Bilgisayar Teknolojileri Kavramları Nelerdir?

Bilginin kaynağından alınarak kullanıcıya ulaştığı süreç içinde bilgisayar teknolojileri kavramları çokça kullanılır. Bilginin toplanması ve bir yerden diğerine taşınması bilgi teknolojisinin alanıdır. Bilgiler genellikle bilgisayar teknolojisi sayesinde taşınır. Bu nedenle bilgisayar teknolojileri bilgi teknolojisinin alt dalıdır.

bilgisayar teknolojileri kavramları
bilgisayar teknolojileri kavramları

İletişim teknolojileri ise bilgisayar teknolojisi ile yapılan hızlı hesaplamalar ve iletimlerle bilginin kullanıcılara ulaştırılmasıdır. Yani iletişim ve bilgisayar teknolojileri birlikte bilgi teknolojisini oluşturur. Bilişim teknolojisi olarak tek bir ad altında anılır. Bilgiye ulaşılması ve bilginin oluşturulmasını sağlayan tüm görsel, işitsel, yazılı ya da basılı araçlar bilgisayar teknolojilerinin konusudur.

Bilgisayar Teknolojileri Temel Kavramları

Bilgisayar teknolojileri kavramları bilginin kaynağından başlayarak kullanıcıya ulaştığı son ana kadar ki süreçte kullanılan temel kavramlardır. Bilişim teknolojisinde kullanılan temel kavramlar şunlardır:

  • Bilgi,
  • Bilgi Toplumu,
  • Bilişim,
  • Teknoloji,
  • Bilişim Teknolojisi,
  • Rekabet,
  • E-Ticaret,
  • İnovasyon
  1. Bilgi: İnsan aklının alabileceği gerçek olgu ve ilkelerin tamamıdır. Araştırma, öğrenme veya gözlem yoluyla elde edilebilir bir kavrayıştır.
  2. Bilgi Toplumu: Bu toplumda üretimde temel faktör bilgidir. Bilgi işlenir depolanır ve bilgisayar iletişim yolları ile topluma iletilir. Bilgi toplumlarında ekonominin temeli bilgiye dayanır. Örneğin teknoloji üreten toplumlar bilgi toplumlarıdır. Bilgi satarak ekonomi ayakta durur.
  3. Bilişim: Bilişim en kısa tanımı ile bilginin işlenmesidir. Bilgi düzenli ve akla uygun bir şekilde bilgisayar gibi elektronik araçlarla işlenir. İşte bu işlem bilişim olarak adlandırılır.
  4. Teknoloji: Teknoloji temel olarak bilginin elektronik ortama dökülmesidir. Güç ve bilgiyi biriktirme, denetleme, işleme, iletme gibi amaçlarla oluşturulan mekanizmalar, araç gereçler, yöntemler, aygıtlar gibi tüm uygulama bilgisi teknolojidir.
  5. Bilişim Teknolojisi: Yukarıdaki iki tanım birlikte değerlendirildiği zaman bilişim teknolojisinin bilişimde yararlanılan tüm araç gereçleri kapsayan bir teknoloji olduğu görülecektir.
  6. Rekabet: rekabet aynı işi ya da görevi yapan insan ya da araçlar arasındaki en iyi olma yarışıdır.
  7. E-ticaret: geleneksel ticaretin web ortamına aktarılması ile teknoloji üzerinden yapılan ticarettir.
  8. İnovasyon: kelime anlamı olarak yenilik olarak çevrilen bu kelime toplumsal, kültürel ya da idari alanda yeni yöntemlerin kullanılmasını ifade eder.

İlgini çekebilir: Bilişim Teknolojileri Temel Kavramları

Bilgisayar Teknolojileri Kavramları Amaçları

Bilgisayar teknolojilerinde amaç bilgiye kolay bir şekilde ulaşmak, hayatı kolaylaştırmak, maliyeti azaltmak ve hızlı bir şekilde haberleşmeyi sağlamaktır.

Bu teknolojiler sağlık, eğitim, mühendislik, iletişim, üretim, uzay ve uçak sanayi, ticaret, sanat ev günlük hayat gibi pek çok alanda kullanılmaktadır. Örneklerle açıklamak gerekirse;

  • Hastaneye gittiğinizde hasta kayıt yaptırmak,
  • Eğitim yazılımları sayesinde uzaktan eğitim almak,
  • ATM ya da POS cihazları ile paraya ulaşmak,
  • E ticaret ile alışveriş yapmak,
  • E posta ya da görüntülü görüşme ile görüşmek ve daha nicesi…

Bilgisayar teknolojileri kavramları bu amaçların hayata geçmesi için yapılan çalışmalarda kullanılan temel kavramlardır. Bu kavramlar ışığında yürütülen çalışmalar hayatımızda kolaylık olarak yeniden bize döner.

Yorum yapın