Chia Coin Nedir? Kaç TL? Nasıl Kazılır? SSD – HDD Madenciliği

Son zamanların en popüler yatırım araçlarından biri kripto para. Binlerce resmi ve gayrı resmi alt coin ile birlikte durdurulamayan bir borsa haline gelen kripto para borsasına bir yenisi daha eklendi ve ses getirmeye şimdiden başlıyor. Yarışa sonradan katılan bu kripto paranın adı Chia Coin. Bu yazıda Chia Coin nedir? Kaç TL? Chia Coin nasıl kazılır gibi sorulara yanıt vereceğiz.

Chia Coin Nedir? Kaç TL ve Nasıl Kazılır?
Chia Coin Nedir? Kaç TL ve Nasıl Kazılır?

Blockchain teknolojisini kullanarak şifrelenmiş para birimleri üretmek, madencilik yapmak günden güne zorlaşıyor. Zorlaşan her sistemde önlerden yer almak daha sonraları rahat etmek anlamına gelebiliyor. Zamanında BTC yatırımı yapıp da ilk yükselişte çekilmeyen, sonuna kadar giden yatırımcıların binlerce kat fazla kâr ettiklerine şahit oluyoruz. Belki sizler de onlardan birisiniz ve yeni yatırım kanalları aradığınız için bu yazıyı okuyorsunuz. Kim bilir. 🙂

Kripto Para borsasının yeni oyuncularından olan Chia Coin ise son zamanların en popüler coinleri arasında yerini alacak gibi görünüyor. Bunun en temel sebebi HDD ile mining yapılmasına izin veren bir mimarisinin olması. Ekran kartı fiyatları durdurulamayacak ölçüde artış gösterdi ve göstermeye devam ediyor. Üstelik stok sorunları da cabası. Paranız olsa bile ekran kartı alamıyorsunuz. (sadece madencilik için değil mütevazı bir masaüstü toplarken bile ekran kartı bulmak çok zor) Bu sebeple kripto para madenciliği yapamıyorsunuz. Hal böyle olunca da yatırımcılar alternatif yatırım coinleri arıyor.

Chia Coin mimarisi itibarı ile HDD madenciliği üzerine kurulmuş bir sistem. Ekran kartı ile hapılan hash işlerinin benzerini hard disk ya da solid state disk ile yapmaya yarayan yenilikçi ve çevreci bir alt coin. Çevreci diyorum çünkü GPU mining muazzam ölçüde çevreye zarar vermeye daha şimdiden başladı. Yüksek frekansta çalışan grafik işlem birimleri yüksek güç tüketimi, gaz salınımı ve ısı yayılımı ile birlikte çevreye geri dönülmeyecek zararlar vermeye başladı. Chia Coin bu sisteme karşı gelen mimarisi ile daha çevreci bir coin olduğunu iddia ediyor. Karbon ayak izine dikkat eden yatırımcıların bu farkındalığı görmezden geleceğini hiç sanmıyorum.

Şimdi bu dağıtık bilgileri derleyip toparlamaya başlayalım ve bu coinin ne olduğunu, nasıl işlediğini daha detaylı anlamaya çalışalım.


Chia Coin Nedir?

Chia Network, BitTorrent’in kurucusu Bram Cohen tarafından oluşturulan çevre dostu yeni bir kripto para birimi ve akıllı işlem platformudur. Bitcoin blok zincirine benzeyen Chia, kaynak hesaplama gücü değil, disk alanı bakımından sektordeki diğer oyunculara da ilham vermektedir. Bunu elde etmek için enerji yoğun “iş kanıtı” yerine “alan kanıtı” ile yer değiştirilme işlemi uygulanmakta ve böylece disk hash doğrulamak için ana kaynak haline getirilmektedir. Hash çözmek için GPU enerjisi değil disk alanından faydalanılmakta, HDD ve SSD okuma-yazma performansı işleme dahil edilmektedir.

Beta testnet, Chia’nın akıllı işlem programlama dili Chialisp’in ilk sürümünü tanıttı. Şu anda mevcut olan akıllı işlemler şunlardır: atomik takaslar, yetkili paydaşlar, kurtarılabilir cüzdanlar, multisig cüzdanlar ve oran sınırlı cüzdanlar. Chia Network’ün kurucusu ve BitTorrent’in eski kurucusu Bram Cohen Chialisp hakkında daha fazla bilgiye sahiptir.

Alfa test ağı, Chia’nın tam bir düğüm, çiftçi ve zaman ağzı içeren blockchain konsensüs katmanını da tanıtmıştır. Chia blockchainin su anda alfa testleri yapılmakta olduğu için, henüz işlemleri desteklememektedir.

Bu bir alfa sürümü olduğundan, release errata ‘yı incelemek isteyebilirsiniz.


Hemen yukarıdaki kesin anladığınız üzere Chia.net üzerindeki sözde Türkçe’ye çevrilmiş olan bir alıntıdır. Buradan Chia hakkında teorik de olsa nasıl oluşturulduğuna dair bilgi almak mümkün. Fakat asıl merak ettiğimiz şey bu Blok Zinciri nasıl bir mimariye sahip? Bunun cevabını öğrenmek isteyen ileri seviye yatırımcılar GitHub üzerinden projeyi inceleyebilirler. Ayrıca projenin yazılım dili olan Chialisp’i incelemek isterseniz kaynak kodlarına yine GitHub üzerinden erişebilirsiniz.

chia coin SSD ve HDD madenciliği
chia coin SSD ve HDD madenciliği

Chia Coin Kaç TL?

Bu soruyu sormak için henüz erken bunu biliyoruz. Fakat kripto para dünyasına hakim olmayan “yatırımcıların” ilk merak ettiği şey “kaç para?” bu meret? Kaça alınır? Kaça satılır? Bu yüzden fiyatı hakkında küçük bir paragrafa yer vermek istedim.

1 Chia Network bu yazı tarihi itibarı ile 668.00 USD yani 5.583,26 TL civarındadır.

Ayrıca bu yazıyı yazarken son 24 saatte %7,24 değer kaybettiğini de belirtmek isterim. İleride “nereden nereye yahu” demek nasip olur belki. 🙂 Action Coin‘de bunu demiştik ve 3 yılda dediğimiz çıktı. Artık yarı müneccim sayılırız 🙂

Chia Coin Nasıl Kazılır? SSD – HDD Madenciliği

Chia Coin Nedir? Kaç TL ve Nasıl Kazılır?
Chia Coin Nedir? Kaç TL ve Nasıl Kazılır?

Chia Coin kazmak için tam anlamı ile detaylı bir rehber istiyor iseniz lütfen yorum yaparak bunu bildirin. Zira bu içerik sadece bu coinin ne olduğunu, teorik olarak nasıl bir yapıya sahip olduğunu ve aşağı yukarı kaç TL ve kaç dolar olduğunu ifade etmek üzerine hazırlandı. Bu yüzden detaylı bir kurulum ve kazanç rehberi istiyor iseniz yorumlarda belirtmeniz yeterli. Eğer gerçekten yeterli ise bir rehber hazırlayabiliriz elbette…

Teorik olarak Chia Coin madenciliği yapmak ve Chia Coin kazmak için Github üzerinden bir Windows Client indirmeniz gerekiyor. Bilgisayarınızın kaynaklarının yine de bu yazılımı çalıştırmak ve kazım yapmak için yeterli olduğundan emin olun. Özellikle beklediğiniz kazanç için kendi sisteminizin ne kadar yeterli olduğuna dikkat etmeniz son derece önemli. Her şeyden önce, hali hazırda bulunan 1TB harddiskiniz sırf 7/24 çalışıyor diye günde 50-100 USD kazanacağınızı falan düşünüyor iseniz lütfen başlamadan vazgeçin. Zaman çok değerli.

Bilgisayar kaynaklarınız dedim ama o kadar da üst düzey bir kaynağa ihtiyacınız olmayabilir. 8 çekirdek üzeri işlemci, Pro serisi mümkünse m.2 SSD ve +10 TB HDD imkanınız var ise biraz kazanç elde etmeniz mümkün. Sonuçta onboard ekran kartı kullanan bir sisteminiz varsa bile bu kazımı gerçekleştirebilirsiniz.


Sonuç:

Her şey Bitcoin ile başladı. Sonra alt coinler kripto para borsasında kendine yer buldu, yatırımlar aldı ve büyüdü. Dijital dünyanın çığı olarak adlandırabileceğimiz kripto para madenciliği artık bir sektör haline geldi. Kripto para madenciliği yapmaya yarayan ekran kartları, miner cihazları ve şimdi de HDD ve SSD’ler… Hepsi bu sektöre hizmet eden birer ürün. Bu ürünleri üreten firmalar da bu sektöre hizmet etmeye başladı. Yatırımcılar kâr zarar ettikçe ekonomik dengeler el değiştirmeye devam ediyor. Chia Coin de bu serüvene katılan bir diğer kripto para. Yakın zamanda HDD ve SSD fiyatlarının tavan yapmasını hepimiz öngörüyoruz. Olası artışın sebebinin Chia Coin madenciliği olduğunu şimdiden bilmekte fayda var.

Bu içerikte sizlere Chia Coin Nedir? Kaç TL ve Kaç Dolar? HDD ve SSD Madenciliği gibi soru ve başlıklarda bilgiler vermeye çalıştık. Sürç-ü Lisan ettiysek affola.

Bu yazıdaki içeriklerin tamamı bilgi verme amaçlıdır. Yatırım tavsiyesi değildir. 

Photo of author

Bilir Kişi

"Takdir ediliyorsanız değil taklit ediliyorsanız başarmışsınız demektir." - Einstein Profesyonel işbirlikleriniz için bilirkisi[at]webdeyazilim[.]com adresime mail gönderebilirsiniz.

“Chia Coin Nedir? Kaç TL? Nasıl Kazılır? SSD – HDD Madenciliği” üzerine 2 yorum

  1. Merhaba,

    Chia madenciliği ile ilgili detaylı bir klavuz oluşturabileceğiniz belirtmişsiniz. Bu konuda bir yazı yazsanız muhteşem olur. Teşekkürler

    Cevapla
    • Şu sıralar kendi yatırımlarımızı yapıyoruz bu konuda. Tüm süreç hakkında aslında bilgi topluyoruz. Çok fazla kişisel yorum katılmış içerik türedi ve gerçeği çok azı yansıtıyor. Gerçek tutarları gösteren, gerçek maliyet hesabının yapıldığı, ispatlı içerikler yayınlamak için biraz daha vakte ihtiyacımız var. Biz, webdeyazilim.com ekibi olarak bu tür içeriklerde clickbait odaklı değil sonuç ve çözüm odaklı içerik üretmeye hep özen gösterdik. İlerleyen zamanlarda da talebe göre bu konuda tecrübe paylaşımı yapabiliriz. Diğer arkadaşlar da yorum yaparak bildirirse seviniriz. En azından ona göre içerik üretiriz.

      Teşekkürler.

      Cevapla

Yorum yapın