BIOS Güncellemesi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bu yazımızda Windows 10 işletim sistemine sahip bir sistemin BIOS güncellemesi işleminin nasıl yapıldığını ve işlemin yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini detaylıca anlatacağız.

Birçok bilgisayar kullanıcısının bildiği bir terim olan BIOS (Basic Input Output System) anakarta gömülü olan, anakartın diğer donanımlarla sistem arasında bağlantı kurmasını sağlayan bir yazılımdır.

BIOS Güncellemesi
BIOS Güncellemesi

BIOS’un temel görevi, RAM ve İşlemci gibi donanımları her açılışta test etmek ve bunların voltaj düzeylerini ayarlamaktır. Her anakart firmasının kendine ait bir BIOS ara yüzü vardır ve yenilenen teknolojiyle birlikte BIOS ekranlarında klavyenin yanı sıra mouse da kullanılmaktadır. BIOS güncelleme işlemi ise bazı sorunları ortadan kaldırmak ve sistemin performansını arttırmak için gerekli olan bir işlemdir.

Anakart firmaları oluşan bu hataların önüne güncellemelerle geçerler ve yeni yamalar işletim sistemleriyle anakartın daha uyumlu çalışmasını sağlar.

BIOS Güncellemesi Nasıl Yapılır?

İşleme başlamadan önce ilk yapılması gereken şey kartın modelini öğrenmektir. Windows 10’da başlat kısmına “Sistem Bilgisi” yazmanız durumunda gelen pencereden anakartın modelini ve BIOS sürümünü öğrenebilirsiniz.

BIOS Sürüm Öğrenme
BIOS Sürüm Öğrenme

Örnekten yola çıkmak gerekirse, anakartın modeli M5A97 EVO R2.0’dir ve BIOS’a yüklü olan sürüm en son 12.02.2015 yılında yayınlan sürümdür. Anakartın modelini arama motoruna yazdıktan sonra ASUS’un resmi sitesine gidin ve yayınlanan son güncellemeyi inceleyin.

Bu anakart için resmi sitede yayınlanan son BIOS sürümü 24.07.2015 tarihinde yayınlanmıştır. Bu şu anlama geliyor, bu anakarttaki mevcut BIOS sürümünden yaklaşık 5 ay sonra yeni bir sürüm çıkmış ve bu yama yüklenmemiş. Bu durumda bu karta güncelleme yapılabilir.

İlgili dosyayı WinRaR aracılığıyla açtıktan sonra boş bir flash diske bu dosyayı atın.. Dosya atıldıktan sonra bilgisayarı yeniden başlatın. BIOS açmak için genellikle F12, Delete ve ESC tuşları kullanılmaktadır.

Her anakart modelinin BIOS güncelleme şekli birbirinden farklıdır. Bu sebeple güncelleme işlemine başlamadan önce anakart modeli Youtube’a yazılarak çıkan videoları izlenmelidir. Asus marka yeni nesil anakartlarda bu işlem çok kolayken eski tip anakartlarda BIOS güncellemesi işkence olabilmektedir.

BIOS Güncelleme Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

BIOS güncellemesi geri dönüşü olmayan bir işlemdir. Yapılan bir hatada anakartın kullanım dışı olma ihtimali bulunmaktadır. Bu sebeplerden dolayı BIOS yapmadan önce mutlaka yedek almanız şiddetle tavsiye edilir.

Dikkat edilmesi gereken ilk şey, BIOS sürümünün doğru bulunmasıdır. Eğer mevcut kartınızın sahip olmadığı bir sürümü yüklerseniz hata almanız muhtemeldir. Bu yüzden doğru sürümü bulmak çok önemlidir.

BIOS güncellemesi Flash ile yapıldığı için Flash’ın çalışıyor olması ve boş (biçimlendirilmiş) olması çok önemlidir. Yine yama dosyasının içerisinden çıkan “README” dosyası okunmalıdır çünkü bu dosyanın içerisinde yapılması gerekenler ayrıntılı olarak anlatılmaktadır.

BIOS Güncellemesi Neden Yapılır?

Güncelleme genellikle performans arttırmak için yapılır. Güncel bir anakart, donanımlarla çok daha uyumlu çalışacağı için başarılı bir BIOS güncellemesinden sonra sistem performansı artacaktır.

Bazen kronik hatalar çıktığı için firmalar bunun önüne geçebilmek adına güncellemeler yaparlar. İşletim sistemi veya donanım kaynaklı bir hata alıyorsanız ve bunun çözümü BIOS güncellemesi ise yine güncelleme yapılması şarttır.

Yeni nesil kartlarda BIOS güncellemesi çok daha fazla önem arz etmektedir. Şirketler eski kartları için güncelleme sunmazken yeni kartları için ayda bir bile yama yayınlayabilirler. Her yayınlanan yamayı takip etmek ve bunu yüklemek sistem performansınızı ciddi derecede arttıracaktır.

Donanım Değişikliğinde BIOS Güncellemesi Şart Mıdır?

Yeni bir RAM Bellek, SSD veya ekran kartı takılması durumunda BIOS güncellemesi yapmak gereksizdir. Anakart, üzerine takılan donanımı direkt olarak tanıdığı için kart yerine ilgili donanımın sürücü-driver güncellemesini yapmak yeterlidir. Yine hali hazırda son yama yüklenmiş bir anakarta güncelleme yapmak imkansız olduğu için BIOS sürümü güncel ise herhangi bir değişiklik yapılmasına gerek yoktur.

Yorum yapın