Bilgisayar Açılışta Donuyor Sorunu ve Çözümü ✔️ 2023

Bilgisayar açılışta donuyor sorunu nasıl çözülür? Yeni bir bilgisayar alındığında, ilk başlarda bir çita gibi hızlı olsa da, zaman geçtikçe kaplumbağa gibi yavaşlar ve bilgisayarlarda başlangıçta donma sorunları görülmeye başlanır. Bu içerikte sizler için başlangıçta donan bilgisayarların neden donduğunu, bu donma sorunlarının nasıl giderileceğini açıklıyoruz.

Bilgisayar Açılışta Donuyor Sorunu ve Çözümü
Bilgisayar Açılışta Donuyor Sorunu ve Çözümü

Başlangıçta Bilgisayarın Donması 

Bu durum bir süre sonra can sıkıcı bir hal alır. Bilgisayarın açılma aşamasında bilgisayarın yavaşlaması veya donması pek çok sebep yüzünden gerçekleşebilir. Peki, bilgisayar açılırken neden donar?

Başlangıç aşamasında bilgisayarın açılırken donması birçok neden ile alakalı olabilir. Yanlış yüklenen veya  olması gerektiği gibi yüklenmeyen sürücüler yüzünden donma sorunları meydana gelebilir. Bu olasılık başlangıçta yaşanan donma sorunlarından sadece bir tanesidir.

Bilgisayar Açılışta Donuyor

Satın aldığınızda oldukça hızlı olan bilgisayarınız bir süre kullandıktan sonra sizi yarı yolda bırakmaya başladıysa ve açılışta donma sorunu yaşamaya başladıysanız; bunun çözümü için aşağıda anlatacağımız adımları denemek faydalı olacaktır:

Bilgisayar Açılışta Donuyor
Bilgisayar Açılışta Donuyor

Başlangıçta Bilgisayarın Donması Halinde Neler Yapılmalı?

Bilgisayarı açarken en başta F8 tuşuna güvenlik modunu seçerek güvenlik kipi başlatmayı deneyebilirsiniz. Bu modda bazı programlar çalışmadığı için donmaya neden olan programlar çalışmayacaktır. Daha sonra bu modda, denetim masası üzerine güvenlik güncellemelerini aldırabilirsiniz.

Donmaya ve yavaşlamaya en çok sebebiyet veren sorunlar;

  • Yazılımsal sorunlar (İşletim sisteminin ve RAM şişmesi)
  • Donanımsal sorunlar (ram arızası, disk arızası, ısınma problemi)

Windows 10’dan başlayarak, eski Windows işletim sistemi sürümlerine kadar hepsinde bu sorunun çözümü aynı şekilde yapılmaktadır. Bunların dışında bilgisayar üzerine takılı olan ram belleklerden biri hatalı veya arızalı olabilir. Bilgisayarda soğutma işlemi gören fanlarda, herhangi bir arıza bulunuyorsa; bu durum bilgisayarın aşırı ısınmasına neden olur ve donma sorunu görülebilir.

Bilgisayar RAM'i
Bilgisayar RAM’i

Donma Sorununa Neden Olan Diğer Etkenler 

Bilgisayarın başlangıçta donması ve kitlenmesi, yukarıda sayılan nedenler ile alakalı değilse ve donanımsal bir hata bulunmuyorsa; Güvenli mod ile bilgisayar açılışını gerçekleştirdikten sonra sistem geri yüklemesi yapabilirsiniz.

windows 10 kurtarma modu

Başlangıçta bilgisayarınızda donma sorunu karşı karşıya kalmak istemiyorsanız; 

Evvela başlangıçta çalışan gereksiz programları kapatabilirsiniz. Bilgisayarımızın bakımını yapmak ve güncel sürücülere sahip olduğundan emin olmak da sizlere büyük avantajlar sağlayacaktır.

Görev yöneticisi > başlangıç sekmesi > gereksiz programları devre dışı bırak
Görev yöneticisi > başlangıç sekmesi > gereksiz programları devre dışı bırak

Bilgisayarınızı özelliklerine uygun programlar ve yazılımlar kullanmanın yanı sıra bilgisayarınızda bulunan gereksiz dosyaları silerek ve temizleyerek bu sorunu yaşanmasının önüne geçebilirsiniz. 

Ayrıca herhangi bir virüs saldırısına karşı, kaliteli bir Antivirüs programı ile belli aralıklarla tarama yaparak, bilgisayar açılışta donuyor gibi sorunlara önlem alabilirsiniz.

Bilgisayar açılışta donuyor ile ilgili sıkça sorulan sorular;

Bilgisayarların açılırken donması, kasması ve yavaş çalışması ya da hiç çalışmaması çok sık karşılaşılan bir durumdur. Fakat bu sorunlar bazı nedenlerden dolayı ortaya çıkar ve bu nedenleri bilirseniz bu sorunun çözümünü de bulabilirsiniz.

Açılışta donan bilgisayarlar için aldığımız çeşitli soruları bu kısımda yanıtlıyoruz. Bu yanıtlara bakarak kendi sorunlarınızı çözebilir ya da yeni bir soru sorabilirsiniz. Bunun için sayfanın sonundaki yorum bölümünü kulanabilirsiniz.

Bilgisayar açıldıktan sonra donuyor (Windows 10) ne yapmalıyım?

Bilgisayarın açıldıktan sonra donması genellikle yazılımsal bazı sorunlardan kaynaklanır. Bilgisayarınızdaki programlar işletim sistemi çalışmaya başladığında ilk açılışta açılabilir. Eğer başlangıçta çalışan programlar fazla ise ya da başlangıç programlarından biri ya da birkaçı bozuldu ise açıldıktan sonra yavaşlamaya sebep olabilir.

windows 10 kaynak tüketimi disk performansı
windows 10 kaynak tüketimi disk performansı

Başlangıç programlarınızı gözden geçirip başlangıç hızlandırması yapabilirsiniz. Bilgisayarınızdaki programlar bazı dosyalar okuyup yazıyorken diskinizi kullanır. Eğer diskiniz %20 üzerinde çalışıyor ise diskinizde sorun olabilir. SSD ya da m.2 SSD’ye geçme imkanınız varsa diskten dolayı yavaşlama sorunu yaşamazsınız.

Yukarıdaki resimde görüldüğü üzere sistemimizde SSD mevcut ve işletim sistemi dahil diğer programları çalıştırırken kullanım %0 civarında. Diğer disklerde işlem olmadığı için 0 görünüyor. İşletim sisteminin SSD’den çalışması her zaman avantaj sunar.

Bilgisayar açıldıktan sonra donuyor (Windows 7) ne yapmalıyım?

Windows 10 için anlatılan çözüm önerilerinin hepsi Windows 7 için de geçerlidir. Başlangıç programları açılıştan sonra donmanın sebeplerinden biridir. Ayrıca disk performansı bilgisayarın hızına doğrudan etki eder. İyi bir SSD disk alıp başlangıç programlarınızı temizleyin. Genel bir yazılım ve donanım temizliği ile bilgisayarınızın açılışı hızlanacaktır.

En İyi SSD Markaları ve Modelleri – Oyun için SSD Önerileri

SSD almak isterseniz bu konuyu inceleyebilirsiniz:

Laptop açılışta donuyor ne yapmalıyım?

Laptopların başlangıçta donmasını etkileyen durumlardan biri kirliliktir. Taşınabilir bilgisayarlar olarak adlandırılan dizüstü bilgisayarlar, farklı ortamlarda çalıştığı, taşınabildiği ve daha fazla kire toza maruz kaldığı için kirlenebilirler.

Kompakt yapıları nedeni ile kire toza karşı daha hassas oldukları için kirlendiklerinde daha yavaş çalışırlar. Bunun sebebi, bilgisayarın içerisindeki fanın, havalandırma kanallarının ve diğer soğutma sistemlerinin görevini tam olarak yapamıyor oluşudur.

Bilgisayar çalışırken ısınan bir teknoloji. Isınan bu donanımları soğutmadığınızda performans kaybı yaşarsınız. Eğer iyi bir soğutma sistemine sahipseniz ve bilgisayarınızı temiz kullanıyorsanız bilgisayarınızda kirlilikten ve ısınmadan kaynaklı yavaşlama görmezsiniz.

Dizüstü bilgisayarlar ayrıca bataryalı olurlar. Bataryalı bilgisayarlarda güç tasarruf modu bulunur. Eğer güç tasarruf modunuz açık ise kaynakları tam olarak kullanmıyorsunuz demektir.

Windows 10 ve diğer sürümlerde bulunan güç tasarruf modu ile işlemci ve diğer donanım birimleri düşük performansta düşük güç modunda çalışır. Bu da bilgisayarınızın yavaş açılmasına ve yavaş çalışmasına neden olur.

Bunların haricindeki yavaşlama problemleri masaüstü bilgisayarlarındakiler ile aynıdır. Başlangıç programlarını, bilgisayarın içini, dışını temizlemek, işletim sistemindeki temizlikler vs. yapılarak bilgisayar açılışı hızlandırılabilir.

Bilgisayar neden donuyor?

Bilgisayarın donamsının pek çok nedeni olabilir. En yaygın bilgisayar donma sebeplerinden biri kaynakların ilgili işlemler için yetmiyor oluşudur.

Çok iyi bir bilgisayarınız olsa bile bazı işlemlerde kaynaklarınız yeterli gelmeyebilir. Herhangi bir bilgisayar donuyor ve kasıyor ise kaynakları ilgili işlemleri yapmaya yetmiyordur.

Bilgisayar hiç bir şey yapmıyorken donuyorsa sadece işletim sistemini çalıştırırken bile kasıyorsa, bunu yapmaya yetecek kaynağı olmayabilir. Ya da arka planda bilgisayarınızın donmasına neden olacak işlemler yapılıyordur.

Bu konularda tecrübeniz yok ise profesyonel bir destek alabilirsiniz. Bilgisayar teknik servisleri bu konuda destek verecektir. Eğer kendiniz bir çözüm üretmek istiyorsanız bilgisayarınızı formatlayabilirseniz formatlayın. Eğer bunu yapamıyor iseniz çeşitli tavsiyeleri tek tek araştırıp uygulamanız gerekecek.

Bilgisayar sürekli donuyor ne yapmalıyım?

Bilgisayarın sürekli donmasının pek çok sebebi olabilir. Bilgisayar sürekli donuyor ise genellikle RAM problemi, Disk problemi ve yazılımsal problemlerden kaynaklanır. Bu gibi sorunları çözmek için yeni donanım ve yazılım iyileştirmeleri gerekir.

Photo of author

Bilir Kişi

"Takdir ediliyorsanız değil taklit ediliyorsanız başarmışsınız demektir." - Einstein Profesyonel işbirlikleriniz için bilirkisi[at]webdeyazilim[.]com adresime mail gönderebilirsiniz.

Yorum yapın