrol etmek için de karmaşık elektroniklere ihtiyaç duyuyorlar. Drone’un bu kadar hızlı ve kolayca yükselebilir olmasında motorlar çok etkili bir yere sahip.

Drone

Elektronik Hız Kontrol Sistemi (ESC)

Electronic Speed Controller (ESC) ya da Türkçe tabirle Elektronik Kontrol sisetmi, motorlara elektrik dalgalarını gönderen cihaz olarak tanımlanabilir. ESC’nin asıl görevi, pilden motora giden elektrik yükünü kontrol etmek. Motor başına bir ESC’ye sahip yapıda tasarlanır.

Batarya Yapısı

Batarya yapısı genel olarak lityum polimer batarya(LiPo) batarya ve genellikle 6 adt AA pilden oluşmaktadır. Kısa sürede yüksek enerji akımları oluşturabilmesi sayesinde drone bataryasında Lityum polimer batarya tercih edilmekte.

Uçuş Kontrol Panosu

Merkez beyin veya anakart olarak da tanımlanabilen yapı bütün sistemin çalışmasını sağlayan parça olarak drone’da yer almaktadır. Temel olarak ele alındığında bu anakart yapısı drone’da özel hareket, yer çekimi algılaması ve dönüş hareketlerinin kontrolünün sağlanmasında etkili olur.

Photo of author

Bilir Kişi

"Takdir ediliyorsanız değil taklit ediliyorsanız başarmışsınız demektir." - Einstein Profesyonel işbirlikleriniz için bilirkisi[at]webdeyazilim[.]com adresime mail gönderebilirsiniz.

Yorum yapın